egészségbiztosítás választás

Így válasszunk egészségbiztosítást!

Milyen fő típusai vannak az egészségbiztosításnak?

Az egészségbiztosítások rendkívül sokfélék és változatosak. Számos típus, szolgáltató és csomag közül választhatunk. Nincsen egyszerű dolgunk, amikor az első egészségbiztosításunk megkötése előtt állunk és hirtelen szembesülünk a termékek széles palettájával.

Mielőtt kiválasztjuk a számukra legelőnyösebb opciót, egyrészt érdemes megismerkednünk az elérhető alaptípusokkal, másrészt fontos, hogy tisztában legyünk a saját igényeinkkel.

Magyarországon három egészségbiztosítási forma közül választhatunk.

A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások egyszerűbbé és olcsóbbá teszik a magánegészségügyi szolgáltatásokat. Egy fix biztosítási díjért cserébe a biztosító átvállalja a váratlan magánegészségügyi költségeinket. Fontos, hogy a szolgáltatás a nem várt egészségügyi kiadásokra vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy a már ismert egészségügyi problémánkhoz kapcsolódó kiadásainkat nem fogja állni a biztosító.

Ezt a biztosítási típust mindenképpen érdemes megfontolnunk, ha szívesebben választjuk a magánegészségügyet, mint az állami ellátó rendszert. A szerződéskötés már a fiatalabb, 20-as éveiben járó korosztálynak is ajánlott lehet, hiszen évente néhányszor ők is megfordulnak a rendelőben (és jóval alacsonyabb biztosítási díjjal számolhatnak, mint az idősebb generáció).

Az összegtérítéses egészségbiztosítások anyagi segítséget és biztonságot nyújtanak az egészségügyi problémák ideje alatt. A szerződésben előre meghatározott biztosítási események után egy fix és szabadon felhasználható összeget kapunk. Ez azért fontos, mert a lábadozás időszakában sokszor megnövekedett kiadásokkal találjuk szembe magunkat (gondoljunk csak a különböző gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök anyagi terheire), ráadásul sokszor a munkából is kiesünk. Sajnos a táppénzre kerülés azt eredményezi, hogy a szokásos bevételünknek csak körülbelül 50-60 százalékával gazdálkodhatunk.

Ezt a biztosítási típust különösen fontos megkötni, ha alacsony a bevételünk, nincsen pénzügyi vésztartalékunk vagy a család egyetlen bevételi forrásra támaszkodik.

A kritikus betegségek külföldi gyógykezelésére köthető egészségbiztosítások olyan termékek, amelyek a kritikus betegségek (például rák, veseelégtelenség vagy szív- és érrendszeri problémák) esetén finanszírozzák a külföldi gyógykezelés hatalmas kiadásait. A csomag jellemzően nemcsak az orvosi költségeket foglalja magába, hanem a kiutazás és a kísérő ráfordításait is.

Ez a biztosítástípus azok számára kiemelten javasolt, akiknek a családi kórtörténetében már előfordultak kritikus betegségek és nagyobb a kockázat az érintettségre.

Ezeket a szempontokat vegyük figyelembe, amikor választunk!

Nincsen egy mindenki számára legjobb egészségbiztosítási termék, ezért a döntéssel kapcsolatos dilemmák megoldása mindig egyénileg történik. A választásnál három alapvető kérdésből érdemes kiindulni, hiszen ezek mérlegelésével valószínűleg sikerül megtalálnunk a számunkra legmegfelelőbb opciót.

  1. Mire van szükség?

Elsőként érdemes azt végiggondolnunk, hogy mik a jelenlegi szokásaink egészségügyi szempontból és min változtatnánk szívesen? Milyen kockázati tényezők vannak az életünkben? Milyen betegségek fordultak korábban elő a családunkban? Lényeges, hogy az általánosságban gyakran előforduló, illetve a családi kórtörténetünkben megjelenő problémákra mindenképpen érvényes legyen a szerződésünk. Ezt kiegészíthetjük még olyan extra szolgáltatásokkal, mint például a szűrővizsgálatokra való érvényesség (ez különösen hasznos lehet, ha hajlamosak vagyunk elhanyagolni ezeket a fontos viziteket) vagy a gyermekszülés után kapott támogatás.

Ha több alaptípus szolgáltatásait is relevánsnak érezzük, akkor akár kombinálhatjuk is a termékeket. Fontos, hogy sok biztosító ad kedvezményeket, ha variáljuk a különböző opciókat.

Az sem mindegy, hogy egyéni vagy csoportos szerződésben gondolkodunk. Az egyéni termékek sokkal inkább személyre szabhatók (így a különleges igényeink biztosan teljesíthetők lesznek), de drágábbak. A csoportos opciók olcsóbbak, de sokkal rugalmatlanabbak.

  1. Mire érvényes?

Lényeges, hogy az egészségbiztosítások nem egyformák a kínált szolgáltatások tekintetében. Alaposan olvassunk utána, hogy a biztosító pontosan milyen esetekben fizet, és vannak-e kizáró feltételek. Például az olyan formaságokra is oda kell figyelnünk, mint a biztosító tájékoztatásának módja és határideje.

  1. Mennyibe kerül?

A biztosítók árai nagyon különbözőek lehetnek, és természetesen ezt a szempontot is figyelembe kell vennünk a választásnál. Fontos azonban, hogy ne kizárólag a díjak alapján döntsünk, inkább azt tartsuk szem előtt, hogy mit kapunk a pénzünkért.

A hasonló szolgáltatásokat kínáló biztosítókat hasonlítsuk össze ár szerint, illetve azt is vegyük figyelembe, hogy az adott szolgáltató mennyire biztos pénzügyi múlttal rendelkezik. Gyakori, hogy a frissen létrejött biztosítótársaságok kedvező díjszabással igyekeznek bevonzani az ügyfeleket, viszont nem rendelkeznek ugyanazzal a tapasztalattal és stabilitással, mint a régóta fennálló cégek.

Kérhetünk segítséget!

Bonyolultnak tűnik a sok szempont? Ha nem szeretnénk elveszni a termékek hálójában, akkor szerencsére van lehetőségünk segítséget kérni.

Egyrészt használhatjuk a különböző online kalkulátorokat, amelyek segítségével sokkal könnyebb az elérhető termékek összehasonlítása. Ezeknek az eszközöknek a használata csupán néhány percet vesz igénybe, így rengeteg időt és energiát megspórolhatunk velük.

Másrészt fordulhatunk szakértőkhöz is, akik végigkísérhetnek minket a választás útján. Fontos, hogy független alkuszt keressünk, hiszen ő a piacon elérhető összes terméket felvonultatja előttünk. Ezzel szemben egy függő ügynök valamelyik biztosítótársaság alkalmazásában áll és kizárólag az adott szolgáltató termékei közül igyekszik majd rábeszélni minket valamelyik opcióra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük