Covid után - egészségpénztár

Covid után – ilyen szűrővizsgálatokra mehetünk egészségpénztárból

Mostanra a pandémiáról múltidőben beszélünk, a kötelező maszkhasználatot magunk mögött tudtuk, már az orvosi rendelőben sem kötelező. Közben a covid elhúzódó hatásait és a mindennapi életünkre gyakorolt következményeit sokan érzik még mindig. Vannak tünetek, amelyeket, ha tapasztalunk magunkon, érdemes kivizsgáltatnunk magunkat.

Milyen tüneteket figyeljünk?

Sokakban már csak halvány emlékként él a járvány legnehezebb időszaka, pedig a betegség valamilyen formában még mindig velünk van. A szennyvizek koronavírus koncentrációját továbbra is közzéteszik, még mindig jelennek meg új vírusvariánsok, és az életünk is sokat változott a pandémia előtthöz képest.

Van, aki szerencsés, és könnyebben átvészeli a Covid fertőzést, másokat jobban megvisel, de bárki tapasztalhat a fertőzést követően kellemetlen tüneteket, akár még hónapokkal később is. Vannak olyan tünetek, amelyek hosszabb ideig megmaradnak, míg mások később alakulnak ki, de összefüggésbe hozhatók a betegséggel.

Azokat a tüneteket, amelyek még a fertőzést követően 12 hétnél tovább is fennállnak, poszt-Covid vagy long-Covid szindrómaként emlegetik. Ennek során álmatlanságot, fáradékonyságot, nehézlégzést, koncentrációs zavarokat, ízületi vagy mellkasi fájdalmakat, fülzúgást tapasztalhatunk, amelyek gyakran elég kellemetlenek lehetnek.

A betegség érintheti az agyat, a tüdőt, a szívet vagy a keringési rendszert is, de az orvosok között egyelőre nincs konszenzus abban, hogy milyen súlyosak, és kinél fordulnak elő a tünetek, illetve meddig tart a betegség. Az látszik, hogy gyakrabban tapasztalnak elhúzódó tüneteket azok, akiknél a betegség súlyosabb formában jelentkezett.

A szűrés a Covidtól függetlenül is fontos

Ha a poszt-Covid tüneteit tapasztaljuk magunkon, akkor mindenképpen érdemes felkeresnünk a háziorvosunkat, vagy részt venni akár egy komplex kivizsgáláson is. Több orvos és magánrendelő kínál komplett, kifejezetten a poszt-Covidra koncentráló szűrővizsgálati csomagokat.

Ugyanakkor a szűrővizsgálatok nem csak akkor fontosak, ha panaszunk van. Az orvosok gyakran emlegetik, hogy a rendszeres, időben elvégzett szűrővizsgálat életet menthet. Az egészségtudatosságnak nem csak a rendszeres mozgás és a helyes táplálkozás fontos építőkövei, de a szűrővizsgálatok is.

Szűréssel akár komoly betegségek is megelőzhetők, és már akkor kezelhetők, amikor tüneteket még talán egyáltalán nem okoznak. Korán felismerve sokkal gyorsabban és rövidebb idő alatt gyógyíthatók, vagy egy viszonylag egyszerű életmódbeli változtatással megelőzhetők.

A szűrővizsgálat nem olcsó

Vannak ugyan olyan szűrővizsgálatok, amelyeket az állami egészségügyi ellátás keretében is elvégeztethetünk, sőt, léteznek szűrővizsgálati programok, amelyek keretében időnként hívnak minket tüdőszűrésre vagy rákszűrésekre. Ha ezen túl szeretnénk magunkat kivizsgáltatni, akkor erre a háziorvosunktól is kérhetünk javaslatot, de elvégeztethetjük a vizsgálatokat magánorvosi szolgáltatások keretében is.

Utóbbi persze egyáltalán nem olcsó. Egy komplett poszt-Covid szűrővizsgálat akár a százezres nagyságrendet is elérheti, és hasonló árakra számíthatunk a menedzserszűrések esetében is. Ez komoly kiadást jelent, de Simondán Eszter, a BiztosDöntés.hu szakértője elmondja, hogyan lehet mindez olcsóbb, ha egészségpénztáron keresztül fizetünk.

Egészségpénztári számlát megéri nyitni

Az egészségpénztárhoz kapcsolódik egy állami támogatás, amelyet akkor tudunk jól kihasználni, ha fizetünk személyi jövedelemadót. Az egészségpénztárba befizetett összeg 20%-át, legfeljebb 150 000 forintot visszaigényelhetünk a személyi jövedelemadónkból. Ennyivel olcsóbb lehet tehát az egészségünk egy év alatt – mondja a szakértő.

Ha a befizetésink alapján nem érnénk el az adó-visszatérítés maximális határát, akkor jó tudni, hogy prevenciós szolgáltatások igénybe vétele esetén (ilyenek a szűrővizsgálatok is) további 10% adókedvezményt kaphatunk. Ebben az esetben a visszatérítést nem csak a befizetéseink, de a költésünk után is kérhetjük. A szűrővizsgálatokért tehát a pénztárba befizetéskor és kifizetéskor is igényelhetünk kedvezményt.

Ezen kívül az egészségpénztári tagok gyakran kapnak százalékos kedvezményeket a pénztárak szerződött szolgáltatóitól.

Szűrővizsgálati csomagok, és biztosítás is elérhető

Az egészségpénztárak némelyike a magánintézményeknél jóval kedvezőbb áron kínál komplett szűrővizsgálati csomagokat. Ezekre előfizetve havi párezer forintos díj ellenében évente vagy kétévente vehetünk részt a szűréseken. Ilyen csomagot találunk a Prémium Egészségpénztárnál és az IZYS-nél is.

Ezen kívül több pénztár kínál egészségbiztosítási csomagokat. A biztosításokat a pénztárak általában olcsóbban tudják kínálni, mintha közvetlenül a biztosítóval kötnénk szerződést, és többnyire 2-3 csomag közül is választhatunk. Az egészségbiztosítást a közeli hozzátartozóink számára is megköthetjük.

Elérhetők olyan szűrővizsgálati csomagok, amelyek már évente elvégezhető szűrővizsgálatokat is tartalmaznak. Az OTP Egészségpénztár például két olyan cosmagot is kínál, amely tartalmaz szűrővizsgálatokat. A pénztár legnagyobb, Prémium Egészségbiztosítási csomagja keretében például részt vehetünk a Budai Egészségközpont Optimum szűrővizsgálatán, amelynek keretében teljeskörű vizsgálatokat kapunk.

A Patika Egészségpénztárnál három egészségbiztosítási csomag közül választhatunk, ebből a legmagasabb csomagban komplett szűrővizsgálatot is találunk. A csomag ára nagyon kedvező, és 0-24 órás Call Centert is magában foglal. A biztosítást akár 16 éves kortól megköthetjük és a közeli hozzátartozóink is igénybe vehetik.

Ha egészség van, minden van – szokták mondani, talán nem véletlenül. De azért nem árt, ha közben a pénztárcánkat is kíméljük. Ebben nyújt segítséget az egészségpénztár, használjuk ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük