Krónikus betegségek – Immunrendszert érintő megbetegedések

Számos krónikus betegség negatívan hat egyes betegségek kimenetelére, a koronavírus fertőzésben elhunytak az esetek többségében valamilyen meglévő alapbetegségben is szenvedtek. Cikksorozatunkban részletesen bemutatjuk azokat a leggyakoribb krónikus betegségeket, amelyek egy-egy fertőzés esetén akár életveszélybe is sodorhatják az illetőt.

Az immunrendszerünk egészsége elengedhetetlen, a kórokozók elleni védekezés a fő feladata. Működésében azonban zavar keletkezhet, amely számos betegség előidézését okozhatja.

Immunhiányos állapot kialakulhat primer, veleszületett, illetve szerzett módon is. A primer immunhiányos állapot már csecsemőkorban tüneteket produkál, a gyermek gyakori megbetegedése hívja fel rá a figyelmet. Jellemző panaszok az évszaktól függetlenül fellépő gyakori fülgyulladás, szájnyálkahártya gyulladás, felsőlégúti megbetegedések, növekedésbeni elmaradás. Az immunbetegség kialakulását befolyásolja a családi öröklés, genetikai hiba, valamint környezeti ártalmak.

Az immunrendszert érintő gyakori megbetegedések közé soroljuk az autoimmun betegségeket is. Autoimmun betegség esetén az immunrendszer idegenként kezeli saját sejteit, ellenük támadást indít, ellenanyag termelést indukál. Kialakulásának pontos oka máig ismeretlen, nők körében gyakoribb. Leggyakoribb autoimmun eredetű megbetegedések közé tartozik az I. típusú cukorbetegség, a cöliákia, Sjörgen szindróma, rheumatoid arthritis, továbbá a pajzsmirigy autoimmun eredetű alul-, túlműködése. A betegség diagnózisát vérvétel útján megállapított specifikus antitesttermelés kimutatásával állítja fel az immunológus szakorvos.

Az immunrendszert érintő betegségek kezelése elengedhetetlen, ugyanis csökkentik a szervezet ellenállóképességét. Gyermekkorban jelentkező tünetek esetén mielőbb ajánlott felkeresni gyermekgyógyász szakorvost, valamint a már családban előforduló betegségek okán ajánlott előzetesen is szűrővizsgálatot elvégeztetni.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük