A pénz szerepe a boldogságban

„A pénz nem boldogít” hangzik el sokszor a mondás, a reklámok és a média pedig pont fordított üzenetet igyekszik hangsúlyozni. Vajon mi az igazság? Milyen a boldogság és a pénz kapcsolata?

Jóllét és gazdagság

A GDP (vagyis a bruttó hazai termék) annak a mutatószáma, hogy egy adott ország gazdasága mennyit termel egy adott időszak alatt (jellemzően évente vagy negyedévente). Ez a szám egy ország gazdasági teljesítményét tükrözi, illetve gazdasági növekedésének követését és más országokkal történő összehasonlítását teszi lehetővé.

A GDP és a lakosok jövedelme nem áll egymással egyértelmű kapcsolatban, így magától értetődő, hogy a magas GDP és a jóllét összefüggései még bonyolultabbak. A GDP az országban termelt összes áru és szolgáltatás értékét méri egy adott időszakban. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy az egy főre jutó jövedelem magas vagy egyenletes lenne. Egy ország magas GDP-vel rendelkezhet, de jelentős jövedelmi egyenlőtlenségekkel is küzdhet, így más mérőszámokra is szükség van amellett, hogy mérjük a gazdaság erősségét.

A GDP azonban ezek ellenére is összefüggést mutat a lakosok boldogságszintjével és annak a 6 tényezőnek az egyike, amely a kutatások szerint szerepet játszik a jóllétben. Azonban ez az összefüggés nagyon becsapós lehet. Nem arról van szó, hogy a hatalmas vagyon nagyobb boldogsághoz vezet, hanem a pénz hiánya eredményezi a boldogtalanságot.

A „Jóból is megárt a sok” közmondás sok helyzetre igaz lehet, a pénz és a boldogság kapcsolatának leírásakor is jól használható. Létezik ugyanis egy fogyasztói boldogságcsúcs, amelyet nagyjából akkor érünk el, ha minden alapszükségletünkre futja a keresetünkből és biztonságban érezzük magukat.

Fontos számolni a hivalkodó fogyasztás jelenségével is, amely a legnagyobb anyagi jólét mellett is megkeseríti az életet. A hivalkodó fogyasztás tulajdonképpen a gazdaság fitogtatását jelenti, amely versenyhelyzetet teremt az emberek között és azt az illúziót kelti, hogy ha elérjük a következő szintet, akkor majd boldogok és elégedettek leszünk. Sajnos ez messze áll a valóságtól és a hivalkodó fogyasztás csak adóssághoz, pazarláshoz és állandó elégedetlenséghez vezet.

Ilyen módon boldogíthat a pénz

A pénzügyi biztonság hatással van a szorongásszintünkre, hiszen, ha azt érezzük, hogy bármikor bajba kerülhetünk, nem vagyunk képesek kielégíteni az olyan alapvető szükségleteinket, mint a lakhatás, az élelem vagy az egészségügyi ellátás, akkor a gondolataink valószínűleg folyamatosan e körül fognak forogni és már nem lesz energiánk más, a mentális egészségünk szempontjából is fontos területekre.

Ha rendelkezésünkre áll egy biztonságos anyagi háttér, akkor ez hozzájárul a magasabb autonómiánkhoz és a szabadságérzéshez. Például azáltal, hogy képzéseket végezhetünk, hobbitevékenységet űzhetünk, több időt tölthetünk a szeretteinkkel, összességében több lehetőség közül választhatunk, amely hozzájárul a magasabb önbecsüléshez és ahhoz, hogy az életet értelemmel töltsük meg.

A pénz az élményeken keresztül is a boldogságunk forrása lehet. Persze nem mindegy, hogy hogyan!

Az élmények persze nem mindig kerülnek pénzbe (sőt, rengeteg opciónk van az alacsony költségvetésű vagy teljesen ingyenes kategóriában is), mégis előfordul, hogy egy utazás vagy bármilyen program kisebb-nagyobb kiadást jelent. Az élményeinket érdemes úgy alakítanunk, hogy lehetőséget adjanak a másokkal való kapcsolódásra, illetve illeszkedjenek az énképünkbe. Ha olyan opciót választunk, ami képes új távlatokat megnyitni előttünk és valamiképpen fejlődhetünk általa, esetleg a szunnyadó lelkesedésünket élesztjük fel a segítségével, akkor sokáig érezhetjük a hatását és a boldogságszintünkre is jelentős hatást gyakorolhatunk.

Természetesen egy-egy élmény az adott pillanatban is elégedettséggel tölthet el bennünket, de hatása nemcsak a jelenre korlátozódik. Ha előre tervezünk, beszélgetünk a várható eseményről, számolgatjuk a napokat akkor a várakozás időszaka csodás pillanatokkal telik meg. Ugyanez igaz a múltra, hiszen a közös emlékezések, a nosztalgiázás és a fényképek nézegetése erősíti az összetartozást, hálával tölt el és növeli a boldogság szintjét.

Mi számít még?

Az egyéni boldogság számos tényezőtől függ, és mindenki számára más lehet ezeknek a fontossági sorrendje és hatása. Nézzünk meg néhány példát!

Az áramlatélmény

Az áramlatélmény egy olyan állapot, amely elérése napjainkban egyre nehezebb. A fókusz, a kontrollálhatóság, az én feloldódása, az azonnali visszacsatolás, a fejlődés, a kihívás és az öröm jellemzi ezeket a helyzeteket. Fontos, hogy az életünk minden területén van lehetőségünk úgy alakítani a körülményeket, illetve a saját hozzáállásunkat, hogy a flow átélése könnyebb legyen.

Kapcsolatok és közösség

A mély, megbízható és szeretetteljes kapcsolatok kiemelt szerepet töltenek be a mentális egészség és a boldogság elérésében és fenntartásában. Ugyanez igaz a tágabb, de összetartó és szükség esetén megtartó (vallási, lakossági, vagy egyéb alapon létrejött) közösségekre, amiknek az erősítése és az azokban való aktivitás fontos lehet az egyéni boldogság szempontjából is.

Életcél

Az élet értelemmel való megtöltése és a saját értékekkel és célokkal összehangban lévő tevékenységek (munka, hobbi, családi élet, önkéntesség stb.) hozzájárulnak ahhoz, hogy elégedettnek és boldognak érezzük magunkat.

Egészség

Az egészségi állapot oda-vissza kapcsolatban áll a boldogsággal és a megfelelő testi és lelki egészség egymást erősítő hatásokat mutatnak.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük