Mesterséges egyedül

Mesterséges megtermékenyítéssel anyává válhatok-e egyedül?

Biztosan hallottad már Te is a szállóigét: ha nő vagy két dologért biztosan bármit megteszel. Az egyik: gyerek bármi áron. A másik: gyerek? Semmiképp. Most az első témát járjuk körbe méghozzá egy eléggé nehezített pályán, azaz, ha a nő egyedülálló. Járható-e az út egyedülálló nők számára, ha a mesterséges megtermékenyítés mellett döntenek? Van-e esély lombikbébi-programmal gyerekvállalásra 40 év felett?

Mert mi van, ha nem sikerült megtalálni az álompasit és a társkeresőkön sem jött szembe olyan férfi, akivel családot lehetett volna tervezni? Sokan bár – megannyi csalódás után – felhagytunk az ideális társ megtalálásával, mégis vágyunk gyerekre, és arra, hogy anyák lehessünk. Itt jön szóba a mesterséges megtermékenyítés, más néven asszisztált reprodukció.

A témát övező félelmekről, a bürokráciáról, az eljárás nehézségeiről sokat olvashatunk a neten, de az egyedülálló nő gyerekvállalása mesterséges megtermékenyítéssel topikot mindenképpen érdemes több szemszögből, érintettekkel és szakemberekkel is megvizsgálni, hiszen ez nálunk egyrészt még mindig tabutéma, másrészt, ha elindulunk ezen az úton jó, ha van kihez fordulni.

Államilag támogatott mesterséges megtermékenyítés feltételei

Tehát kihez forduljunk? Jó lenne látni olyan nőtársakat, akiknek az asszisztált reprodukciós eljárásnak köszönhetően született gyerekük, és elmondhatnák a tapasztalataikat, elűznék a mesterséges megtermékenyítés félelmeit. A mesterséges megtermékenyítés típusairól itt írtunk korábban: Lombik egyedülálló nőknek.

Nyilván először a nőgyógyásszal érdemes konzultálni, akivel számba vehetjük a „biológiai” lehetőségeinket, és aki elirányíthat a megfelelő központba. Fontos, hogy 2022. júliusától már csak az állami meddőségi centrumokban lehet mesterséges megtermékenyítést végezni Magyarországon.

Jelenleg tizenkét meddőségi központ működik, ebből öt vidéken (Debrecen, Pécs, Kaposvár, Szeged, Tapolca), a többi pedig Budapesten. Ezekben a meddőségi központokban a társadalombiztosítási jogosultsággal rendelkező és a szabályoknak megfelelő páciensek (így tehát a mesterséges megtermékenyítésre jogosult egyedülálló nők is) ellátása térítésmentes.

Az államilag támogatott mesterséges megtermékenyítés ellátásba beletartozik a személyre szabott kivizsgálás, laboratóriumi vizsgálatok, konzultációk, képalkotó vizsgálatok, inszeminációk és akár az IVF (in vitro fertilizáció) kezelés is. Öt beavatkozás térítésmentes, ezután az állami meddőségi központokban is fizetni kell az eljárásért.

Mesterséges megtermékenyítés 40 év felett

Egyedülálló nők csak akkor vehetnek részt asszisztált reprodukciós eljárásban, ha bizonyítottan fennáll náluk a meddőség és 45 év alattiak.

A meddőségi ellátás feltételei:

  • meglevő társadalombiztosítás,
  • legalább két egymástól független szakorvosi szakvélemény a meddőség tényének és okának megállapítására;
  • a nő életkora nem éri el a reprodukciós kor felső határát (45 év) (meddőségkezelés – gov.hu);
  • orvosilag megalapozott esély egészséges gyermek fogamzására és megszületésére.

Ez alapján 40 év feletti, egyedülálló nők is belevághatnak a lombik programba. Az egyik legnagyobb kihívás egyedülállóként ebben a korban inkább a beültetéshez megfelelő hormonszint elérése.

Ha már beléptünk a premenopauza szakaszába, azaz rendszertelenné vált a menstruációnk, akkor először a ciklust kell beállítani, „kiszámíthatóvá tenni”, hogy a beültetést megelőző hormonstimulációt el lehessen kezdeni.

És akkor ez még csak a nő biológiai felkészítését jelenti, hiszen az állami intézetekben nincs kapacitás mentálhigiénés tanácsadásra. Pedig a mesterséges megtermékenyítés egy nő számára érzelmileg is megterhelő hullámvasút lehet sőt, talán a mesterséges megtermékenyítés nehézségei között is elsőszámú a negatív társadalmi megbélyegzés.

Meddő párok és egyedülálló nők számára is érdemes a lombikbébi-program előtt-alatt coach, pszichológus vagy a témában felkészült szakember segítségét kérni.

Forrás:

https://egeszsegvonal.gov.hu/gyermekvallalas/meddosegkezelesi.html
https://egeszsegvonal.gov.hu/a-a/1225-asszisztalt-reprodukcio.html

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük