Felfázás: nem a hideg miatt van!

Tévhit, hogy a hideg kőre leülve alakulna ki a felfázás. A hólyaghurutot minden esetben kórokozó váltja ki, a hideg környezet csupán az érösszehúzódásra hat, mely az adott terület vérkeringését csökkenti. Felfázás alkalmával hólyaghurutról beszélünk, melynek során valamilyen kórokozó bejut a húgycsőbe és ott, valamint a húgyhólyagban gyulladást vált ki. Amennyiben vér jelenik meg a vizeletben, akár vesemedence gyulladás is fennállhat. Jellemző tünetei közé tartozik a sürgető vizelési inger, égő, csípő érzés vizeletürítés alkalmával, valamint alhasi fájdalom.

A hólyaghurut főként a nőket érinti, mivel a női húgycső sokkal rövidebb, mint a férfiaké. A külső nemi szerven megtelepedő kórokozók, mint egyes baktériumok és gombák így könnyen a húgycsőbe kerülhetnek, ahol megtelepedésük révén gyulladást válthatnak ki. A kórokozó felszállása okozza a vesemedence gyulladást, mely magas lázzal, éles fájdalommal és véres vizeletürítéssel jár. A vesemedence gyulladás súlyos szövődménye a vesetályog, így kezelését mielőbb el kell kezdeni.

A panaszok jelentkezésével egyidejűleg keress fel egy urológiai szakrendelőt, hogy mielőbbi ellátásban részesülj! Az urológus szakorvos kikérdez a fennálló panaszaidról, hólyaghurut esetén antibiotikumos kezelést rendelhet el. A hüvely és bélflóra egészségének megőrzése érdekében ajánlhat probiotikumos kúra kiegészítést, továbbá a tőzegáfonya pozitívan befolyásolja a kórokozók elleni védekezést.

A hólyaghurut megelőzhető a higiénia betartásával és réteges öltözködéssel. Télen az immunrendszer gyengébb, a kevesebb napsütés és friss gyümölcsök, zöldségek hiányában vitaminkiegészítést kell alkalmazni. A tőzegáfonya rendszeres alkalmazásával szintén hozzájárulhatsz a betegség megelőzéséhez. Ha már nem tudtad megelőzni a bajt, kérd ki urológus szakorvos véleményét a mihamarabbi gyógyulás érdekében! Ne habozz, keress megbízható magánorvost a FoglaljOrvost oldalán!

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük