Így kerülhet kevesebbe a magánkórházi szülés

Így kerülhet kevesebbe a magánkórházi szülés

Nem kell követni a Másállapotot a szülészetben közösségi oldalait ahhoz, hogy tudjuk, vannak gondok a kórházak szülészeti osztályain. Egy nő életében a szülés meghatározó élmény, így nem csoda, ha pozitív tapasztalatokkal szeretne távozni a szülőszobából.

De sokszor hiába a gondosan elkészített szülési terv, és az előre elképzelt jelenetek arról, hogy mi hogyan történik majd, amikor megérkezik a család új tagja. A dolgok nem mindig úgy sülnek el, ahogy elképzeltük.

Egy rossz szülésélmény pedig évekre traumatizálhatja az ifjú anyát. A babájával való kapcsolatát is negatív irányba befolyásolhatja, nem beszélve arról, hogy gátat vethet a további gyermekvállalásnak még akkor is, ha eredetileg nagyobb családot tervezett a pár.

Persze más-más ok miatt választja egy pár a magánkórházat a szüléshez. Van, akit az állami kórházak szülészeteiről érkező negatív tapasztalatok híre riaszt el, van, aki kellemes környezetben szeretne szülni, van, aki így akarja biztosítani, hogy a baba születése után egy percet se kelljen külön tölteniük.

A magánklinikán erre lehetőség nyílik. Úgy érezhetjük magunkat mintha otthon szülnénk, mégis ott van mögöttünk a kórház teljes felszereltsége, ha bármi komplikáció adódna.

A magánkórházi szülések évről évre népszerűbbek, és Budapesten, ahol az erre alkalmas klinikák többsége található, még több baba születik magánintézményben. Ráadásul sokan már a várandósgondozásra is magánorvosi keretek között járnak, és a szükséges vizsgálatokat és laborteszteket is magánrendelőkben végeztetik el. Ennek egyenes folytatása lehet a magánkórházi szülés. A szolgáltatásra tehát lenne igény, de az egyáltalán nem olcsó.

Az országban öt magánintézmény van, ahol szülni lehet. Ezek közül négy Budapesten van, az ötödik pedig Pécsen. Van, ahol a szülésnek van egy alapára, amelyet több extra szolgáltatással egészíthetünk ki. Ilyen konstrukciót kínál a Dr. Rose és a DaVinci Magánklinika. A Maternity, a TritonLife és a Duna Medical mind 3 szülészeti csomagot kínálnak, amelyek tartalma kicsit eltér egymástól attól függően, hogy hány kiegészítő szolgáltatást kérünk.

Ilyen extrák lehetnek például a szülésznő választása, a személyre szabott diéta, az emelt szintű újszülöttellátás vagy a fotóalbum készítése. A szülés ára a választott csomagtól függően 1,2-2,2 millió forint között lehet.

Ez komoly összeg, így egyáltalán nem meglepő, ha szeretnénk spórolni rajta. Erre ad remek lehetőséget az egészségpénztár.

Az egészségpénztárból a teljes várandósgondozást, a szülést és minden kiegészítő vizsgálatot vagy tesztet fizethetünk. Ha így teszünk, több, mint 15 százalékot is spórolhatunk az orvosi költségeinken. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője elmondja hogyan.

„Az egészségpénztárhoz tartozik egy adókedvezmény. A pénztárba befizetett pénzünk 20 százalékát visszaigényelhetjük a személyi jövedelemadónkból. Az adó-visszatérítésnek van maximuma, ez 150 000 forint.” – foglalja össze a kedvezmény lényegét a szakember.

Ahhoz, hogy a maximális adó-visszatérítést megkapjuk, évente 750 000 forintot kell befizetnünk a pénztárba. A magánkórházi szüléssel tehát azonnal maximálhatjuk is az adókedvezményt.

A 150 000 forint azt jelenti, hogy mondjuk két éjszakát ingyen töltöttünk a klinikán, ingyen választhattunk szülésznőt, vagy térítés nélkül kaptuk meg az emelt szintű újszülöttellátást.

„Ráadásul az egészségpénztár számos szolgáltatást kínál kisgyermekes családoknak” – teszi hozzá Gergely Péter. „A babaápolási termékek szinte teljes skáláját fizethetjük a pénztári számlánkról, de kiegészíthetjük innen a CSED, GYED, GYES ellátásainkat, és később az óvodai, iskolai évkezdést is fedezhetjük az itt tartott pénzünkből. Adóbevalláskor pedig minden évben kérhetjük az adó-visszatérítést.”

Ha még nincs egészségpénztári számlánk, akkor a választásban segítséget nyújt az egészségpénztár kalkulátor, ahol a nekünk fontos szolgáltatások alapján és a tervezett befizetéseink szerint állíthatjuk sorba az egyes pénztárak kínálatait.

Ha olyan pénztárat keresünk, ahol elektronikusan is intézhetjük az ügyeinket, akkor jó választás lehet a Patika csoport, ahol az Új Pillér költségekben is különösen előnyös. Az OTP Egészségpénztárnál viszont találunk olyan egészségbiztosítást is, amely várandósgondozásra is nyújt fedezetet. Van tehát miből választani.

Az egészségpénztár mindenképpen jó döntés, ha a családunk egészségét szeretnénk biztosítani. A hozzá kapcsolódó adó-visszatérítést pedig nem érdemes kihagyni. Ez egy állami támogatás, ami jár nekünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük