Várandósgondozás egészségpénztárból

Gyermeket várunk! – Fizesd a várandósság alatti vizsgálatokat egészségpénztárból!

Sok nő már a várandóssága előtt is magán nőgyógyászati rendelésre jár akár akkor, amikor az éves rendes szűrésekről van szó, akár akkor, amikor valami probléma miatt keresi fel a szakembert. A várandósság időszaka alatt pedig ha lehet, még jobban vigyázunk magunkra, így aki teheti, a várandósság alatti vizsgálatokat is magánban végezteti. De milyen vizsgálatokról van szó, és mennyibe kerül mindez?

A magyarok, ha megtehetik, szívesen járnak magánorvoshoz. Ez egy több, mint 10 évre visszanyúló tendencia, tehát egyáltalán nem a Covid-járvány alatt tapasztalható orvosi kapacitáshiány hívta életre, az csupán felgyorsította a folyamatot. Az állami ellátás teljesítménye 15-20%-kal csökkent az elmúlt években, és akinek van rá módja, magánúton kezelteti magát.

A szakorvosi vizsgálatok között különösen nagy népszerűségnek örvend a magán nőgyógyászat, és ez mindig is így volt. Ez egy bizalmi kérdés, a nők gyakran ajánlás útján vagy pozitív vélemények alapján választanak orvost, és hosszú távra terveznek. Olyasvalakit szeretnének találni, akihez utána éveken át járhatnak, és aki jól ismeri őket.

A várandósgondozás és a szülés önmagában is egy éven túlnyúló orvos-beteg kapcsolatot igényel. A várandósság 9 hónapja alatt majdnem havonta találkozunk az orvosunkkal, utána ő lesz ott a szülésnél, és utána is ő követi végig a felépülésünket. Nem meglepő tehát, ha szeretnénk jó kezekben lenni. Mi pedig ezt gyakran a magánorvossal kötjük össze.

Milyen vizsgálatok várnak ránk?

A várandósság alatt vannak kötelező és nem kötelező vizsgálatok is, de a szakorvosok többsége a biztonságra törekszik, így javasolhat olyan vizsgálatokat is, amelyek nincsenek a kötelező listán. Az biztos, hogy többször megyünk majd ultrahang- és laborvizsgálatokra. Lesz egy terheléses vércukorszint vizsgálat, de van belgyógyászati és fogászati szűrés is. Meghatározzák a vércsoportunkat, és szűrnek többféle betegségre, például hepatitisre.

Vannak genetikai ultrahangok, amelyeket nem a saját nőgyógyászunk végez, hanem erre szakosodott orvosok. A várandósság vége felé pedig hetente megnézik a baba szívhangját, de vizsgálják a méh összehúzódásait és a méhlepény állapotát is. Ezek az NST, CTG vizsgálatok.

Mi az, ami extra?

Ha mi magunk is szeretnénk megnézni, hogy hogyan fejlődik a kisbaba, akkor elmehetünk 3D-4D-5D ultrahangra, babamozira is, amelyek költségét akkor is nekünk kell állnunk, ha egyébként az SZTK-ba járunk várandósgondozásra.

Vannak olyan genetikai vizsgálatok, amelynek során a magzatvízből vesznek mintát, és vetélési kockázattal járnak. Ha ezt el szeretnénk kerülni, akkor választhatunk olyan triszómia tesztet, amelyek során az anyai vérből vett mintából vizsgálják a gyakoribb genetikai betegségek, a Down-, Patau- vagy Edwards-szindróma valószínűségét a magzatnál. Ennek a vizsgálatnak nincs vetélési kockázata, viszont igen drága, akár 200 ezer forint felett is lehet.

Egészségpénztárból olcsóbb!

Összességében több százezer forint kiadással számolhatunk a terhesség alatt akkor is, ha extra vizsgálatokat nem kérünk, és az orvosunk sem írja elő nekünk. Hogyan lehetne ezen spórolni?

Erre jó lehetőséget ad az egészségpénztár. Bármilyen terhességgel kapcsolatos vizsgálat költségeit elszámolhatjuk, beleértve a nem kötelezően előírt vizsgálatokat is.

„A megtakarítás pedig ott van, hogy az egészségpénztári befizetéseink 20%-át, legfeljebb évi 150 ezer forintot visszaigényelhetünk a személyi jövedelemadónkból. Ezt a megtakarítást évi 750 ezer forintos befizetésnél, azaz havi 62 500 forintnál érhetjük el.” Mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Ez magas összeg, ami azért jó, mert a várandósgondozás teljes egészére kérhetjük az adó-visszatérítést, így akár 150 ezer forinttal kevesebbe kerülhetnek a vizsgálatok.

Hogyan számolhatjuk el a vizsgálatokat?

A magánorvosi szolgáltatásokért kétféleképpen fizethetünk. Ha a szolgáltató elfogadja az egészségpénztári kártyánkat, akkor fizethetünk közvetlenül azzal. Ebben az esetben semmi másra nincs gondunk, a papírmunkát a pénztár és a rendelő intézi egymás között.

Ha a kártyánkat nem tudjuk használni, akkor számlát kell kérnünk. Arra figyeljünk, hogy csak olyan szolgáltatónál vehetünk igénybe szolgáltatásokat, amelyek a pénztárunkkal szerződésben állnak. Ezt a pénztár honlapján, de a rendelőnél is tudjuk ellenőrizni, de a pénztárak szívesen veszik az ajánlásokat is a tagoktól.

A számlát a pénztár nevére kérjük, de tüntessük fel rajta a pénztári tagi kódunkat is. Több számlát összegyűjthetünk és együtt beküldhetjük a pénztárakhoz, de több helyen van arra lehetőség, hogy elektronikusan töltsük fel a számlákat a pénztár honlapjára.

Több pénztárnak már mobilapplikációja is van, ahol lehet keresni a szolgáltató partnerek között, láthatjuk az egyenlegünket, és van, ahol a számlákat is feltölthetjük, vagy láthatjuk a státuszukat.

Az egészségpénztár használata tehát nemcsak anyagilag éri meg, de kényelmes is. Ha akár mi, akár a közvetlen családtagjaink járnak magánorvoshoz, vagy költünk az egészségünkre, akkor mindenképpen érdemes egészségpénztári számlát nyitni, és azt aktívan használni is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük