Őszi immunerősítés

Az iskolaszezon beköszöntével gyakrabban üti fel a fejét egy-egy járvány, a koronavírus megjelenése pedig tovább fokozza a fertőzések fellobbanásának esélyét. Az őszi-téli időszakban jellemzően az influenza vírus és különböző bakteriális eredetű fertőzések váltanak ki betegséget, így mielőbb tennünk kell egészségünk megőrzéséért. A következőkben megosztunk néhány tippet, hogy milyen praktikákkal erősíthetjük immunrendszerünket, felkészülve az őszi járványidőszakra.

Vitaminok

Kiemelten fontos a vitaminpótlás, melyet főként friss zöldségek, gyümölcsök rendszeres fogyasztásával érhetünk el. A friss idénygyümölcsök gazdagon tartalmaznak E, A és C vitamint, szabadgyökképződést gátló, sejtregenerációt elősegítő hatásuk révén erősítik az immunrendszert. Az olajos magvak B vitamin tartalmuk miatt elengedhetetlenek a kórokozók elleni védekezésben. Fontos a D vitamin pótlása is, melyet ősztől tavaszig tartó időszakban étrend-kiegészítő formájában tudjuk a szervezetünkbe juttatni.

Folyadékpótlás

Fogyasszunk naponta legalább 2 liter folyadékot, és részesítsük előnyben a cukrozatlan, természetes összetevőket tartalmazó italokat. Az elegendő folyadékbevitel hozzájárul az immunrendszer védelméhez, továbbá a kiszáradást megelőzhetjük vele. Főként láz, hányás és hasmenés felléptekor különösen fontos a folyadék pótlása, ezen panaszok gyakran társulnak az influenzához.

Alvás

A rohanó életmód okozta stressz negatívan hat egészségünkre. Időt kell szakítani a pihenésre, valamint az alvásra. Ajánlott napi 7-8 óra alvás, hogy a szervezet regenerálódni tudjon. Az aktív pihenés is kiemelt jelentőségű, egy-egy kirándulás, séta pozitívan hat az immunrendszer védekezőképességére.

 

Amennyiben betegség tüneteit észleled, fordulj mielőbb orvoshoz! A FoglaljOrvost oldalán számos megbízható szakembert találhatsz!

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük