Ismerd meg a szakembert: a pszichológus

Szakterületeket bemutató cikksorozatunk következő részében a pszichológiát ismertetjük. A pszichológia, más néven lélektan, a lelki betegségek, úgy mint szorongás, depresszió, függőségek kezelésével foglalkozó tudományág. A következőkben ismertetjük, hogy miképp zajlik a pszichológiai konzultáció, továbbá a leggyakoribb eseteket, amelyekkel pszichológushoz érdemes fordulni.

Mi történik a pszichológusnál?

Az első pszichológiai konzultáció alkalmával a pszichológus kikérdezi a pácienst, hogy milyen problémák, lelki kérdések foglalkoztatják, aminek okán felkereste a rendelést. Ekkor kerül sor megbeszélésre a terápiás terv, amely alapján építi fel a pszichológus a következő üléseket. A pszichológus terápiás módszerei közé tartozik a mediáció, viselkedésterápia, kríziskezelés, továbbá tarthat egyéni és csoportos tanácsadást is.

Depresszió

A depresszió többféle tünetet produkál, úgy mint hangulatzavar, motiváció hiánya, céltalanság, rosszkedv. Fizikai panaszokat válthat ki, például gyomorfájdalom, fejfájás, alvási nehezítettség. A depresszió kezelése többlépcsős folyamat, kezdetben pszichológiai tanácsadás, a későbbiekben akár gyógyszeres kezelés is szükségessé válhat.

Táplálkozási zavarok

Étkezési zavarokról beszélünk anorexia és bulimia esetén, melyek kezelése magában foglalja a pszichológusi tanácsadást. Mindkét étkezési zavarra jellemző az étel elutasítása, önhánytatás, hashajtás alkalmazása. Jellemzően tinédzser korban kezdődik, főként lányok körében gyakori. A testképzavar kialakulásának okát pszichológiai ülés keretében tárja fel a szakember, több alkalmas tanácsadás kiemelt része a táplálkozási zavar kezelési tervének.

Függőségek

Alkohol, drog és dohányzás a leggyakoribb szenvedély betegségek, ám sokakat érint a gyógyszerfüggőség, játékszenvedély is. Akármelyik függőséggel küzd, ajánlott felkeresni pszichológiai rendelést, ugyanis legtöbbször lelki trauma áll a probléma hátterében.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük