Depositphotos_340946546_S-1.

Így járj olcsóbban magánorvoshoz!

Így járj olcsóbban magánorvoshoz!

A magánegészségügy kényelmes, gyors és modern. Az emberek többsége szívesebben választja a magánorvosi szolgáltatásokat, ám a kezelések miatt sokszor mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Szerencsére a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás megoldást jelenthet a problémánkra!

Mit jelent a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás?

A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás a magán egészségbiztosítások egyik fajtája. Ennek a típusnak az a lényege, hogy nem egy fix és szabadon felhasználható összeget fizet, hanem a magánorvosi vizsgálatok, illetve kezelések díját állja helyettünk. Biztosítottként nem is találkozunk a biztosítási összeggel, az anyagiakat a biztosító és az egészségügy egymás között intézi.

Egy fix havi díjért cserébe a biztosító által megbízott ellátásszervező megszervezi és kifizeti nekünk a szükséges orvosi vizsgálatokat. Csak annyi a dolgunk, hogy a kapott időpontban megjelenjünk a rendelőben. Nem kell a kiszámíthatatlan magánegészségügyi árak miatt aggódnunk, hiszen az egészségbiztosításunk költségei egész évben ugyanolyanok maradnak.

Ha van egy olyan bevált orvos, akihez szívesen megyünk, akkor erre is van lehetőségünk a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosításon keresztül bizonyos csomagokban. Ilyen esetben a biztosító utólagosan megtéríti a költségeinket.

A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások általában magukban foglalnak egy folyamatosan elérhető orvosi call centert, kis- és nagyértékű diagnosztikai vizsgálatokat, illetve a szakorvosi ellátások rendkívül széles körét. Ezek természetesen csak az alapszolgáltatások, a szerződésünk kiterjedhet például szűrővizsgálatokra, szülésre, betegszállításra vagy kórházi ellátásra is. Lehetséges, hogy az éves kezelések számát maximalizálja a biztosító vagy egy felső értékhatárt húz meg, de az is előfordulhat, hogy korlátlanul vehetjük igénybe a szolgáltatásokat.

Az egyszerűbb ügyintézés érdekében aszerint is érdemes összehasonlítanunk a biztosítókat, hogy van-e lehetőség online szerződéskötésre és időpontfoglalásra.

Mennyibe kerül a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás?

A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás díjszabását több tényező határozza meg, és a pontos költségek a biztosított személyétől függenek. A két legfontosabb szempont:

  • a biztosított életkora,
  • a biztosított egészségi állapota.

Egy fiatal és egészséges személy esetén kisebb kockázatot vállal a biztosító, amikor magára veszi az egészségügyi költségeket, így a biztosítási díj is alacsonyabb lesz. Egy idősebb és rosszabb egészségi állapotban lévő biztosított esetén már magasabb a rizikó, ezért a biztosító csak nagyobb havi díjért cserébe fogja vállalni a felelősséget.

Ha olcsóbb biztosítási díjjal szeretnénk szerződést kötni, akkor érdemes odafigyelnünk az egészséges életmódra, a rendszeres sportra, illetve próbáljunk megszabadulni a káros szokásainktól.

Egy 30-as éveiben járó, egészséges biztosított számára a biztosítók 8 és 35 ezer forint közötti biztosítási díjért cserébe ajánlják fel a szerződéskötést. Természetesen az árakat az is nagyban meghatározza, hogy milyen szolgáltatásokat tartalmaz a megállapodásunk.

A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás sem érvényes mindenre!

Fontos, hogy a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás nem bérletet jelent a magánegészségügybe. Ez a szolgáltatás a kockázati eseményekre érvényes. Már meglévő, ismert betegségek esetén nem vagy csak korlátok közt, esetleg felárért vehetjük igénybe a szerződésünkön keresztül a magánegészségügyet.

A biztosító akkor sem fog szolgáltatni, ha a szerződéskötéskor eltitkoljuk az egészségügyi problémáinkat. Ha utólag kiderül, hogy a már ismert betegségünket nem említettük meg a szolgáltatónak, akkor ez a kötelességszegés felmenti a biztosítót a fizetés alól.

Az is lényeges, hogy tartsuk magunk a szerződésben meghatározott feltételekhez. Ismerjük, hogy mikor kell bejelenteni a biztosítási esemény bekövetkeztét és figyeljünk oda a fizetési határidőkre is. A biztosító például nem köteles kifizetni a biztosítási összeget, ha több mint 90 napot késünk a díjfizetéssel.

Fontos, hogy az egészségbiztosítások 18 és 68 éves kor között köthetők meg, de a legtöbb szerződés tartalmaz gyerek csomagot is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük