Mikor forduljak urológushoz?

Az urológus a húgyutakat (húgycső, húgyhólyag, húgyvezeték, vese) érintő megbetegedések kivizsgálásával és kezelésével foglalkozik, továbbá feladatkörébe tartozik a férfi nemi szervek vizsgálata is. Az alábbiakban felsoroljuk azokat a jellemző tüneteket, amelyekkel mindenképp keressen fel egy urológiai rendelést!

Gyakori vizelési inger, fájdalmas, véres vizeletürítés

Ezen tüneteket jellemzően bakteriális eredetű fertőzés okozza, mely főként a nőket érinti. Ennek oka anatómiai, ugyanis nőknél a húgycső hossza rövidebb, ebből adódóan a kórokozók rövidebb idő alatt érik el a húgyhólyagot, ahol további szaporodásuk által váltanak ki fertőzést. A panaszok már a húgycső érintettségével is megjelenhetnek. A tünetek észlelését követően ajánlott rögtön urológushoz fordulni, ugyanis a kezeletlen húgyúti fertőzés a vesét is elérheti, melynek során súlyos vesemedence gyulladás alakul ki. Vesemedence gyulladást láz kíséri, valamint deréktáji fájdalom és véres vizeletürítés jelentkezik.

Deréktáji fájdalom

A vesekő általában nem okoz panaszt, amennyiben helyzete megváltozik vesegörcsöt okoz. Jellemzően hirtelen jelentkező, késszúrásszerű fájdalom tapasztalható, mely kisugározhat. Ezen kívül véres vizeletürítés, hányinger és hányás is felléphet.

Vizeletcsepegés

A vizeletcsepegés, más néven inkontinencia mind a nőket, mind a férfiakat érintő állapot. Kialakulásának okai közé soroljuk a krónikus húgyúti fertőzést, kismedencei műtétek következtében megváltozott anatómiai eltéréseket, meggyengült medencefenéki izmokat, továbbá a prosztata gyulladást. A tünet észlelésekor forduljon mielőbb urológushoz! Egyrészt az inkontinencia nagyban befolyásolja a mindennapokat, az érintett szégyenkezik miatta, munkájára és társasági életére is hatással van. Továbbá a panasz okának mihamarabbi diagnosztizálásával időben elkezdhető a szükséges kezelés, mellyel a további szövődmények kialakulása előzhető meg.

Nehezített vizeletürítés

A vizeletürítési képtelenséget vagy az akadozó vizelést leggyakrabban prosztata megnagyobbodás okozza. További okai lehetnek: gerincsérv, húgyúti fertőzés, neurológiai zavarok, továbbá különböző gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet.

 

Urológiai problémák esetén ne halogasd a kivizsgálást! Foglalj időpontot megbízható urológushoz!

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük