Mi az oka a láz nélkül jelentkező hidegrázásnak?

Hidegrázásunk lehet akkor is, ha nem vagyunk még betegek és a lázunk sem ment fel. Az ilyen jellegű hidegrázásnak sok oka lehet. Leggyakrabban valamilyen alapbetegségre vagy fertőzésre figyelmeztet  hidegrázás. Különösen influenza szezonban jó előre jelzi, hogy hamarosan betegek leszünk.

Miért ráz a hideg?

Mi okozhat hidegrázást anélkül, hogy belázasodnánk?

Miért ráz a hideg?

A  testünk hőmérséklete megemelkedik és lázas állapot alakul ki, amikor a szervezetünkben valamilyen fertőzés van. A hőemelkedés és a láz kísérő tünete a hidegrázás. Az izmaink így termelnek hőt.

Nem feltétlenül utal a láz nélküli hidegrázás komoly egészségi gondra.

Hidegrázásunk akkor van, ha a testhőmérsékletünk az ideális tartománynál alacsonyabbra esik. A hőtermeléshez az izmaink többször egymásután összerándulnak. Ez a folyamat hőt termel annak érdekében, hogy ideális hőmérsékletre visszaálljon a testhőnk.

Mi okozhat hidegrázást anélkül, hogy belázasodnánk?

Az alábbiakban felsorolunk néhány egészségi állapotot, amelyek miatt hidegrázásunk lehet.

  • Gyógyszer mellékhatása: Számtalan gyógyszer okozhat mellékhatásként hidegrázást vagy akár gyógyszerkombinációk hatására is kialakulhat ez az állapot. Az inzulin- és egyéb cukorbetegség kezelésére használt gyógyszeres kezelés, fájdalomcsillapítók, de akár a migrén ellen szedett gyógyszerek is okozhatnak hidegrázást.
  • Hypothyreosis (pajzsmirigy alulműködés): A pajzsmirigy az endokrin rendszer hormontermelő szerve. Hormonjai szabályozzák az emberi test anyagcseréjét, a szervezet fejlődését és növekedését. Ha alulműködik a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont. Az anyagcsere lelassul. Ez az állapot a hőérzetünkre úgy hat, hogy a környezetünk hőmérsékletétől függetlenül rendszeresen fázunk. A hidegrázás mellett tapasztalhatunk a pajzsmirigy alulműködése esetén súlygyarapodást, székrekedést, fáradtságot, izomgyengeséget, vagy akár hajhullást és a bőrünk is száraz lehet. Ha ezt a tünetegyüttest felismerjük magunkon, forduljunk szakorvoshoz a tünetek okának a kivizsgálása érdekében.
  • Hipoglikémia (alacsony vércukorszint): a cukorbetegek, amikor a vércukorszintjük alacsony, hidegrázást, remegést és reszketést tapasztalhatnak a hipoglikémia tüneteként. Szerencsére a vércukorszintet gyorsan emelni lehet cukros itallal, glükóz tablettával vagy egy darab cukorka elfogyasztásával. A hipoglikémia egyéb korai figyelmeztető jele lehet a szapora szívverés, reszketés, idegesség vagy szorongás, szédülés és éhségérzet. Ha ezeket a tüneteket tapasztalod fordulj orvoshoz.
  • Menopauza: A kor előrehaladtával a nők esetében a hormonális változás is okozhat hidegrázást. A hidegrázás a hőhullámok vagy az éjszakai izzadás jele lehet, amely pedig a menopauza tünete. Egyéb kísérő jelensége a menopauzának az alvászavar, hangulatingadozás, a menstruációs ciklus változásai, a hólyagkontroll elvesztése és a fájdalmas szexuális együttlétek a hüvelyszárazság miatt. Ha ezeket a tüneteket tapasztalod a hidegrázáson kívül, beszélj a nőgyógyászoddal a tüneteid kezelése érdekében.
  • Szorongás vagy pánikbetegség: A szorongás feszültségérzettel, aggodalommal, nyomasztó gondolatokkal és egyéb fizikai tünetekkel jár együtt, mint az izzadás, szédülés, szapora szívverés és remegés. A pánikbetegség tüneteit a megfelelő kezeléssel orvosolhatják. Jól jön, ha ismered a megfelelő légzéstechnikákat, de nagy segítség lesz a rendszeres testmozgás és a koffeinbevitel csökkentése is.
  • Stressz: Míg a szorongás tulajdonképpen állandósult mentális állapot akkor is, ha nincs stresszfaktor, addig a stressz általában rövidebb időre, a stresszhelyzet fennállására korlátozódik. A stresszes állapotot kísérheti hidegrázás. A szimpatikus idegrendszerre hat a stressz, aminek hatására kortizol termelődik. Emiatt megemelkedik a véráramban cirkuláló adrenalin szintje. Az adrenalin okozhat reszketést. A stressz relaxációs technikákkal mérsékelhető.
  • Másnaposság: Hosszú italozós éjszaka következménye is lehet hidegrázás, mivel a test alkoholmegvonást tapasztal a következő napon. Alkoholfogyasztás terén érdemes a mértékletességre törekedni.
  • Túlzott testmozgás: A maratonisták, tájfutók és a triatlonosok a versenyeket követően tapasztalhatnak hidegrázást. A test kompenzálni próbálja a fokozott energiafelhasználást. A hosszú ideig tartó testmozgást követően a szervezet kiszáradhat, túlmelegedhet vagy alacsony szintre visszaeshet a vércukorszint. Elengedhetetlen a pihenés és a folyadékbevitel.
  • Hideg hőmérséklet: A hidegrázás olykor egyszerűen azt jelenti, hogy túl hideg a környezet, amelyben tartózkodunk. Gondoskodj mielőbb a tested felmelegítéséről. Bújj meleg takaró alá, vagy igyál egy csésze forró teát.
  • Rákbetegség: A legsúlyosabb esetekben a láz nélküli hidegrázás utalhat arra, hogy a szervezetben rákbetegség alakult ki. A betegség tünete a hirtelen súlyvesztés vagy súlygyarapodás, extrém fáradtság, láz vagy éjszakai izzadás, gyomor- vagy hátfájás, csomók vagy duzzanat a testben, vagy szokatlan vérzés, nehezen regenerálódó zúzódások.

A fenti tünetegyüttesek felvázolását követően a megfelelő szakorvos segíthet az alapbetegség kezelésében, amikor valóban betegség áll a hidegrázás hátterében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük