Cukorbetegség lábfájás

Hogyan enyhíthető a cukorbetegség okozta lábfájás és izomgörcs?

A cukorbetegséggel összefüggő idegkárosodás következtében a diabéteszes betegek gyakran panaszkodnak lábfájásra és sokszor tapasztalnak a végtagjaikban, de főképp a lábukban izomgörcsöt.

A cukorbetegségnek ezt a szövődményét diabéteszes perifériás neuropátiának nevezzük és kialakulását közvetlenül a hosszú távon magas vércukorszint (hiperglikémia) okozhatja. A vércukorszint kezelése és bizonyos gyógykezelések segíthetnek enyhíteni ezt a fájdalmat.

A végtagokban gyakran tapasztalt tünetnek számít a fájdalom, az égő érzés, bizsergés, az izomgörcs és zsibbadás, amelyek a megfelelő kezeléssel enyhíthetők, kezelés hiányában azonban a perifériás neuropátia súlyos láb- és lábfej állapotokhoz is vezethet. Ezeknek a kellemetlenségeknek a mielőbbi orvosolása, az állapot romlásának megelőzése és az alsó végtagok amputációjának elkerülése érdekében fontos, hogy az idegkárosodást korán diagnosztizálják.

Milyen gyógyszerkészítményekkel enyhíthető a lábfájás?

A diabéteszes neuropátia jellemzően a lábszárat és a lábfejet érinti. Súlyosbodhat a lábak és a lábfej állapota, ha nem történik meg időben a kezelés. A diabeteszes betegnek a céltartományon belül kell tartania a vércukorszintjét e súlyos szövődmény kialakulásának megelőzése érdekében.

Már kialakult és ismert perifériás neuropátia esetén elsődleges fontosságú a vércukorszint rendszeres ellenőrzése.

Megtehetünk azonban egyéb lépéseket is annak érdekében, hogy az állapotunkat kontroll alatt tartsuk.

Az első lépések egyike a fájdalom gyógyszeres kezelése. A vény nélkül kapható acetaminofen és ibuprofen tartalmú gyógyszerkészítmények segíthetnek enyhíteni a közepes vagy enyhe fájdalmat.

A diabetológus szakorvos javasolhat egyéb gyógyszereket is a diabéteszes perifériás neuropátia miatt jelentkező fájdalom enyhítésére.

Mindenképpen fontos, hogy konzultáljunk a diabetológus szakorvossal, azt illetően, milyen egyéb gyógyszerek és kezelési lehetőségek felelnek meg ismert állapotunknak, alkalmazhatunk-e helyi kezelést spray készítményekkel vagy kenőcsökkel a kellemetlen tüneteink enyhítésére.

Érdemes-e kipróbálni étrendkiegészítőket?

Bizonyos étrend-kiegészítők is segíthetnek a cukorbetegséghez társuló lábdiszkomfort, vagy fájdalom enyhítésében. Néhány tápanyag szerepet játszhat az idegszövetek állapotának javításában, vagy akár a későbbiekben a károsodás megelőzésében is. A kutatók vizsgálják a következő kiegészítők alkalmazásának hatékonyságát a diabéteszes neuropátia kezelésében:

  • alfa-liponsav (ALA)
  • acetil-L-karnitin
  • B12-vitamin
  • D-vitamin

Az ALA olyan antioxidáns, amely megtalálható például a brokkoliban és a répában is. Még mindig nem támogatja azonban egyértelműen minden tanulmány azt, hogy a cukorbetegek az ALA tartalmú készítményeket fájdalom enyhítésére és az esetleges további idegkárosodás megelőzésére szájon át bevehető formában használják, ezért mindenképpen fontos, hogy egyeztessünk a diabetológus szakorvossal.

Ugyanez érvényes az acetil-L-karnitinra is, amelyet egyes tanulmányok hasznosnak találtak a diabéteszes perifériás neuropátiában szenvedők fájdalmának csökkentésében.

A B12-vitamin húsokban és halakban található, és támogatja a vörösvérsejtek működését. Ez a vitamin szintén támogathatja az egészséges idegműködést, így segíthet a károsodás megelőzésében.

A metformin hatóanyagú gyógyszerkészítményeket gyakran használják a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére. Mindenképpen fontos szem előtt tartani azonban, hogy ismert a szervezet B12-vitamin szintjét csökkentő hatása. Egyeztetnünk kell a diabetológus szakorvossal annak érdekében, hogy biztosan ne alakuljon ki e készítmény miatt a szervezetünkben B12-vitamin hiány, amely idegrendszeri károsodást okozhat és kiválthat diabéteszes neuropátiára emlékeztető tüneteket.

A D-vitamin is segíthet támogatni az egészséges idegműködést és csökkenteni a fájdalmat okozó duzzanatot.

A cukorbetegek számára az egészséges étrend létfontosságú az általános egészség fenntartása, vagy akár a lábfájás enyhítése érdekében.

Az étrend-kiegészítők azonban nem gyógyítják meg a lábfájást, és még mindig vizsgálják azt is, hogy egyáltalán biztonságos-e a szedésük, vagy hatékonyak-e egyáltalán. Ráadásul nem minden betegnek van szüksége az étrend-kiegészítőkre, hiszen megfelelő étrenddel hozzájut a szervezetük minden szükséges tápanyaghoz.

Mindenképpen egyeztetnünk kell a diabetológus szakorvossal azt illetően, hogy érdemes-e egyáltalán próbálkozni a táplálék-kiegészítőkkel, még mielőtt cukorbetegség miatt kialakuló lábfájásra bevennénk ezeket a készítményeket, különösen akkor, ha szedünk valamilyen gyógyszert.

Otthon is alkalmazható gyógymódok

A cukorbetegség okozta lábfájás és izomgörcsök kezelése nem csupán gyógyszerkészítmények szedését igényli. Jóllehet a gyógyszerek csökkenthetik a gyulladást és a fájdalmat, időbe telhet, mire kifejtik a hatásukat. Ráadásul vannak olyan gyógyszerek, amelyek hosszabb ideig tartó szedése esetleg káros is lehet.

A szakorvos javasolhat fizikoterápiás kezelést, amely célzottan enyhíti a láb diszkomfortérzetét.

Egyéb lehetséges kezelés például az elektromos idegstimuláció és a fényterápia.

A cukorbetegség klinikai vizsgálataiban tanulmányozzák továbbá az akupunktúra hatásait is.

Mi magunk is tudjuk enyhíteni a lábfájást, például:

  • rövid, rendszeres sétával
  • véráramlást fokozó szobabiciklizéssel
  • melegvizes lábfürdővel

Fontos, hogy bármilyen formában jelentkezik a rendszeres akár lüktető lábfájdalom, vagy gyakori lábizomgörcs gyötri, mindenképpen egyeztessen kezelőorvosával vagy a diabetológus szakorvossal.

(Forrás: https://www.healthline.com/health/diabetes/leg-pain-cramps-treatment)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük