Krónikus betegségek – daganatos megbetegedések

Számos krónikus betegség negatívan hat egyes betegségek kimenetelére, a koronavírus fertőzésben elhunytak is az esetek többségében valamilyen meglévő alapbetegségben is szenvedtek. Cikksorozatunkban részletesen bemutatjuk azokat a leggyakoribb krónikus betegségeket, amelyek egy-egy fertőzés esetén akár életveszélybe is sodorhatják az illetőt.

A szív-, érrendszeri megbetegedéseket követő leggyakoribb halálokok a daganatos megbetegedések. Előfordulását tekintve a tüdő, mell, vastagbél illetve a garat rosszindulatú megbetegedése a leggyakoribb mindkét nemnél. Kialakulásukat befolyásolja az életmód, úgy mint a táplálkozás, aktivitás, továbbá genetikai és környezeti tényezők is hatással vannak megjelenésükre. A rosszindulatú daganatok az egész immunrendszert legyengítik, megváltoztatják a szervezet anyagcseréjét, továbbá védekezőképessége is lecsökken  a fertőző betegségekkel szemben. A következőkben összefoglaljuk a leggyakoribb daganatos megbetegedéseket.

Tüdő daganatos megbetegedése

A tüdőt érintő tumor eleinte nem okoz panaszokat. Gyakran rutin vizsgálat alkalmával derül fény a betegség meglétére. A betegségre utalhat mellkasi fájdalom, fogyás, fáradtság, köhögés, véres köpet ürítése. Áttétet leggyakrabban az agyba ad, melynek fejfájás, látászavar, szédülés a fő tünete.

Fej-nyak régió daganatai

Férfiak körében gyakori a garat, illetve gége daganatos megbetegedése. Főként szenvedélybetegségek, mint például dohányzás, alkoholizmus növeli kialakulásának kockázatát, de szerepe van a száj higiénia hiányának, illetve örökletes tényezők is szerepet játszanak kialakulásában. További gyakori daganat típus a pajzsmirigy rosszindulatú megbetegedése. Nyelési nehezítettség, rekedtség, a nyaki nyirokcsomók duzzanata hívja fel a figyelmet megjelenésére.

Emlőrák

A mell állományával összefüggő képlet utalhat rosszindulatú daganatra, melynek kezdetben kevésbé vannak jelei. Gyakran önvizsgálat során derül fény a betegség meglétére, szövettani vizsgálattal állítható fel a pontos diagnózis. Az idejében észlelt betegség eredményesen kezelhető, így a rendszeresen elvégzett szűrővizsgálat kiemelten fontos.

Emésztőrendszert érintő daganatos megbetegedések

Megváltozott székelési szokások, étvágytalanság, fogyás, hányinger utalhat a gyomor, bélrendszer daganatos megbetegedésére. A gyomorrákot gyakran fekély előzi meg, amelyet gyomortükrözés alkalmával tud a gasztroenterológus szakorvos diagnosztizálni. Véres, nyákos széklet, hasmenés és székrekedés váltakozása a vékony, illetve vastagbél tumorának jele lehet.

Egyes daganatos megbetegedések megelőzhetőek lennének, ha rendszeresen részt vennénk szűrővizsgálatokon. A daganat megelőző állapotok felfedezésével nagyobb eséllyel kezelhetőek az elváltozások, megelőzve ez által a súlyosabb szövődményeket, áttétek megjelenését.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük