Tudnivalók az AIDS-ről

Az Egészségügyi Világszervezet december 1-re tűzte ki az AIDS világnapját, ezzel is felhívva a figyelmet a világ egyik leggyakoribb fertőző betegségére. Az AIDS  kb. 35 millió embert érint a világon, főként Afrikában van jelen. Rizikócsoportok a homoszexuálisak, prostituáltak, valamint az intravénás kábítószer használók. Az AIDS tünetegyüttes, melyet a HIV vírus okoz.

A HIV vírus testnedvek és vér útján terjed, így vérátömlesztéssel, szexuális úton is elkapható. A fertőzött anya magzata is megfertőződhet, továbbá az anyatej által is. A HIV vírusfertőzés legelső tünetei a láz, torokfájás, ízületi fájdalmak, valamint nyirokcsomó duzzanat. Ezt követően akár évekig is panaszmentes lehet a fertőzött egyén, azonban a vírus hordozása által fertőzőképessége fennmarad. Amennyiben az immunrendszer gyengül, úgy fokozatosan romlik a beteg állapota. Különböző panaszok, úgy mint gombás fertőzés, hasmenés, fogyás, étvágytalanság, hányinger jelentkeznek, valamint súlyosabb betegségek, mint például tüdőgyulladás is kialakulhat. A fertőzés utolsó stádiuma az AIDS betegség fázisa, mely egy tünetegyüttest foglal magában. Különböző betegségek, úgy mint nyálkahártyagyulladás, daganatok, tüdőbetegségek lépnek fel, a beteg állapota folyamatosan romlik. A HIV vírus okozta immunrendszeri károsodás miatt a szervezet nem tudja legyőzni a betegségeket, melyek végül a beteg halálát okozzák.

Az AIDS betegség megelőzhető. Szexuális együttlétkor ajánlott óvszert használni, továbbá a partnerek gyakori váltása kerülendő. Napjainkban a szervtranszplantáció és vérátömlesztés szigorú higiéniai vizsgálatoknak vannak alátéve, így az azokkal kapcsolatos fertőzésveszély esélye csekély. A HIV vírus kimutatása vérvétel útján történik, a szűrővizsgálat elvégzése mindenkinek ajánlott. Az időben diagnosztizálásra kerülő betegség jó esélyekkel kezelhető, a beteg életkilátásai bíztatóak.

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük