mentális egészség

Hogyan őrizzük meg a mentális egészségünket?

Európában a felnőtt emberek 27 százaléka érintett valamilyen pszichológiai kórképben, így ennek a helyzetnek a javítása az egyik legsürgetőbb egészségügyi feladat napjainkban. Sajnos a mentális zavarok témája és az érintettség ma is nagyon súlyos stigmának számít, ráadásul az országok el vannak maradva a probléma kezelésében. Európa 27 országából 10-ben még semmilyen nemzeti stratégia nem született a helyzet kezelésére.

Mit jelent valójában a mentális egészség?

A mentális egészség fogalmát napjainkban egyre többször használjuk, de sok a félreértés annak tekintetében, hogy pontosan mit is értünk ezen kifejezés alatt.

Egy 2020-as kutatás a mentális egészséget jóllétként határozza meg, amely biológiai, pszichológiai, társadalmi és spirituális szinten is megjelenik. A mentálisan egészséges személy képes arra, hogy pozitív állapotait megélje és fenntartsa, illetve jellemző rá a reziliencia (ellenállóképesség), a hatékony megküzdés és önszabályozás, illetve a savouring (magyarosítva a boldogság ízlelgetése).

Lényeges, hogy a mentális egészség nem egyenlő a mentális betegség hiányával, ennél jóval többről van szó. A WHO meghatározása szerint a mentális egészség akkor valósul meg, ha a személy képes arra, hogy kibontakoztassa a képességeit, megbirkózzon a mindennapi élet stresszforrásaival, tud eredményesen és produktívan dolgozni, valamint részt vesz a közösség működésében.

Hogyan lehet javítani a mentális egészséget?

Mentális egészségünk javítására gondolhatunk úgy, mint amikor az immunrendszerünket igyekszünk megerősíteni a hideg téli hónapok beköszönte előtt. Fontos, hogy ha már látjuk egy nehezebb időszak közeledtét, esetleg érezzük magunkon, hogy sérülékenyebbek vagyunk, akkor kiemelten figyeljünk oda a pszichológiai immunrendszerünk megtámogatására. Na de mégis mit tehetünk?

  1. Idézzük fel a sikereinket!

Gyűjtsünk össze minél több olyan helyzetet, ami hasonló volt a jelenlegihez és sikeresen leküzdöttük az akadályokat. Gondoljuk végig, hogy milyen lépések vezettek akkor a megoldásig és elevenítsük fel, hogy milyen érzés volt megbirkózni egy akadállyal. Sokat segíthet az is, ha írunk egy listát azokról a készségeinkről, amik a segítségünkre voltak egy korábbi nehezebb helyzetben. Ha éppen felülkerekedtünk egy megpróbáltatáson, akkor nagyon fontos, hogy megéljük a siker érzését, megünnepeljük magunkat és ezáltal felvértezzük az önbizalmunkat.

  1. Keressük meg a lehetőségeinket!

Gondoljuk végig, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben mit tehetünk a szituáció megoldásáért. Kereshetünk olyan lépéseket, amik konkrétan a probléma megoldásban segítenek, de az is jótékony lehet, ha az érzelmi állapotunk javítását szolgáló opciókat találunk.

  1. Vonjuk le a tanulságokat!

Sokat segít a probléma átkeretezésében, ha végiggondoljuk, hogy hogyan járulhat hozzá a személyiségünk fejlődéséhez az adott szituáció! Ha sikerül egy jelentéssel felruháznunk a történéseket, akkor sokkal könnyebb lesz az alkalmazkodás és a megküzdés.

  1. Gyakoroljuk a gondolat- és érzelemszabályozást!

Egy sérülékenyebb, nehezebb időszakban gyakori, hogy zavaró, elárasztó gondolatokkal és érzelmekkel küzdünk. Ezeknek a hatékonyabb kezelését sokféle technikával segíthetjük, amelyeket nem csak akkor érdemes gyakorolni, amikor mélyponton vagyunk. Ilyen, a mindennapokba jól beilleszthető technika a meditáció, az autogén tréning vagy a különböző légzőgyakorlatok.

  1. Töltődjünk!

Mindig érdemes odafigyelnünk arra, hogy a feltöltő tevékenységeinkre jusson idő. Ide tartozhatnak a különböző sport- és hobbitevékenységek, a kapcsolataink ápolásával töltött idő vagy akármilyen elfoglaltság, ami energiát ad számunkra. Természetesen a legtöbb ember nem tudja kapásból megnevezni a számára legjobban működő stratégiát. Előbb meg kell tanulnunk felismerni a saját szükségleteinket és hallgatni rájuk. Adjunk időt magunknak és nyugodtan kísérletezzük ki, hogy számunkra mi az igazán pihentető és energizáló.

  1. Kérjünk segítséget!

Ha egy nehezebb időszakunkban vagyunk, esetleg csak szeretnénk elmélyíteni az önismeretünket, akkor ne féljünk szakemberhez fordulni. Egy pszichológus vagy pszichiáter segítségével könnyebben feltárhatjuk és megoldhatjuk a problémákat, súlyosabb esetben pedig különösen fontos, hogy segítséget kérjünk.

Hogyan segíthet a mentális egészség javításában az egészségbiztosítás?

Az állami egészségügy helyzete a társadalombiztosítás által finanszírozott pszichológiai segítség tekintetében különösen rossz.

A legtöbb helyen minimum 3 hónap a várólista, ráadásul nincs lehetőség hosszabb terápiára, általában néhány ülés fér bele a rendszer kapacitásába. Ez az időtartam sajnos a legtöbb pszichés probléma megoldáshoz nem elég.

A várólisták hossza és az ellátás minősége miatt a pszichológia területén különösen sokan választják a magánellátást. Egy ülés díjszabása jelenleg 8-20 ezer forint között mozog, amely nagy anyagi megterhelést jelenthet hosszabb távon. Szerencsére sokszor van lehetőség kedvezmény igénylésére vagy jövedelemarányos fizetésre, ráadásul egy jól választott egészségbiztosítási csomaggal is jelentősen csökkenthetjük a költségeinket.

Lényeges, hogy a pszichológiai ellátás sajnos nem az egészségbiztosítási alapcsomagok részét képezi. Általában egy drágább, komplexebb csomag igénybevételével vagy valamilyen kiegészítő biztosítás megkötésével válnak elérhetővé ezek a szolgáltatások (ez a választott biztosítótól függ). Fontos, hogy a biztosító feltételeit mindig olvassuk el! A biztosító általában orvosi javaslathoz köti a pszichológiai segítség utáni térítést, illetve olyan is előfordulhat, hogy az adott csomag csak a pszichiátriai ellátás kiadásaira érvényes.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük