tetoválás pikkelysömör

Fontold meg, akarsz-e tetoválást, ha pikkelysömöröd van

Ha pikkelysömört diagnosztizálnak nálunk, az életmódunk szinte minden területén tekintettel kell majd lennünk az állapotunkra. Nem csupán a mindennapi bőrápolást kell ehhez igazítanunk, de bizonyos életstílus döntéseinket is befolyásolhatja. Figyelembe kell vennünk az állapotunkat akkor is, ha gondolkodunk azon, hogy tetováltatjuk a bőrünket.

Felmerül a kérdés: „Vajon biztonságos a tetoválás a pikkelysömörrel élők számára?”

A válasz nem egyszerűen igen vagy nem, sokkal inkább egy sor lényeges szempontot kell figyelembe vennünk.

Nézzük meg közelebbről, mire kell odafigyelnie annak, aki pikkelysömörrel küzd, de ennek ellenére kacérkodik azzal a gondolattal, hogy tetoválást csináltat.

A tetoválószalon: fertőzés kockázata felmerülhet-e?

Mindenki számára, de aki pikkelysömörrel (proriasis) küzd számára méginkább, kritikus fontosságú hogy melyik tetoválószalont választja. Miért fontos ez?

A testünknek az a területe, ahol plakkos pikkelysömör alakul ki, például a térd, könyök vagy hát, nem ideálisak a tetováláshoz. Még azokon a testfelületeken is, ahol jelenleg nincs még megkeményedve a psoriasisos bőr, fennállhat a szövődmények kialakulásának a kockázata, azaz a bőrön ejtett hegek elfertőződhetnek  és allergiás reakciókkal is reagálhat a szervezetünk.

A tetováláskor ejtett bőrsérülések miatt a bőr védőrétege is megsérülhet, így a baktériumok és vírusok számára könnyebbé válik a bejutás, ami psoriasisos bőr esetében még nagyobb aggodalomra ad okot.

Milyen jellegű allergia jöhet szóba és mi az a Koebner-jelenség?

A tetoválás során használt tinták allergiás reakciót válthatnak ki. Különös módon bizonyos színek, például a piros, lila, vagy a sárga színű tetováló tinta erősebb allergénnek tekinthető.

A pikkelysömörrel (psoriasis) élőknek különösen óvatosnak kell lenniük, mivel immunrendszerük már egyébként is hajlamos a gyulladásra. Emellett a Koebner-jelenség, ami a tetoválást követő új pikkelysömörös elváltozások kialakulását jelenti, szintén komoly rizikófaktor lehet.

Előfordulhat, hogy az említett kockázatok miatt a tetoválóművész nem szívesen vállalja a tetováláselkészítését, elutasíthatja a szolgáltatást, amennyiben az ügyfélnek már kialakult pikkelysömör látható a bőrén.

Szövődmények megelőzése és utókezelés

A tetoválás után a bőr szakszerű és gondos utókezelése kulcsfontosságú mindenki számára a szövődmények megelőzése érdekében.

A tetoválóművész szaktanácsait kell követni, aki útmutatást ad a bőr rendszeres és alapos hidratálása tekintetében, valamint javaslatot tesz gyulladáscsökkentő és fertőzésgátló termékek használatára is. Mindig kövesse a tetoválóművész utasításait, és forduljon bőrgyógyászhoz, ha bármilyen aggálya merül fel.

Fontos megjegyezni, hogy személyfüggő, milyen mértékű érzékenységet fog kiváltani a tetoválás. Egyesek számára a tetoválás nem fog gondot okozni, hanem teljesen biztonságos, másoknál azonban nagyobb a kockázat, mint a tetoválással történő önkifejezés öröme.

Minden esetben javasolt a bőrgyógyásszal konzultálni mielőtt a pikkelysömörös bőrt tetováltatnánk. A legfontosabb, hogy legyünk kellőképpen informáltak a lehetséges kockázatokról, és mérlegeljük a kockázatokat saját egészségi állapotunk fényében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük