Közeleg a tél! Fel tudsz rá készülni?

Télen gyakrabban betegszünk meg, különösen a felső légúti és az influenza vírus okozta megbetegedések jellemzőek. Évente mintegy 400 000 ember esik áldozatául az influenza vírusnak, így az immunrendszer megerősítésére idejében gondolnunk kell.

A téli időszak beköszöntével egyre hűvösebbek a nappalok és már a délutáni órákban besötétedik. A kinti friss levegő helyett inkább a meleg szobát választjuk, azonban az immunrendszerünk megerősítéséért ajánlott télen is mozogni a szabadban. A mozgás jótékonyan hat az immunrendszerre, általa frissül a vérkeringés, és növeli az immunvédekezésben szerepet játszó sejtek működését. Napi minimum fél óra intenzív mozgás nagyban elősegíti a szervezet védekezőképességének fenntartását, így a hideg idő ellenére is javasolt könnyű sportot végezni minden nap. Az időjárás miatt télen többféle beltéri sportnak is hódolhatunk, mint például úszás, fallabda, teremsportok. Ha úgy döntünk mégis a friss levegőn mozognánk, öltözködjünk rétegesen! Ajánlott pamut anyagú ruházatot viselni és vízhatlan cipőt, mely jól tartja a hőt és elvezeti az izzadtságot.

Az immunrendszer működését befolyásolja a táplálkozás. Étkezzünk változatosan, minden főétkezéshez együnk zöldséget, továbbá a C vitaminban gazdag gyümölcsöket is részesítsük előnyben. A fagyasztott gyümölcsök megőrzik vitamintartalmukat, így bátran használjuk fel őket a téli időszakban is! Heti egy alkalommal fogyasszunk halat, ugyanis a benne található omega-3 zsírsav gyulladáscsökkentő hatású, így számos betegség elleni védekezéshez járul hozzá. A D vitamin szintén elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, főként tej-, tejtermékben, tojásban és halban található meg, azonban a kielégítő mennyiség bevitele céljából ajánlott étrend-kiegészítő formában is bejuttatni a szervezetbe.

A folyadékbevitelre nem csak nyáron, a meleg időben kell figyelni, hanem ugyanúgy télen is ajánlott a napi 1,5-2 liter elfogyasztása. Jótékony hatású lehet a gyógyteák fogyasztása, mint például menta, citromfű, medveszőlőlevél tea, melyek hozzájárulnak a fertőzések kivédéséhez, továbbá pozitívan hatnak az emésztésre is.

Amennyiben mégis úgy érzed, hogy elkaptál valamilyen betegséget, fordulj mielőbb orvosodhoz, aki a kivizsgálás után elrendeli a gyógyszeres kezelést.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük