Hummus 7 jótékony hatása

7 Jótékony hatása miatt érdemes hummuszt fogyasztani

A hummusz Közel-Keleten rendkívül népszerű mártogatós szósz és kenhető pástétom állagú étel. Kulcsfontosságú tápanyagokban gazdag, egyebek mellett kiváló fehérje forrás. Olyan étel a hummusz, amelynek az összetevői jótékony hatással lehetnek az általános egészségi állapotunkra és csökkenthetik bizonyos egészségi problémák kockázatát.

A hummusz rendszerint csicseriborsóból (garbanzó babból) és tahiniből (őrölt szezámmagból) készül a kedvező élettani hatásokkal rendelkező olívaolaj, citromlé és fokhagyma hozzáadásával. Ezeket az összetevőket konyhai robotgépben dolgozzák pépesre.

A hummusz nem csupán ízletes, hanem kifejezetten sokoldalú étel; tápanyagokban bővelkedik és számos lenyűgöző egészségügyi és táplálkozási előnyét tudjuk felsorolni.

Ebben a blogban bemutatjuk a hummusz tudományosan is igazolt 7 élettani értékét.

  1. Rendkívül tápláló: A hummusznak magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma. Azon túl, hogy kiváló zsír, fehérje és rost forrás, a hummuszból olyan ásványi anyagokat és nyomelemeket tud a szervezetünk hasznosítani, mint a mangán, réz, magnézium, foszfor, továbbá értékes folsav, vas és cink forrás, valamint tartalmaz vérkeringést fokozó és a vérképződést elősegítő tiamint is. A vegetáriánus és vegán étrendet követők számára kiváló vas és folsav forrás.
  2. Gyulladáscsillapító hatással bírhat: Élettani szempontból a gyulladás a szervezet védekező mechanizmusa a fertőzésekkel, betegségekkel vagy sérülésekkel szemben. Előfordul azonban, hogy a kelleténél hosszabb ideig fennáll és krónikussá válik a gyulladás. Ez az állapot viszont számos komoly egészségügyi problémával hozható összefüggésbe.

A hummusz tele van több olyan egészséges összetevővel, amely a krónikus gyulladást mérsékelheti. Az egyik ilyen eleme az olívaolaj. Az olívaolaj a szervezetünkre rendkívül jó hatással van, hiszen gazdag a gyulladáscsökkentő hatású erős antioxidánsokban. Az extraszűz olívaolaj kiemelkedően gazdag az intenzív gyulladáscsökkentő oleochantal nevű antioxidánsban.

Hasonló jótékony élettani hatásokkal bír a szezámmag is, amelyből a tahini készül. A szezámmag segíthet csökkenteni a gyulladásos markerek mennyiségét a szervezetben. Ilyen gyulladásos marker a az interleukin-6 (IL-6). Ennek szintje megemelkedik a szervezetben már kialakult gyulladásos állapot, például ízületigyulladás hatására.

Számos korábbi tanulmány kimutatta továbbá azt is, hogy a szezámmaghoz hasonlóan a csicseriborsó és egyéb hüvelyesek szintén csökkentik a gyulladásos markerek szintjét a vérben.

  1. Támogatja az egészséges emésztést: Annak köszönhetően, hogy a hummusz rostban gazdag, javíthatja az emésztést, mivel magas rosttartalma segítheti a rendszeres székletürítést. Ezen felül a rost táptalajként szolgálhat a bélben élő jótékony, az egészség megőrzésében szerepet játszó baktériumok számára, miközben megakadályozza a káros baktériumok elszaporodását.

A hummuszban lévő rost tartalom a bélbaktériumok hatására rövid szénláncú zsírsavvá, butiráttá alakulhat. Ez a zsírsav táplálja a vastagbél sejtjeit és számos szempontból lenyűgöző előnyökkel bír. Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a butirát csökkenti a gyulladást a belekben és segíthet védelmet nyújtani a vastagbélrák ellen.

  1. Segíthet a vércukorszintet egyensúlyban tartani: A hummusz több olyan tulajdonsággal is rendelkezik, amely segíthet a vércukorszint szabályozásában. Fő összetevője az alacsony glikémiás indexű csicseriborsó. A glikémiás index az ételek vércukorszintet emelő képességét mérő skála.

A magas glikémiás indexű ételeket a szervezet gyorsan megemészti, felszívódásuk gyorsan végbe is megy, így hirtelen kiugrással növelik a vércukorszintet. A vércukor szintje azonban ezt követően éppen olyan hirtelen vissza is esik.

Ezzel szemben az alacsony glikémiás indexű ételek emésztése és felszívódása lassan megy végbe. Ezek az ételek a vércukorszintet lassabban, kiegyensúlyozottabb mértékben növelik, és a vércukorszint lassabban is csökken.

A hummusz továbbá kiváló rost forrás és egészséges zsírokban is gazdag. A fehérjedús csicseriborsó keményítőtartalma lassan emészthető szénhidrát. A zsírok lassítják a szénhidrátok felszívódását a belekben, vagyis a véráramba lassabban és kiegyensúlyozottabb ütemben kerül a cukor. A fehér kenyér és a hummusz szénhidrát tartalma azonos, a kenyérből mégis négyszer több cukor kerül hirtelen a véráramba közvetlenül az étkezés után, mint a hummuszból.

  1. Védi a szív egészségét: A hummusz összetevői csökkenthetik a szívbetegség kockázatainak kialakulását. A hüvelyesekben gazdag étrend ugyanis csökkenti az LDL-koleszterinszintet. A csicseriborsón kívül a hummusz olívaolaj tartalma a szív számára egészséges zsírforrás.
  2. Támogatja a súlykontrollt: A hummusz magas rostartalmának köszönhetően teltségérzetet vált ki, ez pedig elősegítheti a fogyást. Kimutatták, hogy az élelmi rostok csökkentik a gyomorban az éhséghormon szintjét, vagyis az étvágy csökkentésével a kalóriabevitel is csökkenthető, ami végső soron fogyást eredményezhet.
  3. Glutén-, dió- és laktózmentes: Az élelmiszer intolerancia a világon sok embert érint. Akik élelmiszer-allergiával élnek nem fogyaszthatják a kellemetlen tüneteiket kiváltó élelmiszereket. A hummusz nem tartalmaz sem glutént, sem dió-, illetve mogyoróféléket sőt laktózt sem, így azok is fogyaszthatják a hummuszt, akik ezekre az összetevőkre érzékenyek.

Bár a hummuszban a fenti összetevők nem találhatók meg, a csicseriborsó raffinóz nevű szénhidráttartalma viszont magas. Emiatt a hummusz fogyasztása gondot okozhat azoknak, akik irritábilis bél szindrómával (IBS) élnek vagy érzékenyek a magas FODMAP tartalmú élelmiszerekre.

Elmondhatjuk tehát, hogy a hummusz sokoldalú rost, vitamin és ásványianyag forrásként számos szempontból jótékony hatást gyakorol a szervezetünkre.

Érdemes lehet odafigyelni azonban az élelmiszerösszetételre amiatt is, mert vannak olyan gyártók, akik tartósítószereket adnak a termékükhöz.

Fontos lehet konzultálni gasztroenterológus szakorvossal, amennyiben kétségünk támad azt illetően, hogy fogyaszthatunk-e hummuszt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük