Fizess egészségpénztárból

Spórolj magánegészségügyi kiadásaidon

A magánegészségügyi rendszer már régóta fontos kiegészítője az állami egészségügynek. Az elmúlt több, mint 10 évben fokozatosan nőtt a jelentősége, amire az utóbbi években a pandémia is jelentősen rásegített.

A világjárvány kezdete óta az állami egészségügyi rendszer soha nem látott leterheltségét tapasztaltuk. A várólisták már-már elviselhetetlen hosszúságúra nyúltak, így a kérdés sokszor már nem csak az, hogy szeretnénk-e kényelmesen, barátságos, modern környezetben gyógyulni, hanem az is, hogy időben jutunk-e megfelelő ellátáshoz. Ennek pedig néha egyetlen módja, ha a magánszektort választjuk.

A magánellátás egyébként is egyre vonzóbb az emberek körében, különösen a fiatalok használják szívesen, de a növekedés minden korcsoportban látszik. És sokat is költünk magánorvosra. Az egészségügyi kiadásaink 30%-át saját magunk álljuk, ami az Európai Uniós átlag duplája.

A magánintézmények, felismerve a növekvő keresletet, jelentős fejlesztéseket valósítottak meg az elmúlt években. Nem csak a környezet kellemes, de modern és fejlett berendezésekkel, eszközökkel vizsgálnak és gyógyítanak a magánrendelőkben. Ráadásul a magánorvosi szektor egyre markánsabban jelenik meg a fekvőbeteg-ellátás területén is, így már kisebb műtéteket is elvégeztethetünk magánklinikákon, és sokan a gyermeküket is magánban hozzák világra.

Az ellátásra tehát nincs panasz, de miből fizetjük ki mindezt?

A KSH adataiból látszik, hogy nagyon sok pénzről van szó. 2020-ban 893,4 milliárd forintot költöttek a háztartások az egészségükre. 2022-re egy család éves orvosi kiadása eléri a 290 ezer forintot is. Pedig akár csökkenthetnék is ezt az összeget, ha egészségpénztárból fizetnének. Ennek ellenére még ma is kevesen használják ki ezt a lehetőséget.

Az egészségpénztár egy megtakarítással egybekötött öngondoskodási forma. Az egészségpénztárban gyűjtött pénzünkből fizethetjük a magánorvosi vizsgálatokat, különböző kezeléseket, a gyógyszereket és orvosi segédeszközöket.

A gyógyszereket bárhol megvehetjük, de a szolgáltatásokat a pénztárral szerződött rendelőkben és orvosoknál vehetjük igénybe. Ez általában nem jelent problémát, mert a pénztáraknak nagyon sok szerződött partnerük van, és ajánlásokat is szívesen vesznek a pénztártagoktól. A honlapjaikon pedig általában találsz szolgáltató keresőt, ahol megnézheted, hogy az adott rendelő szerződésben áll-e a te pénztáraddal, vagy választhatsz egyet a pénztár partnerei közül.

Hogyan és mennyit spórolhatunk?

A pénztárba tehát rendszeresen fizethetünk be pénzt, amit aztán az egészségünkre költhetünk. De ez más, mint a többi megtakarítási forma, mert itt nem az a lényeg, hogy felhalmozzunk. Persze azt megteheted, ha valami nagyobb orvosi beavatkozásra gyűjtenél, de itt a befizetés és a költés a lényeg.

A pénztárba befizetett pénzünk után ugyanis adó-visszatérítést kapunk. A pénztári befizetéseink 20%-át, legfeljebb 150 000 forintot minden évben visszaigényelhetünk a személyi jövedelemadónkból.

Az egészségpénztári számlának költsége is van, de a dolog még így is megéri. A pénztárral szerződött szolgáltatók ráadásul gyakran százalékos kedvezményeket adnak a pénztártagoknak, és önmagában már az is segítség, hogy külön kezelhetjük az egészségügyi kiadásainkat.

Hogyan kezdjünk neki?

Először is válasszunk egy pénztárt. Magyarországon 1993 óta vannak jelen az egészségpénztárak. Közben sok átalakulás és jogszabályváltozás történt, és jelenleg 11 nagyobb pénztár működik. Vannak banki, biztosítói vagy nagyobb vállalati hátterű pénztárak, de függetlenek is.

Az egészségpénztár kalkulátor éves költségek, de szolgáltatások alapján is tudja listázni az egyes pénztárak ajánlatait. A részletekről is tájékozódhatsz, amit ajánlunk is, hiszen a költségek mellett az is fontos, hogy intézheted-e az ügyeidet elektronikusan, vagy kínál-e az adott pénztár egészségbiztosítást.

Több pénztárba online is beléphetsz, de a folyamat akkor is gyors, ha papíron intézed. Egy-két héten belül pedig már használhatod is az egészségszámládat a családtagjaiddal együtt, és spórolhatsz a magánorvosi kiadásaidon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük