A nemet mondás képessége tanulható?

A nemet mondás sok ember számára jelent nehézséget, de szerencsére nem egy olyan területről van szó, ahol nem lehet fejlődni! Nézzük meg, hogy miért fontos időnként nemet mondani és hogyan tudjuk a magunk számára megkönnyíteni a nemet mondást!

Miért fontos nemet mondani?

A nemet mondás képessége rendkívül fontos az egyéni fejlődés és a mentális egészség szempontjából, számos érvet lehet felhozni amellett, hogy miért érdemes ezt a képességet fejleszteni. Nézzünk meg néhányat ezek közül!

 

  1. Határok meghatározása: A nemet mondás lehetővé teszi számunkra, hogy határokat állítsunk fel másokkal szemben. Ez segít megvédeni az egyéni érdekeinket, megőrizni az energiánkat és elkerülni a kiégést vagy kimerültséget.

 

  1. Önállóság és függetlenség: Ha nemet mondunk olyan dolgokra, amelyek nem szolgálják az igényeinket vagy értékeinket, az segít abban, hogy önállóbbak és függetlenebbek legyünk, ezáltal erősödik az önbecsülésünk és az önuralmunk.

 

  1. Időgazdálkodás: Egy-egy igen és az ezáltali elköteleződés az időnket és erőforrásainkat is igényli. Ha képesek vagyunk nemet mondani olyan tevékenységekre vagy feladatokra, amelyek nem szolgálják a céljainkat vagy prioritásainkat, akkor több időt és energiát szabadíthatunk fel azokra, amelyek valóban fontosak számunkra.

 

  1. Egészség és jólét: A túlzott igent mondás stresszt és túlterheltséget okozhat. A nemet mondás képessége lehetővé teszi számunkra, hogy megtaláljuk az egyensúlyt és a harmóniát az élet különböző területei között, ami hozzájárul az egészségünk és jólétünk fenntartásához.

 

  1. Pálya- és karrierfejlődés: A nemet mondás képessége fontos lehet a munkahelyi környezetben is. Ez segíthet abban, hogy határozottan kiálljunk az igazunkért, hogy hatékonyabban kezeljük a munkaterheket és hogy igent mondjunk olyan lehetőségekre, amelyek előre visznek bennünket a pályafutásunkban.

 

  1. Személyes kapcsolatok: A nemet mondásnak fontos szerepe van az egészséges kapcsolatok kialakításában és fenntartásában is. Ez segíthet abban, hogy tiszteletben tartsuk mások határait és hogy őszintén kommunikáljunk az érzéseinkről és igényeinkről.

 

  1. Pénzügyi tudatosság: A megtakarítás és a fontos célok elérése csak úgy lehetséges, ha bizonyos, kevéssé fontos dolgokra megtanulunk nemet mondani, még a számos csábító lehetőség ellenére is!

Miért olyan nehéz nemet mondani?

A nemet mondás sok mindenkinek nehéz és a küzdelem mögött sokféle hiedelem és félelem meghúzódhat. Előfordulhat, hogy nem szeretnénk csalódást okozni másoknak, esetleg elkerülnénk az elutasítás vagy egy lehetőség elszalasztása miatt érzett lelkiismeretfurdalást. Megeshet, hogy mások elismerésére, elégedettségére és jóváhagyására olyan nagymértékben törekszünk, hogy a saját szükségleteink és érzelmeink teljesen a háttérbe szorulnak. Meghúzódhat a háttérben az is, hogy alacsony az önbecsülésünk, rosszul kezeljük a konfliktusokat esetleg nem tudjuk reálisan felmérni, hogy mire van kapacitásunk és a lelkesedésünk mindig elragad minket.

Ahogy a fentiek is mutatják a háttértényezők rendkívül sokfélék lehetnek és lehetséges, hogy egyedül nem tudjuk feltérképezni, hogy honnan ered a probléma. Ha már többféle megoldási móddal próbálkoztunk, vagy akadályozza a mindennapjainkat a probléma, esetleg nem tudjuk, hogy hogyan kezdhetnénk neki a helyzet orvoslásának, akkor forduljunk bátran pszichológushoz. Egy megfelelő szakemberrel elfogadó és támogató közegben tárhatjuk fel a helyzetet és találhatjuk meg a lehetséges megoldási utakat.

Hogyan lehet könnyebb a nemet mondás?

A nemet mondás esetében sokszor azt is nehéz lehet eldönteni, hogy most lenne-e érdemes gyakorolni ezt a képességünket. Elsőként érdemes néhány kérdést feltenni magunknak:

  • Ez a feladat/ szívesség hozzájárul valahogy a céljaimhoz vagy összhangban van az értékeimmel?
  • Előfordulhat, hogy ha igent mondok, akkor nem lesz időm valami fontosabbra?
  • Ha igent mondok az támogatja vagy gyengíti a mentális egészségemet?
  • Ha igent mondok az több stresszt hoz az életembe és hozzájárulhat ahhoz, hogy végül kiégjek?

Ha a válaszaink alapján úgy tűnik, hogy egy igen az életünk gyarapítása helyett csak nehézségeket szülne, akkor érdemes megfontolnunk, hogy visszautasítjuk a felkérést.

A nemet mondást nagyban megkönnyítheti, ha udvariasak és kedvesek maradunk. Köszönjük meg a lehetőséget és fejezzük ki, hogy sajnáljuk, amiért most nem tudunk élni vele. Például hangozhat ez a mondat így: „Köszönöm, hogy gondoltál rám, nagyon jól esik, de sajnos most nem tudom elfogadni.” Fontos azonban, hogy az udvariasság mellett maradjunk határozottak. A másik számára legyen egyértelmű a visszautasítás és az is, hogy nem gondoljuk meg magunkat később.

Ha esetleg az illető firtatni kezdi, hogy mi miatt mondunk nemet, akkor se menjünk bele a részletekbe, ne hozzunk kifogásokat. Mondhatjuk, hogy most nem fér bele az időnkbe és igyekezzünk témát váltani.

Ha valami miatt nem tudunk azonnal nemet mondani, de a kimondott igenünk nem jönne szívből, akkor kérjünk gondolkozási időt. Ez segíthet abban, hogy kicsit átértékeljük a helyzetet és újult erővel védjük meg a határainkat.

Ha időhiány miatt kell nemet mondanunk egy lehetőségre, akkor akár azt is megtehetjük, hogy egy kisebb elköteleződést vállalunk. Természetesen ezt sem muszáj megtennünk és érdemes figyelnünk arra, hogy ne aprózódjunk fel, de ha nagyon fájó szívvel mondunk nemet, akkor élhetünk ezzel a lehetőséggel is.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük