Endokrinológiai vizsgálatok

Az emberi, azon belül a női szervezetnek lehetnek olyan jellegzetes tünetei, amelyek felderítéséhez egy alapos endokrinológiai vizsgálat szükséges. Ilyen tünet lehet a menstruációs ciklus elmaradása, a változókori panaszok, a hirtelen testsúlyváltozás, vagy épp a hajjal és szőrnövekedéssel kapcsolatos problémák.

Ebben a cikkben az endokrinológiai szakterületet mutatjuk be részletesen és körbejárjuk azt is, hogyan is néz ki az endokrinológiai vizsgálat.

Mivel foglalkozik pontosan az endokrinológia?

Az endokrinológia az orvostudomány azon ága, amelynek feladata a hormonproblémák és hormonzavarok felderítése. A szakág az úgynevezett belső elválasztású, hormont termelő mirigyekkel foglalkozik. Ezek az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a mellékvese, a petefészek, a herék, illetve a hasnyálmirigy.

Mikor forduljunk endokrinológushoz?

Amennyiben hormonális betegséget diagnosztizáltak nálunk, vagy a háziorvosunk gyanakszik ilyesmire, mindenképpen szükségünk lesz egy endokrinológiai vizsgálatra. Az is előfordulhat viszont, hogy mi magunk figyelünk fel egy olyan tünetre, amelyet a belső elválasztású hormontermelő mirigyek működésének zavarai okozhatnak.

Ilyenek lehetnek a menstruációs zavarok, a meddőség, a spontán vetélések előfordulása, a policisztás ovárium szindróma (PCOS) vagy az inzulinrezisztencia, esetleg az elégtelen pajzsmirigyműködés lehetősége.

Hajhullással, vagy fokozott szőrnövekedéssel, hirtelen testsúlyváltozással, esetleg pattanásos arcbőrrel küszködő betegeknek is ajánlott endokrinológushoz fordulniuk.

A változó kori panaszokra, gyakori csonttörésre is adhat választ az orvostudomány e területe.

Van néhány panaszmentes eset is, amikor szintén érdemes endokrinológiai vizsgálatot végeztetni. Ilyen a gyermekvállalás esélyeinek növelése, a megfelelő D-vitamin mennyiségének kimutatása a szervezetben, változó kor környékén a csont állapotának felmérése, vagy ha a családban valaki már küzd endokrinológiai betegséggel. Ez esetben azért, hogy öröklődési hajlamot mutató endokrinológiai betegségeket ki lehessen zárni.

Hogyan zajlik az endokrinológiai vizsgálat?

Az endokrinológiai vizsgálatra érdemes alaposan felkészülve érkezni. Írjuk össze a panaszainkat, és azt, hogy mióta állnak fenn. Szedjük össze az összes megelőző leletünket, amelyek fontosak lehetnek a tüneteink, és kivizsgálásuk szempontjából.

Az endokrinológiai vizsgálat első lépése az, hogy a szakorvos a beteget kikérdezve és leleteit áttekintve, képet kap az aktuális problémáról, az esetleges kapcsolódó megbetegedésekről, a korábban és aktuálisan szedett gyógyszerekről, illetve a családban esetleg előforduló endokrin megbetegedésekről.

A kórtörténet áttekintése és a beszélgetés után egy fizikai vizsgálat következik, melynek során a szakorvos átvizsgálja a külső jegyeket (bőr- és szőrváltozások), kitapintja a pajzsmirigyet, illetve vérnyomást és pulzust mér.

A fizikai vizsgálat után jellemzően egy laboratóriumi vizsgálat következik, amelynek célja, hogy a hormonok működéséről, mennyiségéről átfogóbb képet kaphasson a szakorvos és betege. Az endokrinológiai vizsgálatot kiegészítheti még valamilyen képalkotó (röntgen, CT, MR, stb.) vizsgálat is, amennyiben az indokoltnak látszik.

Az endokrinológus szükség esetén együttműködik sok más társszakmával is, gyakran például nőgyógyászokkal, dietetikusokkal, vagy háziorvosokkal.

Az endokrinológiai vizsgálat eredményeit kielemezve pedig elindulhat a célzott és megfelelő kezelése a fennálló problémának.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük