Tegyél egészségbiztosítással a betegségek megelőzésért!

Tegyél egészségbiztosítással a betegségek megelőzésért!

A betegségeket könnyebb megelőzni, mint kezelni, hiszen a gyógyítás sokszor költségesebb, fájdalmasabb, kényelmetlenebb és hosszabb időbe telik. Az egészségbiztosítással könnyebb dolgunk lesz, ha cselekedni szeretnénk az egészségünk megőrzése érdekében!

A statisztikák már nem csak a születéskor várható élettartamot adják meg, hanem a várhatóan egészségben töltött évek számát is. Ez a szám Európában (a várható élettartamhoz hasonlóan) növekedett az elmúlt években. A 2013-ban született személyek esetén várhatóan 61 év ez az időtartam, míg a 2020-ban születettek számára már 64 évre növekedett a becslés.

Szerencsére az egészségünk megőrzéséért rengeteget tehetünk a mindennapokban. A problémák időben történő felfedezése jelentősen javítja a gyógyulási esélyeket, ezért fontos, hogy rendszeresen részt vegyünk szűrővizsgálatokon és panaszok esetén ne halogassuk az orvosi vizitet.

Hogyan segítik az egészségmegőrzést a biztosítások?

Az egészségbiztosítás három alaptípusát különböztetjük meg.

A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások kiszámítható és olcsóbb áron teszik elérhetővé a magánegészségügyet. A szolgáltató leveszi a szervezés terhét is a vállunkról, nekünk csupán jeleznünk kell a vizsgálat iránti igényt. Ezeknek az előnyöknek köszönhetően kevésbé leszünk hajlamosak az orvosi vizsgálatok halogatására, hiszen modern, olcsó és gyors ügyintézésben, illetve kezelésben részesülhetünk.

Az összegtérítéses egészségbiztosítások anyagi segítséget nyújtanak előre meghatározott, egészséggel összefüggő biztosítási események után. Ez azt jelenti, hogy egy hosszabb lábadozási időszak alatt a biztosítási összeg komoly anyagi segítséget jelenthet és nyugodtan koncentrálhatunk a gyógyulásra.

A kritikus betegségek külföldi gyógykezelésére szóló egészségbiztosítások olyan lehetőségeket tesznek elérhetővé, ami önköltséges formában nagyon nagy összeget jelentene.

Ezért fontos időben szerződést kötni!

Az egészségbiztosítások kockázati eseményekre érvényesek. Ez azt jelenti, hogy a már meglévő betegségelőzményeink ki lesznek zárva a szerződésből, és ha ezekkel kapcsolatosan kell orvosi segítséget igénybe vennünk, akkor ennek a költségeit nem fogja fedezni a biztosítás.

Ha azt szeretnénk, hogy minél több egészségügyi problémára érvényes legyen a szerződés, akkor érdemes minél hamarabb biztosítást kötnünk, hiszen nem tudjuk megjósolni a jövőben előforduló egészségügyi gondokat.

Azt se felejtsük el, hogy az egészségbiztosítási díjak az életkor előrehaladtával és az egészség romlásával emelkednek. Minél korábban és minél egészségesebben kötünk szerződést, annál olcsóbban jövünk ki. Ebben sokat segít a rendszeres sportolás (akár otthoni szobabiciklivel) és az egészséges étrend.

Erre nem köthetünk biztosítást!

Az egészségbiztosítások természetesen nem minden problémára érvényesek. A hatályosság pontos köre a szerződés tartalmától függ, de vannak általános szabályok is. Fontos tisztában lennünk a kizáró tényezőkkel, hiszen csak ezek tudatában használhatjuk ki az egészségbiztosítás lehetőségeit.

Fontos, hogy a szerződések sosem érvényesek plasztikai műtétekre, ittas vezetés miatt keletkező balesetekre, öngyilkossági kísérletre, vagy sportsérülésre.

A biztosítás érvényességéhez bizonyos formai kereteket is tartanunk kell. Ha például több mint 90 napot késünk a díjbefizetéssel, akkor a biztosító mentesül a fizetési kötelezettsége alól. Ugyanez igaz arra a helyzetre, ha az összegtérítéses biztosítási szerződésben megjelenő kockázati esemény bekövetkeztét nem jelentjük hivatalos úton, 8 napon belül a biztosítónak.

Az egészségbiztosításokkal kapcsolatos félreértések nagy része abból származik, hogy az emberek magánegészségügyi bérletként tekintenek a szerződésükre. Azonban fontos észben tartani, hogy a biztosítás a kockázati események anyagi következményeit hivatott kivédeni és nem a kiszámítható költségeket fedezi. Egy lakásbiztosítás sem fizeti a falak tisztasági festését, hiszen ez egy kiszámítható költség, ellenben egy váratlanul bekövetkező kárt meg fog téríteni.

Emiatt az egészségbiztosítás a már ismert betegségeinkre sem lesz érvényes, hiszen az ezzel kapcsolatos költségek nem érhetnek bennünket meglepetésként. Azokat az egészségügyi gondokat, amiknek már a tudatában vagyunk, nem érdemes eltitkolni. Ezzel megszegjük a közlési kötelezettségünket, és ha a későbbiekben a biztosító fényt derít az igazságra, akkor nem kell kifizetnie a biztosítási összeget!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük