10 dolog, amit nem tudtál az influenzáról

Az influenza az a fertőző betegség, amely minden évben visszatér, csakhogy minden évben máshogy. Sokan ma is csak egy erős náthának gondolják, pedig jóval veszélyesebb annál. Főként azért, mert nem csak a légutakra hat, és mert sok szövődménye lehet. Összegyűjtöttünk nektek 10 információt, amelyet érdemes tudni a betegségről és okairól.

1. A világon több, mint 30 000 vírusfajt tartanak nyilván, az influenza vírust 1933-ban fedezte fel az orvostudomány.

2. Az influenza vírus okozza még mindig a legnagyobb járványt, legutóbb 1968-ban tört ki világméretű járvány.

3. Az influenza vírusnak 3 típusa van, megkülönböztetünk A, B és C típust. Ezek közül az influenza A vírus számos állatfajt is megbetegíthet, az embert jellemzően a B és C vírus fertőzi meg. Továbbá egy D típusú vírus is ismert, mely főként szarvasmarhákat betegít meg.

4. A vírus folyamatos változását az örökítőanyagban létrejövő mutáció okozza.

5. A vírus cseppfertőzéssel terjed, azaz köhögés, tüsszentés és beszéd közben a környezetbe került váladékcseppek útján. Így, ha tömegközlekedéssel utazunk és megfogjuk a kapaszkodót könnyen a kezünkre juthat a kórokozó, mely által közvetlen fertőzésveszélynek leszünk kitéve.

6. A szájmaszk használata még nem túl gyakori, azonban az influenzás személy annak viselésével megelőzi a környezetében élők megfertőzését.

7. A vakcinák előállítása két módon történik. Egyik módszer a tyúktojásba juttatott vírus szaporítása, majd inaktiválása, a másik mód a sejtalapú vakcinagyártás.

8. Léteznek vírus ellenes gyógyszerek, azonban a WHO ajánlásával ezek a már kialakult betegség kezelésére szolgálnak, és nem a megelőzésre.

9. A védőoltás inaktivált vírust tartalmaz, így az immunrendszert készteti a vírust legyőző ellenanyag termelésére. Amennyiben a szervezet találkozik a vírussal, a már kialakult ellenanyag révén ellenáll és nem okoz megbetegedést.

10. A védőoltás egyes krónikus betegségek, úgy mint szív-, érrendszeri betegségek kialakulását tekintve megelőző jellegű.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük