Minden, amit a koronavírusról tudni érdemes

A WHO kínai kirendeltségét 2019. december 31-én értesítették először ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos megbetegedésről. Ezt azonosították később eddig emberi szervezetben nem diagnosztizált koronavírusként, amelynek megnevezése valójában nem egyetlen típust, hanem egy egész víruscsaládot takar. Ide tartozik a SARS, ami egy súlyos akut légzőszervi megbetegedés és a MERS, ami a közel-keleti légúti koronavírust takarja.

Mindegyikben közös, hogy alakjuk mikroszkóp alatt vizsgálva úgy néz ki, mintha koronás lenne. Ezen kívül a korábban azonosított fajok bizonyítottan állatról emberre, majd emberről emberre terjednek. A SARS elsődleges hordozójaként például a cibetmacskát azonosították, míg a MERS egyfajta tevéről terjedt át az emberre. A COVID-19 nevet viselő új változat eredeti hordozóját egyelőre nem sikerült azonosítani, az első regisztrált betegekben azonban közös volt, hogy a Huanani Halpiacon dolgoztak.

A WHO az újfajta vírus diagnosztizálását követő néhány napon belül nyilvánosságra hozta az első útmutatót a tünetek felismeréséhez és a betegek kezeléséhez, illetve elkülönítéséhez. Ezt követően sikerült felállítani a vírus genetikai kódját is, ami nemcsak az új betegek megtalálásában, hanem egy esetleges védőoltás kifejlesztésében is nagy segítség lehet. A COVID-19 az eddigi megfigyelések alapján cseppfertőzéssel terjed emberről emberre, lappangási ideje pedig 1-14 napig tarthat. A vírussal fertőzött területekről érkezőket ezért már a reptereken megvizsgálják és csak azokat engedik tovább, akik tünetmentesnek bizonyulnak. Még ezután is javasolt azonban a tizennégy napig tartó karantén, de legalábbis a szájmaszk viselése a fertőzések elkerülése érdekében.

A koronavírus tünetei

A WHO adatai alapján a koronavírus leggyakoribb tünetei között szerepel a láz, köhögés, légszomj és nehéz légzés. Súlyos esetekben tüdőgyulladás is kialakulhat, valamint a betegség több szervre is átterjedhet, azok működésében zavart okozhat és akár halálos is lehet. Halálozási rátája, ami jelenleg 2770 áldozatot jelent ugyanakkor eddig meg sem közelíti a hagyományos influenzáét, amiben évente akár hatszázezren is meghalhatnak.

A vírus tüneteinek súlyossága változó. Az egyszerű megfázástól a súlyosabb légzőszervi megbetegedésekig terjedhet. A regisztrált betegeknél a legtöbb esetben öt-hat nappal a megfertőződés után jelentkeztek az első tünetek, amik többnyire torokfájást, orrfolyást és lázat jelentenek. Dr. Maria Von Kerkhove, a WHO Egészségügyi Vészhelyzet Programjának vezetőjének nyilatkozata alapján tizenhétezer vizsgált eset 82%-a egészen enyhe maradt, 15%-a súlyos és csupán 3%-a kritikus.

Egy 2020. február 7-én publikált tanulmányban, ami a Journal of the American Medical Associationben jelent meg a további tünetek között szerepel még a száraz köhögés, a levertség és az izomfájdalom is. Kis százalékban továbbá hasmenés és rosszullétek is előfordultak a betegek körében.

Arra egyelőre nincsenek általános adatok, hogy a tünetek hogyan fejlődnek ki a betegeknél, a New England Journal of Medicine január 31-én azonban megjelentetett egy tanulmányt, amiben az első amerikai fertőzöttet vizsgálták. A harmincöt éves férfi először száraz köhögéssel és lázzal fordult orvoshoz. A harmadik napon rosszullétről és hányingerről panaszkodott, amit hasmenés és alhasi panaszok követtek a hatodik napon. A kilencedik napra nehézlégzés és tüdőgyulladás alakult ki nála, megfelelő kezeléssel azonban a tizenkettedik naptól az állapota javulni kezdett. A tizennegyedik napra orrfolyáson kívül teljesen tünetmentes lett.

Mivel a vírus igen gyorsan terjed, a jelenlegi adatok alapján már negyvennyolc országban kezelnek COVID-19-el betegeket, az elővigyázatosság igen fontos. Pánik helyett a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt, a lázzal járó megfázásos tünetekkel pedig mindenképp érdemes orvoshoz fordulni.

Hogyan előzzük meg a megfertőződést?

Ahogy a legtöbb cseppfertőzéssel terjedő betegségnél, úgy a koronavírusnál is fokozottan figyelni kell a higiéniára. Ennek középpontjában a kezek tisztán tartása és a vásárolt ételek tisztaságának fontossága áll.

Ehhez a következő dolgokra érdemes odafigyelni:

– Rendszeres és alapos kézmosás szappannal, folyóvíz alatt, különös tekintettel az ujjak közötti területre és a kézfejekre.

– Alkoholos kézfertőtlenítő használata. Ha nem áll módunkban kezet mosni, akkor használjunk alkoholos kézfertőtlenítőt, amivel kiegészíthetjük a kézmosás hatékonyságát is. Használjuk előtte, vagy utána és mindig olvassuk el, mennyi a szer behatási ideje, arra viszont figyeljünk, hogy az alapos kézmosást nem helyettesíti!

– Ha tüsszentünk, vagy köhögünk, használjunk papírzsebkendőt, amit azonnal dobjunk ki és aztán mossuk meg a kezünket! Amennyiben nincs nálunk zsebkendő, tüsszentsünk a könyökhajlatunkba, ezzel csökkentve a fertőzés átadásának lehetőségét.

– Kerüljük a megfázásos tüneteket mutató személyeket!

– Az arcunkhoz, szánkhoz, orrunkhoz és szemünkhöz csak tiszta kézzel, kézmosás után érjünk!

– Figyeljünk rá, hogy az ételeink alaposan átsüljenek, vagy átfőjenek. A készen, vagy étteremben vásárolt ételek, italok esetén ügyeljünk rá, hogy az őket készítő, vagy felszolgáló személy betartsa a higiéniai előírásokat! Például, hogy kesztyűben ér-e az ételhez, afölött nem beszél, vagy köhög.

– Kerüljük a vadon, vagy szabad tartásban élő állatokkal való kapcsolatot!

– Ha a vírus által érintett országok valamelyikébe utaznánk, tájékozódjunk előre lehetőségeinkről és a szükséges óvintézkedésekről, vagy ha tehetjük, mondjuk le az utat!

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük