Százezrek keresnek magánorvost, megmutatjuk, hogyan

A magánegészségügyi szolgáltatások egyáltalán nem egy szűk réteg kiváltságát jelentik. Az ország piacvezető, független magánorvosi időpontfoglalási portálja ennek igazolására most megmutatja, hogy kik és hányan keresik a magánorvosi ellátásokat. És azt is, amiről valamiért nem beszélünk, hogy ezek mennyibe kerülnek.

Vannak az életünkben egészségügyi kérdések, amelyeket a magyarok többsége, ha csak teheti, magánpraxisban dolgozó orvoshoz fordulva próbál megoldani. Ha van rá lehetőségünk, évtizedek óta magánellátóhoz megyünk látásvizsgálatra, magánpraxisban kérünk fogorvosi segítséget, és a magyar nők jelentős része hagyományosan magánrendelőbe megy nőgyógyászati szűrésekre. Miközben a magánorvosok látogatása egyre több ember számára természetes, a nyilvánosságban a magánegészségügyről nehezen elérhető és megfizethető szolgáltatásként beszélünk, sokszor valós információk nélkül. És miközben több,mint 3 millió magyar keres egészségügyi információkat az interneten, ha magánorvosi szolgáltatót keresünk, még mindig nagyon sokan ismerősökön keresztül próbáljuk meg megtudni, melyik orvost érdemes felkeresni.

Pedig mára a magánorvosok megtalálása is éppen olyan egyszerű feladat, mint ételt rendelni, repülőjegyet vagy szállást keresni és foglalni. A FoglaljOrvost.hu egy évtizede éppen azért jött létre, hogy könnyű legyen kiválasztani a számunkra legkönnyebben elérhető, az egészségügyi igényeinknek megfelelő orvosokat, és akár azonnal időpontot is foglalhassunk hozzájuk.

Miért választjuk az online orvosi időpontfoglalást?

A magánorvosi ellátások mindig is komoly vonzerőt jelentettek, ha az idő fontos szempont volt. A magánklinikák és rendelők jellemzően nem várattak bennünket hónapokig egy-egy fontos vizsgálattal, 2020-ra pedig eljutottunk oda, hogy az online időpontfoglalás segítségével akár egy napon belüli időpontot is találhatunk. A FoglaljOrvost.hu esetében több, mint 1500 szakorvos és 300 magánklinika között válogathatunk, mintegy 110 orvosi szakterületről. De nem csak ez okozza, hogy mára évente 300 ezer sikeres foglalás és orvos-páciens találkozás jön létre az oldal segítségével.

Azon túl ugyanis, hogy mi választjuk meg az orvos meglátogatásának időpontját, az időpont kiválasztását is a saját időbeosztásunkhoz igazíthatjuk, és nem kell alkalmazkodnunk a rendelési vagy nyitvatartási időkhöz. Nem véletlen, hogy a FoglaljOrvost.hu adatai szerint a legtöbben reggel 9 és délután 14 óra között, tehát munkaidőben foglalják le az orvosi időpontokat. A szakrendelésekre eközben délután 15 és este 19 óra között megyünk a leginkább.

Van azonban az online orvoskeresésnek és időpontfoglalásnak még egy fontos előnye. A FoglaljOrvost.hu saját adatai szerint a páciensek közel háromnegyede keres rá más felhasználók véleményére az egészségügyi szolgáltató kiválasztása előtt. A FoglaljOrvost.hu esetében azonban erre nincs szükség, ugyanis az oldalon található orvosok és klinikák adatlapján nyilvános formában elolvashatók a korábbi páciensek mostanra 70 ezernél is több értékelései. A weboldal üzemeltetői éppen ezen értékelések alapján tüntetik ki minden évben a legjobb értékeléseket kiérdemlő orvost és magánrendelőt „Az év ötcsillagos orvosa” és „Az év öt csillagos rendelője” címmel.

Kik foglalnak ma online orvost?

A FoglaljOrvost.hu 10 éve piacvezető, 200 ezer regisztrált felhasználóval, és mára egymilliónál is több időpontfoglalással, ezért egészen pontos képe van arról, hogy kik a magánegészségügyi szektor digitális megoldásokat preferáló páciensei. A magánorvoshoz időpontot foglaló tipikus felhasználó az esetek háromnegyedében nő, jellemzően 25 és 44 év közötti. Azt ugyan nem jelenthetjük ki, hogy budapesti, mert bár az online foglalások többsége a fővárosban történik , de ennek oka leginkább az, hogy a magánszolgáltatók is itt koncentrálódnak. Az viszont elmondható, hogy Budapest után a legtöbb foglalás Szombathelyről, Kaposvárról, Székesfehérvárról, Debrecenből, Érdről, Miskolcról, Pécsről, Kiskunfélegyházáról, Szolnokról és Nyíregyházáról történik.

Bár sokáig tartották magukat a számítógépes böngészők, azonban mostanra többségében okostelefonon foglalnak a páciensek időpontot, elsősorban nőgyógyászhoz, bőrgyógyászhoz és fül-orr-gégész szakorvoshoz. A TOP 3 szakterületet a FoglaljOrvost.hu foglalási adatai szerint Budapesten az ortopédia és az endokrinológia követi népszerűségben, míg a fővároson kívül nagyon keresettek a sebészeti beavatkozások, a traumatológiai és kardiológiai magánrendelések.

Ami újdonság, hogy a koronavírus járvány első hullámának idejére a pácienseik 30-50 százalékát elveszítő magánpraxisok megpróbálkoztak új telemedicina rendszerek, videós és telefonos konzultációs megoldások bevezetésével. Ez azonban egyelőre nem hozott áttörést, az ügyfeleik 90 százaléka ugyanis ragaszkodik a személyes találkozáshoz az orvosával, és csak minden tizedik páciens választotta a digitális kapcsolattartást.

Drága, vagy csak annak hisszük?

Van az egészségügyi szolgáltatásoknak egy vetülete, amelyről ritkán beszélünk nyilvánosan. Miközben az állami ellátásokhoz sokan a hosszú várakozási időt társítják, a magánegészségügyet egyszerűen drágának könyvelik el. Pedig érdemes megvizsgálni az árakat ahhoz, hogy megalapozott döntést hozzunk az egészségügyi szolgáltatások igénybevételét illetően. A FoglaljOrvost.hu azt tapasztalta, hogy az átláthatóság és a magánpraxisok összehasonlíthatósága komoly vonzerőt jelent a felhasználók, páciensek számára, ezért mára partnereinek 95 százalékának árlistáját tünteti fel a foglalási felületen.

Így a felhasználók pontos képet alkothatnak az ellátások költségeiről, amelyek a FoglaljOrvost.hu adatai alapján – főként a magánszektorban tapasztalható versenynek köszönhetően – nem mutattak radikális drágulást az elmúlt években. 2020-ban a foglalással elért orvosi szolgáltatások átlagára országosan 16-20 ezer forint között volt, igaz ez vidéken alacsonyabb, 11-13 ezer forintos árszintet jelentett, míg Budapesten inkább 18-21 ezer forint között jellemző a szakorvosi rendelések költségszintje. Ettől természetesen jelentősen eltérő árakat találhatunk, ha speciális vagy nagyon keresett orvosi szaktudásra és ellátásra van szükségünk. Így az ebbe a kategóriába tartozó endokrinológus és ortopéd szakorvosok esetén jellemzően 20 és 25 ezer forint közötti árakat találunk, miközben országosan jelentősen olcsóbb szolgáltatási területet jelentenek a magán gyermek fül-orr-gégészek és a gyógytornászok, akiknél időpontfoglalás esetén 9 és 12 ezer forint közötti árakra számíthatunk.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük