bőrkiütés az arcon

Nem is hinnéd mi minden okozhat bőrkiütést az arcodon

Amikor bőrkiütés jelenik meg az arcunkon, azonnal arra gondolunk, hogy valamilyen allergiás reakció lehet.  Érzékenyen reagál a szervezetünk valamilyen allergénre amit megettünk, ami a bőrünkkel érintkezik, vagy amit belélegeztünk. Azaz, allergiásak vagyunk valamire, amire a szervezetünk mintegy védekező reakcióként bőrkiütéssel reagál.

Mi válthat ki allergiás bőrkiütést?

Az allergiás reakció kijöhet bármelyik testrészünkön. A bőrkiütések azonban gyakran az arcunk bőrfelületén jelennek meg allergiás reakcióként. Többféle dologra lehetünk allergiásak.

Mi válthat ki allergiás bőrkiütést?

  1. A szezonális allergia vagy szénanátha a tavasz beköszöntével érkezik. A szénanátha is okoz bőrtüneteket, kipirosodást, irritációt, viszkető bőrkiütést az arcon.
  2. A legkülönfélébb élőlények, állatok és növények egyaránt okozhatnak allergiás reakciót. Az állatok nyála és hámsejtjei válthatnak ki allergiás bőrkiütést, vagy az állatok közelében tüsszögés tör ránk, bedugul az orrunk, mert az orrnyálkahártyánk válik irritálttá. Az állatok által kiváltott allergiás reakciók azonban az arcbőrünkön is megjelenhetnek bőrkiütés, csalánkiütés formájában. A csalánkiütés gyakran jelentkezik az arcon és a nyakon. A rovarok csípésétől és szúrásától gyakran jelentkezik bőrkiütés vagy dudor a bőrünkön, akár az arcbőrön is.
  3. Ha az arcunkon viszkető száraz, olykor pikkelyes bőrfoltok alakulnak ki, lehet, hogy ekcémás lett az arcbőrünk. Azok, akiknél kialakult már az asztma vagy szezonális allergiában szenvednek, nem szükségszerű ugyan, de nagyobb a kockázata az ekcéma megjelenésének is. Ritka esetben az ekcémát kiválthatja ételallergia is.
  4. Allergének érintésére is kialakulhat bőrkiütés vagy bőrgyulladás az arcunkon, ha olyan anyaggal érintkezik a bőrünk, amelyre a szervezetünk allergénként reagál. Kiválthatja ezt a bőrirritációt az arcon bármilyen allergén élelmiszer, külső érintkezéssel új mosószer vagy kozmetikum ott, ahol ez az anyag az arcbőrrel érintkezik. Ez a fajta bőrkiütés gyakran jelentkezik a szem vagy a száj környékén, mivel ezekhez a területekhez az arcunkon a nap folyamán több alkalommal is hozzáérünk.
  5. Az ételallergia talán a leggyakoribb allergiatípus. Rendszerint gyomor és emésztőszervi panaszokat okoznak, de kiválthatnak allergén élelmiszerek az arcon vagy az ajkak körüli területen bőrkiütést is.  Ha életveszélyessé válik az ételallergia a nyelv és a légcső duzzanata jelentkezik. Ezt a típusú reakciót anafilaxiának nevezzük, és azonnali orvosi ellátást igényel. Ételallergiát válthat ki a tej, tojás, rákfélék, illetve egyéb tenger gyümölcsei, hal, diófélék,  földimogyoró, szója, búza vagy akár a szezámmag.
  6. A gyógyszerallergia ugyan nem gyakori jelenség, de okozhat kiütéseket az arcunkon. A gyógyszerallergia kiválthatja csalánkiütés megjelenését az arcunkon, de akár az arc püffedését, vagy súlyosabb esetekben anafilaxiát is okozhat.

Az anafilaxia az immunrendszerünknek valamelyik allergénre adott rendkívül intenzív reakciója. Amikor olyan mértékűvé válik az immunválasz, hogy a test kezdi leállítani a működését, anafilaxiás sokkról beszélünk. Az anafilaxia és az anafilaxiás sokk a legkomolyabb és legveszélyesebb allergiás reakciók.

Az anafilaxia tünetei a következők:

  • szorító érzés a torokban és a mellkasban
  • az arc, az ajkak és a torok felpüffed, bedagad
  • csalánkiütés vagy piros kiütés a test bármelyik részén
  • zihálás vagy légszomj
  • a bőr szélsőségesen sápadttá válik, vagy éppen erőteljesen kipirul
  • hányás
  • alacsony vérnyomás
  • csökkent vérellátás
  • szédülés
  • zavarodottság

Ha rendszeresen észleljük az arcunkon kiütés vagy bármilyen allergiás reakció megjelenését, érdemes naplót vezetni arról, hogy mit ettünk, hol tartózkodtunk, milyen kozmetikumokat használtunk amikor vagy mielőtt jelentkezett  a kiütés az arcunkon.

Bármilyen allergiás tünetet tapasztalunk, forduljunk szakorvoshoz, aki nem csupán a kezelésben tud segítséget nyújtani, hanem a későbbi előfordulások megelőzéséhez is hasznos tanácsokkal tud bennünket ellátni.

Az arcunkon megjelenő allergiás reakciót gyors konzultációt követően tudja a szakorvos kezelni. Az antihisztamin bevétele vagy helyi kortikoszteroid (pl. hidrokortizon) alkalmazása segíthet a szervezetnek rövid időn belül leküzdeni a reakciót az allergénnel szemben.

Az allergiás reakciók megfelelő kezelését mindig a legjobb, ha szakorvosra bízzuk.

Forrás: https://www.healthline.com/health/causes-allergic-reaction-face

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük