Frontérzékenység: amikor húz, és amikor nyom!

Sokan küzdünk az időjárás változékonysága okozta fronthatásokkal. Mind a hideg-, mind a melegfront megterheli a szervezetet, különböző panaszokat okozva az arra érzékenyeknél. A fronthatások következtében megváltozik a levegő páratartalma, a légköri nyomás és a hőmérséklet, így szervezetünk méltán reagál eltérően az adott környezeti változásokra. A következőkben bemutatjuk a frontérzékenység típusait
és azok leggyakoribb tüneteit.

A melegfront rendszerint fejfájást, álmosságot és alacsony vérnyomást vált ki, melyek a front átvonulását követően kezdenek enyhülni. A dekoncentráltság zavart okozhat a napi ritmusban, mind a figyelem csökkenése mind a fáradtság által. Hidegfront hatására jellemzően a reumás, ízületi panaszok erősödnek, továbbá nagyobb a kockázat a szívinfarktus kialakulására. Kettősfronti hatás esetén ingerlékenység, koncentrációs zavar, fejfájás és alvászavar jelentkezhet.

A frontérzékenység egyénenként eltérő. Van, aki napokon át tartó migrénnel küzd, van, akinek csupán egy álmatlan éjszakát okoz az időjárás változása. A meglévő krónikus betegségek – úgy, mint magas vérnyomás, szívritmuszavar – fronthatás idején súlyosbodhatnak, továbbá a görcskészség fokozódásával szívinfarktus is kialakulhat. Ennek megelőzéseképp javasolt, hogy a szakorvos által felírt gyógyszereket rendszeresen szedjük, továbbá az immunrendszer megerősítésének is nagy szerepe van. A szervezet ellenállóbbá válik a különböző környezeti hatásokkal szemben, ha folyamatosan gondoskodunk a kielégítő vitaminpótlásról és rendszeresen sportolunk.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük