Figyelj magadra, segíts magadon megelőzéssel!

Nem csak hazánkban, hanem világszerte is a vezető halálokok között tartjuk számon a daganatos megbetegedéseket. Első helyen a tüdőt érintő tumorok állnak, ezt követi a gyakorisági listában a mell- és vastagbélrák. Nembeli megoszlás kevésbé jellemző, nőnél és férfiaknál közel azonos számban fordul elő. Férfiakat a tüdő-, szájüregi daganatok, a nőket a mell- és méhtestrák érinti leggyakrabban. Mi pedig összefoglaltuk, hogy mely tényezők játszanak szerepet a daganatképződésben, miképp tehetünk ellene, hogy csökkentsük a kialakulásának kockázatát.

1. Táplálkozás

A feldolgozott, kész termékek jelentős mennyiségben tartalmaznak transzzsírt, sót és hozzáadott cukrokat. Az elhízás az összes szervrendszerre negatív hatással van, a súlyfelesleg az ízületi ártalmakon túl, a szív- és érrendszert, de még a menstruációs ciklust is képes befolyásolni. A felhalmozódott zsírszövet fokozza a hormonszintézist, mely az ösztrogén hormonszintjének emelkedéséhez is vezethet. Kutatók által több éve bizonyított tény, hogy az ösztrogén szintje befolyásolja a mellrák kialakulásának kockázatát.

Az étkezés mennyisége és minősége befolyásolja a gyomor-, bélrendszer egészségét. A rostdús táplálkozás hozzájárul a bélflóra fenntartásához, elősegíti a salakanyag mielőbbi áthaladását a bélrendszeren. A tranzit idő lecsökkenésével az ártalmas anyagok csak rövid ideig érintkeznek a bélnyálkahártyával, így a káros anyagok visszaszívódása kevésbé megy végbe. Az egészséges táplálkozás kialakításában dietetikus szakember tud segíteni.

2. Káros szokások

A dohányzást és alkoholizmust szoros összefüggésbe hozták a szájüregi-, gége- és mellrák kialakulásával. Így ezen káros szenvedélyekről való leszokással megelőzhetjük a daganatképződést, továbbá számos krónikus betegség, mint például tüdő- és májbetegségek kialakulását is.

3. Szűrővizsgálatok

A szűrővizsgálatok a különböző betegségek korai felismerését célozzák. Életkor szerint ajánlott méhnyak-, emlő- és vastagbélszűrésre járni. Dohányzóknak kiemelten ajánlott a rendszeres tüdőszűrés is. Az emlőszűrésre lakossági szűrővizsgálatot szoktak szervezni, melyre az érintett hölgyek személyes meghívót is kapnak. A méhnyakszűrést ajánlott évente elvégeztetni nőgyógyász szakorvosunkkal, továbbá a vastagbélszűrést minden 50. életévét betöltött személynek ajánlott igényelnie, valamint 10 évente megismételtetnie.

A szűrővizsgálatok elvégzéséhez találd meg a számodra szimpatikus magánorvosokat egy helyen!

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük