Ismerd meg orvosodat: a bőrgyógyász

A bőrgyógyász szakorvos feladata összetett, hisz nem csak a bőr fizikai elváltozásait hivatott vizsgálni, hanem azok kialakulásának hátterét is. A bőrgyógyász a bőr megbetegedéseivel, elváltozásaival foglalkozik, de közel áll a szakterületéhez az allergológia is. A bőrgyógyászok jellemzően foglalkoznak nemi betegségekkel és kozmetológiai beavatkozásokkal is.

Bőrgyógyászati vizsgálat

A bőrgyógyászati vizsgálat keretén belül először a szakorvos kikérdezi a pácienst a panaszairól. Ezt követően megvizsgálja a panaszos területet, valamint az anyajegyeket dermatoszkóppal is megnézi. A dermatoszkóp a bőr legfelső rétegeiről nyújt diagnosztikus képet, így a pigmentváltozásokat és egyéb rendellenességeket is képes kimutatni. A vizsgálat alkalmával az orvos kikérdezi a beteget a kórtörténetéről is, hogy a családban milyen bőrbetegségek fordultak elő. Amennyiben allergiás panaszokkal érkezik a rendelésre, úgy az elfogyasztott ételekről, új kozmetikai és szépségipari termékek használatáról is kérdezhet. Így a bőrgyógyászati vizsgálat egy összetett, komplex feladat, ahol a tüneteken túl azok hátterének felderítését is kutatja az orvos.

Leggyakoribb bőrbetegségek, amelyekkel a bőrgyógyász foglalkozik

ekcéma
– pikkelysömör
– gombás és vírusos eredetű fertőzés
jó és rosszindulatú bőrelváltozások, pl. anyajegy, szemölcs, bőrkinövés
– ismeretlen eredetű bőrkiütés
– rosacea
– nemi betegségek, pl. HPV

Amennyiben viszketést, bőrpírt, kiütést, vagy az anyajegy elváltozását észlelnéd, mielőbb fordulj bőrgyógyászhoz! A fertőzéses eredetű bőrbetegségek gyógyszeres kezelést, illetve kenőcsöt is igényelhetnek, továbbá egyes esetben műtéti megoldás is szükségessé válhat. Az anyajegyeket ajánlott évente legalább egyszer ellenőriztetni, azonban ha a családban már előfordult melanoma, akkor gyakoribb vizsgálat is javasolt.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük