Biztosítással az egészség szolgálatában

Biztosítással az egészség szolgálatában!

Az egészségünket rengeteg különböző módon érdemes védenünk. Elengedhetetlen a rendszeres sport, a kiegyensúlyozott táplálkozás és az elegendő alvás.

Arról sem szabad elfelejtkeznünk, hogy időnként szűrővizsgálatokon vegyünk részt, illetve panaszok esetén minél hamarabb orvoshoz forduljunk. Egészségünk megóvásához nagyban hozzájárulhatnak az egészségbiztosítások, ezért érdemes megismernünk ezeket a pénzügyi termékeket!

Milyen típusai vannak az egészségbiztosításnak?

Az egészségbiztosításoknak három alaptípusát különböztetjük meg:

  1. Szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás

Ez az egészségbiztosítási típus a magánegészségügyi szolgáltatásokat fedezi helyettünk egy havonta fizetett, kiszámítható összegű díjért cserébe. Ez összességében olcsóbb és egyszerűbb magánegészségügyi ellátást jelent.

Ha egészségügyi problémáink vannak, akkor a vizsgálat iránti igényünket az egészségbiztosító felé kell jeleznünk. A szolgáltató megszervezi helyettünk az orvosi látogatást, nekünk csupán annyi a dolgunk, hogy megjelenjünk a kapott időpontban.

Természetesen arra is van lehetőség, hogy a saját bevált orvosunkat válasszuk. Léteznek olyan drágább, összetettebb egészségbiztosítási csomagok, amelyek szűrővizsgálatokat is tartalmaznak. Azonban ne felejtsük el, hogy az egészségbiztosítás alapvetően kockázati eseményekre érvényes (vagyis váratlan, betegségelőzmények nélküli egészségproblémák esetén).

  1. Összegtérítéses egészségbiztosítás

Az egészségbiztosításoknak ezen típusa az egészséggel kapcsolatos kockázati események után fizet egy fix és szabadon felhasználható összeget. A biztosítási események köre a szerződésünktől függ, de ide tartozhat például egy lábtörés, egy mandulaműtét vagy egy hosszabb kórházi tartózkodás.

Az összegtérítéses egészségbiztosítás hozzájárulhat ahhoz, hogy egy megterhelő élethelyzetben is megmaradjon az anyagi stabilitásunk. Ne felejtsük el, hogy a betegszabadság és táppénz ideje alatt nem kapjuk meg a teljes fizetésünket, ráadásul a gyógyszerek és a kezelések többletkiadást jelenthetnek.

  1. Kritikus betegségek külföldi gyógykezelésére szóló egészségbiztosítás

Ez az egészségbiztosítási forma a súlyos betegségek (főként a rák, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések) külföldi gyógykezelését finanszírozza. Ez azért fontos, mert a leghatékonyabb, legmodernebb gyógymódok külföldön érhetők el, ám ezeket a szolgáltatásokat csak kevesen képesek saját zsebből fedezni.

Így válasszuk ki a megfelelő opciót!

A szolgáltatásfinanszírozó, az összegtérítéses és a kritikus betegségek külföldi gyógykezelésére szóló egészségbiztosítások különböző célokat szolgálnak, ezért nincs könnyű dolgunk, ha egy opciót szeretnénk közülük választani.

A döntésnél érdemes mérlegelnünk, hogy számunkra mi a legfontosabb szolgáltatás.

Ha szívesebben használjuk a magánegészségügyet az állami ellátással szemben, viszont szeretnénk ezt kiszámítható áron igénybe venni, akkor érdemes elgondolkoznunk a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás megkötésén.

Ha egy hosszabb lábadozás súlyosan veszélyeztetné az anyagi stabilitásunkat, akkor fontoljuk meg az összegtérítéses egészségbiztosítás megkötését.

Amennyiben a családi kórtörténetben előfordult már valamilyen kritikus betegség, akkor gondoljuk át a kritikus betegségek külföldi gyógykezelésére szóló egészségbiztosítás választását.

Természetesen előfordulhat, hogy egyszerre több szempont fontos a számunkra. Szerencsére van lehetőség a különböző egészségbiztosítási típusok kombinálására! Ha egy szolgáltatónál több különböző biztosítást is kötünk, akkor jelentős kedvezményekre számíthatunk.

Léteznek csoportos egészségbiztosítások is!

A költségek akkor is csökkennek, ha egyszerre több embert szeretnénk védelem alá helyezni. A szolgáltatók nemcsak egyéni szerződéseket nyújtanak, hanem családi egészségbiztosításokat is választhatunk.  Egy családi szerződésbe 2-15 ember vonható be. Összegében olcsóbb biztosítási díjjal számolhatunk, mint a családtagok számára megkötött külön szerződések költsége. Fontos, hogy az egyes emberekre érvényes biztosítási összegeket és kockázatokat szabadon varálhatjuk, nem mindenkire ugyanazok a feltételek lesznek érvényesek.

Egyes munkahelyek céges egészségbiztosítással jutalmazzák a dolgozókat. Ezt az extra juttatást érdemes kihasználni, hiszen ilyenkor a biztosítási díj fizetése nélkül élvezhetjük az egészségbiztosítás nyújtotta előnyöket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük