Sportolás az egészségért

A tavasz beköszöntével egyre többet élvezhetjük a napsütést, így naponta érdemes a szabad levegőn tartózkodni néhány órát. A friss levegőn való sportolásnak számos jótékony hatása van, amelyeket a következőkben részletezünk.

A kinti sportolás hatására nő a vér oxigén mennyisége, mivel a tüdő léghólyagocskái oxigénnal dús levegőhöz jutnak. Sportolás közben megnő a szív frekvenciája, emelkedik a pulzus, így gyorsul a vérkeringés. A sportolás közbeni izommunka hatására nő az izomerő, fejleszthető az állóképesség.

Márciustól egyre többet süt a Nap, így érdemes kihasználni a napsütötte órákat. Napfény hatására D vitamin képződik a szervezetben, amely számos krónikus megbetegedés, mint például daganatos betegségek, szív-, érrendszeri problémák, fertőző betegségek kialakulásának megelőzésében játszik szerepet. D vitamint októbertől márciusig tartó időszakban ajánlott étrend-kiegészítő formájában szedni, a tavaszi-nyári időszakban pedig napi fél órát a napfényen tartózkodni.

A kinti sport további jótékony hatásaként tartjuk számon a hangulat javítását, ugyanis télen hajlamosak vagyunk a depresszióra és a hangulatingadozásra. A friss levegő és napfény hatására bizonyos hormonok szabadulnak fel, amelyek javítják a kedélyállapotot.

Tavasszal az időjárás szeszélyes lehet, ezért ne feledkezzünk meg a réteges öltözködésről sem. Ajánlott pamut anyagú ruhaneműket választani, amely nedvszívó képességgel rendelkezik, továbbá fülvédő, sapka is jó lehet megfázás ellen. Ha télen nem végeztünk intenzív sportot, a mozgást kezdjük fokozatosan. Kezdetben séta, futás, úszás ajánlott, az izomerő növelését fokozatosan építsük be a mozgásrutinba.

Az időjárás enyhülésével használjuk ki a melegebb napokat a kinti levegőn való tartózkodással. A rendszeres testmozgás hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, a krónikus betegségek, úgy mint cukorbetegség, magas vérnyomás, érelmeszesedés kockázatát csökkenti.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük