Biztonságos utazás az Európai Egészségbiztosítási Kártyával

Biztonságos utazás az Európai Egészségbiztosítási Kártyával

Minden magyarországi állandó lakcímmel rendelkező személynek kötelező egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni. Ez a bejelentett munkavállalók és vállalkozók bruttó béréből automatikusan levonásra kerül, viszont akinek nincs munkahelye annak maga után kell befizetnie az összeget.

Ha valaki elmulasztja ezt a kötelezettségét akkor a halasztható orvosi eljárások addig nem végezhetők el rajta, ameddig nem rendezi a tartozását. Sürgősségi esetben egy ilyen személy is jogosulttá válik az ellátásra, azonban ennek a költségeit ki kell fizetnie. Ilyen esetben a számla akár 750 ezer forintra is rúghat.

Külföldön alapesetben nem vagyunk biztosított jogviszonyban ezért bármilyen orvosi beavatkozás ugyanilyen, vagy még súlyosabb anyagi terheket róhat ránk.

Mi az az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya az Európai Gazdasági Térség tagállamaira, illetve az Egyesült Királyságra és Svájcra terjeszti ki a Magyarországon érvényes egészségbiztosításunkat. Ha rendelkezünk ezzel az ingyenes dokumentummal, akkor ugyanolyan jogokkal fogunk rendelkezni, mintha az adott ország biztosítottjai lennénk.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltható a kormányablakokban, kormányhivatalokban és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél is. A dokumentum érvényességi ideje 36 hónap, amely után ingyenes megújításra kerülhet sor.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával az a tagállamok célja, hogy az állampolgáraiknak ne kelljen a tervezettnél korábban megszakítani az utazásukat, ha a kint tartózkodásuk során valamilyen egészségügy problémájuk akad. Ezen kívül az egyezség a váratlan egészségügyi kiadások terhe ellen is védelmet nyújt.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya igénylésekor ne felejtsük otthon a személyazonosításra alkalmas okmányunkat (például útlevél, személyigazolvány vagy jogosítvány), a biztosított jogviszonyunkat igazoló dokumentumot (például TAJ kártya, nyugdíj-igazolvány, munkáltatói igazolás vagy egyéni vállalkozói igazolvány) illetve az EU kártya igénylőlapot, amelyet a NEAK Nyomtatványtárában egyszerűen meg tudunk keresni.

Szerencsére akkor sincs minden veszve, ha az EU kártyánk nélkül indultunk útnak. Hazatérve igényelhetnünk visszatérítést az egészségbiztosítótól azonban ez sokszor nem a teljes kár ellensúlyozását jelenti. Ilyen esetben csak olyan ellátások után kaphatunk visszatérítés, amire itthon is jogosultak lennénk, másrészt csak akkora összegű lehet a kártérítés, amennyit itthon is fizettünk volna az adott szolgáltatásért.

Hol és mire érvényes az EU kártya?

Fontos, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya csak az egyezményben résztvevő tagállamokban érvényes. Ide tartoznak az Európai Gazdasági Térség országai, illetve Svájc és az Egyesült Királyság.

Lényeges, hogy az EU kártya nem használható célzott külföldi kezelésre, csakis azt a célt szolgálja, hogy a külföldi tartózkodás alatt kialakult egészségügyi vészhelyzetek hatékonyan és jelentős költségek nélkül legyenek kezelhetők.

Ne felejtsük el, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya csak addig érvényes, amíg Magyarországon van egészségbiztosításunk. Ha a jogviszonyunk valamiért megszűnik, akkor az EU kártyát be kell szolgáltatnunk valamelyik kormányhivatalban.

Könnyen előfordulhat, hogy a készülődés sokféle teendője között megfeledkezünk az EU kártya fontosságáról. Szerencsére ilyenkor is van lehetőségünk érvényes dokumentumot szerezni!

Az Ideglenes Kártyahelyettesítő Nyomtatvány segítségével megspórolhatjuk a várakozási időt. Ezt a dokumentumot azonnal kiállítják, és ugyanolyan érvényességi körrel rendelkezik, mint a hagyományos EU kártya. – hívja fel a figyelmet Bodor Anna, a BiztosDöntés.hu munkatársa. Fontos azonban észben tartani, hogy ez a dokumentum csak 90 napig érvényes.

Ideglenes Kártyahelyettesítő Nyomtatványt akkor is megpróbálhatunk igényleni, ha az EU kártyánk nélkül indultunk el külföldre. Egy kis szerencsével a hazai egészségbiztosító emailen vagy faxon továbbítja számunkra a dokumentumot. Azonban a felesleges stressz elkerülése érdekében jobb ha még az elindulás előtt gondoskodunk a saját anyagi védelmünkről.

Miért fontos az EU kártyát utasbiztosítással kiegészíteni?

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya érvényessége az orvosilag szükséges és az adott ország egészségügyi biztosítási körébe tartozó szolgáltatásokra terjed ki, amelyek nem egységesek a különböző országokban.

Magyarországon a térítésmentes ellátások száma magas a többi tagállaméhoz képest, azért könnyen előfordulhat, hogy külföldön egy olyan szolgáltatásért fizetnünk kell, ami itthon ingyenes lenne. Arról sem érdemes elfelejtkezni, hogy az EU kártyával csak a megállapodásban résztvevő egészségügyi szolgáltatókhoz lehet fordulni és a magánszolgáltatók ki vannak zárva ebből a körből.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát mindenképpen érdemes kiegészíteni utasbiztosítással, hiszen így sokkal szélesebb körű védelemre tehetünk szert. Az utasbiztosítások olyan extra szolgáltatásokat is tartalmaznak, mint a mentés, a hazaszállítás, a tolmácsolás, a gyógyászati segédeszközök vagy a felelősségbiztosítás. Természetesen a pontos szolgáltatások köre a szerződéstől függ, ezért ennek a tartalmával érdemes teljeskörűen tisztában lenni.  Az utasbiztosítások lényeges előnye, hogy fedezik az önrészt, illetve léteznek extrém sportokra köthető verziók is.

Ha olyan országba utazunk, ahol nem érvényes az EU kártyánk, akkor semmiképpen se felejtkezzünk el a biztosításkötésről, hiszen enélkül egy kisebb baleset is hatalmas kiadást jelenthet. Az utasbiztosítás maximum néhány ezer forintos díja nem jelent olyan nagy kiadást, hogy megérje kockáztatni egy külföldi egészségügyi vészhelyzetből származó károkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük