Öngyilkosság megelőzése: ezeket kell tudnod

Az öngyilkosság súlyos tabutémának számít és sokszor fogalmunk sincs, hogy hogyan segíthetnénk azoknak, akik bajban vannak. Vajon milyen jelek utalhatnak arra, hogy valaki öngyilkosságra készül? Mire érdemes ilyenkor figyelni?

Nézzünk rá a riasztó adatokra!

2000 és 2020 között összeségében erőteljes csökkenés figyelhető meg a Magyarországi öngyilkossági statisztikákban, a befejezett öngyilkosságok népességhez viszonyított aránya ebben az időszakban a felére csökkent.

Ugyanakkor, ha a közelmúlt adatait nézzük, akkor például 2019 és 2020 között 10 százalék növekedés volt megfigyelhető, amilyen mértékű ugrásra az elmúlt 30 évben nem volt példa. Ebben szerepet játszhat az, hogy a koronavírus járvány miatt az egyébként is háttérbe szorult pszichiátriai ellátás még kevesebb támogatást kapott, illetve a bezárások, gazdasági nehézségek, általános bizonytalanság és a karantén egyfajta mentális betegség járványt indított meg szerte a világban.

A befejezett öngyilkosságok háromnegyedét férfiak követik el, az öngyilkossági kísérletek esetén pedig fordított a nemi arány. Az öngyilkossági rizikó az idősek esetében a legmagasabb, de a fiatal felnőttek körében is gyakran előforduló halálok.

A világban 2000 és 2018 között 37 százalékkal növekedett az öngyilkosságok aránya, 2018 és 2020 között 5 százalékos csökkenés volt látható. 2021-ben újra emelkedés volt tapasztalható és a ráta ismét visszatért a csúcsértékhez.

Összeségében ezek az adatok rávilágítanak, hogy milyen fontos társadalmi kérdésről van szó, amelyről mindenkinek érdemes többet tudni. Nézzük meg, hogy milyen jelei lehetnek annak, ha valakinek a környezetünkben öngyilkossági szándéka van!

Milyen jelei vannak, ha valaki öngyilkosságra készül?

Az öngyilkosság megelőzésért azzal tehetjük a legtöbbet, ha megtanuljuk felismerni a figyelmeztető jeleket. Fontos, hogy ha valaki öngyilkosságot emleget vagy arra tesz utalásokat, akkor mindenképpen vegyük komolyan a szándékot! Ajánljuk fel a segítségünket, támogassuk, hogy az illető megfelelő szakembert találjon vagy konkrét öngyilkossági szándék esetén menjünk a kórházba vagy tárcsázzuk a mentőket!

Sokszor azonban az öngyilkosságot fontolgatók nem avatják be a környezetet a problémáikba, így érdemes figyelni azokat az apró jeleket, amik arra utalhatnak, hogy nagy baj van.

  1. Figyelmeztető jel lehet, ha valakinek drasztikusan megváltozik a viselkedése, például türelmetlenné válik vagy nem szeretne részt venni a korábban szokásos feladatokban, tevékenységekben.
  2. Elkezdi érdekelni a halál, haldoklás témája, ilyen tárgykörben olvas könyveket vagy kutakodik az interneten.
  3. A reménytelenség megjelenése egy súlyos felhívó jel, amelyet klinikai körülmények között is az öngyilkosság erős előrejelzőjének tekintenek. Például ez megmutatkozhat a jövővel kapcsolatos tervek hiányában vagy az örömképtelenségben.
  4. Az önmaga iránt érzett utálat megjelenése.
  5. Az olyan problémák megjelenése, mint a hangulatingadozások, az emberi kapcsolatok elhanyagolása, a dühkitörések, az alvászavar, az étvágytalanság vagy a túlzott evés, illetve az önveszélyes és felelőtlen viselkedés.
  6. Az alkohol- és kábítószer használat.
  7. Ha a személy elkezdi elajándékozni a tárgyait, illetve búcsúzkodik a környezetében lévőktől.

Sokan nem kapják fel rá a fejüket, de az öngyilkosságot megelőző időszakban a korábban súlyos depresszív epizódban lévő személy úgy tűnhet, hogy sokkal jobban van, hirtelen megnyugvást és felszabadultságot érezhet. Ezen fordulat mögött sokszor az öngyilkosság mellett meghozott döntés áll, ami miatt az illető úgy érzi, hogy hamarosan véget ér a szenvedése.

Az öngyilkosságra utaló jelekre kiemelt figyelmet kell fordítani, ha a családban korábban előfordult már öngyilkosság, az érintett hangulatzavarral küzd, alkoholfüggő vagy volt már öngyilkossági kísérlete.

Mit tehetünk az öngyilkosság megelőzésért?

Az öngyilkosság megelőzése mindannyiunk felelőssége, és mindannyiunknak van szerepe abban, hogy segítsük csökkenteni az öngyilkosságok számát és támogassuk azokat, akik nehéz helyzetben vannak. Íme néhány konkrét lépés, amelyeket bárki megtehet:

  1. Figyeljünk a jelekre: Tanuljuk meg felismerni azokat a jeleket, amelyek öngyilkossági kockázatot jelezhetnek egy személynél.
  2. Támogatás és meghallgatás: Legyünk elérhetők és támogatók azok számára, akiknek szükségük van segítségre. Hallgassunk meg másokat anélkül, hogy megítélnénk őket, és biztosítsuk őket arról, hogy van segítség és remény. Természetesen azt is fontos szem előtt tartani, hogy a segítségnyújtásra alkalmas mentális állapotban vagyunk-e.
  3. Teremtsünk biztonságot: Ha úgy érezzük, hogy valaki azonnali veszélyben van, ne hagyjuk őt egyedül. Segítsünk neki kapcsolatba lépni egy terapeutával, orvossal vagy krízisintervenciós vonallal, és maradjunk vele, amíg segítséget nem kap.
  4. Támogassuk a segélyszervezeteket: Támogassuk a mentális egészségügyi segélyszervezeteket, amelyek segítenek az öngyilkosságok megelőzésében és támogatják az érintetteket.

Ha valaki a környezetünkben öngyilkossági gondolatokkal küzd, akkor könnyen szembesülhetünk a kommunikáció nehézségeivel. Hogyan hozzuk egyáltalán szóba a témát? Mit mondjak? Mit kerüljek el? Cselekvés előtt tájékozódjunk alaposan és nézzük meg a szakértők tanácsait.

Ha öngyilkossági gondolataink jelentkeznek, kérjünk segítséget és ne felejtsük el, hogy rengeteg emberrel előfordul, hogy időnként támogatásra van szüksége. Ha nem tudunk vagy nem akarunk szakemberhez fordulni, akkor tárcsázzuk az éjjel-nappal elérhető, ingyenes Lelki Elsősegély Szolgálat (LESZ) a 116-123-as számon, vészhelyzet esetén pedig hívjuk a mentőket!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük