3 tipp a téli depresszió ellen

A téli depresszió sokunkat érinti, kialakulásának legfőbb oka a természetes napfény hiánya, a szabadban töltött kevés idő, és a kevés testmozgás. Jellemző tünetei a fokozott étvágy, főként az édesség iránti sóvárgás, aluszékonyság, társas kapcsolatok kerülése, valamint a motiváció hiánya. Mivel a téli depresszió szezonális, tudatosan tehetünk kialakulása ellen. A következőkben néhány tippet osztunk meg, melyek segítségével könnyen elkerülhetővé válik a depresszió megjelenése.

Mozogj minden nap!

A rendszeres testmozgás bizonyítottan hozzájárul a depresszió megelőzéséhez, továbbá erősíti az immunrendszert, így a betegségek kialakulását is csökkenti. Az intenzív sport dopamint és endorfint szabadít fel, mely hozzájárul a jó hangulat kialakulásához. A hideg idő ellen védekezhetsz réteges öltözködéssel és vízhatlan lábbelivel. A friss levegő szintén pozitívan befolyásolja a hangulatot, így a kinti sportokat nem kell mellőzni az időjárás ellenére.

Menj társaságba!

Télen hajlamosak vagyunk a meleg lakásba bekuckózni, és a négy fal között tölteni a hétvégéket. A társas kapcsolatok fenntartása által elkerülhető a magányosság érzése, a különböző közös programok színesítik a mindennapokat. Az élmények pozitívan hatnak a mentális egészségre, továbbá a kikapcsolódás a szellemi leterheltségre is gyógyír.

Próbáld ki a fényterápiát!

A téli depresszió egyik legfőbb oka a fényhiány. Napfelkelte után már többnyire a munkahelyen és az iskolában vagyunk, így a természetes fénnyel egyáltalán nem érintkezünk. A fényterápia hatására az alvást elősegítő melatonin hormonszint csökken, így az aluszékonyság, fáradékonyság napközben nem jelentkezik, hanem a biológiai ritmusnak megfelelően, az esti időben alakul ki az álmosság.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük