Az igazságos világba vetett hit

Írta: Bodor Anna

Mit jelent az, hogy igazságos világba vetett hit? Vajon jó hatással van a mentális egészségünkre? Milyen árnyoldalai vannak, ha úgy hisszük: mindenki azt kapja, amit érdemel? Cikkünkből, most kiderül!

Mi az az igazságos világba vetett hit?

Igazságos világba vetett hitnek nevezzük azt az általános kognitív torzítást, amely szerint mindenki azt kapja, amit érdemel. Ez magában foglalja, hogy a jók elnyerik jutalmukat, míg a rosszak méltó büntetésüket. Ezen hit által biztonságosabbnak és kiszámíthatóbbnak látjuk a minket körülvevő világot, lehetővé válik a hosszútávú tervezés és személyes kontrollt érzünk a velünk történő események fölött.

Az igazságos világba vetett hit erőteljesen kötődik az ember értelemkereső jellemzőjéhez, vagyis, hogy törekszünk arra, hogy a létezésre egy keretbe ágyazott és céllal rendelkező dologként tekintsünk. Ehhez kapcsolódik a vallásosság is, hiszen Isten minden hitrendszerben képviseli az igazságosságot, mint értéket. A jók által elnyert jutalom és a rosszak megkapott büntetése történhet a karma által vagy a mennybe, illetve a pokolba kerülésen keresztül, de az alapgondolat nagyjából megegyezik.

Mindennapi életünkben rengeteg esemény történik velünk, amelyet igazságosnak vagy épp igazságtalannak értékelünk. Ez az értékelés hatással van arra, hogy mennyire vagyunk képesek megbirkózni a helyzettel. Nézzük meg, hogy miért!

Mentális egészség és az igazságos világba vetett hit

A mentális egészség és az igazságos világba vetett hit kapcsolatát már sok kutatás vizsgálta, amelyek azt találták, hogy az igazságos világba vetett hit összefügg a jobb mentális egészséggel.

Ennek a jelenségnek a hátterében két tényező húzódik meg.

Egyrészt az igazságos világba vetett hit pozitív kapcsolatban áll a mindennapok szintjén megélt bizalommal. Ha úgy gondoljuk, hogy a környezetünk alapvetően igazságos, akkor hajlamosak vagyunk jobban megbízni az emberekben és általánosságban sokkal kevesebbet aggodalmaskodunk. A hétköznapokban a nagyobb igazságos világba vetett hittel rendelkező emberekre jellemzőbb a proszociális, másokat segítő viselkedés, valamint a közjó szem előtt tartása.

Másrészt a krízishelyzetekben, kedvezőtlen körülmények között nagyobb lehet a megküzdési képességünk, ha úgy gondoljuk, hogy a kihívással nem véletlenül találkoztunk. Akiknek magasabb az igazságos világba vetett hitük, hajlamosabbak kihívásként értelmezni egy nehezebb helyzetet, amit azért kaptak mert „dolguk” van az adott szituációval. Ha alacsonyabb az igazságos világba vetett hit szintje, akkor az illető reménytelenné, elkeseredetté válhat és magasabb szorongásszintet tapasztalhat egy hasonló helyzetben.

Fontos megkülönböztetni a személyes igazságos világba vetett hitet és az általános igazságos világba vetett hitet. A személyes igazságos világba vetett hit inkább az egyénre fókuszál és azt jelenti, hogy az egyén egyrészt hisz abban, hogy ő maga igazságos bánásmódban részesül, másrészt törekszik arra, hogy ő maga is igazságosan járjon el és „cserébe” jó dolgok történjenek vele. Az általános igazságos világba vetett hit ennél kiterjedtebb és azt jelenti, hogy az adott személy úgy gondolja, hogy mindenki azt kapja, amit megérdemel.

Miért veszélyes ez a hiedelem?

Az igazságos világba vetett hit ugyan nagyban összefügg a mentális egészségünkkel, lelki ellenállóképességünkkel és sok esetben a segítőkészséggel is, de rendelkezik egy olyan negatív oldallal is, amiről nem érdemes elfelejtkezni.

Ha úgy gondoljuk, hogy mindenki azt kapja, amit érdemel, akkor hajlamosak lehetünk érzéketlenné és áldozathibáztatóvá válni. Az általános igazságos világba vetett hit ahhoz vezethet, hogy jókra és rosszakra osztjuk a világban élő emberek csoportjait és a rossznak bélyegzett csoportok esetén jogosnak érezzük a szerencsétlenségeket vagy nehézségeket. Ha valakivel valami rossz történik, akkor automatikusan arra gondolhatunk, hogy ez nem véletlen, az illető megérdemli, amit kap. Emiatt jellemző lehet a csökkent aktivizmus és a segítőkészség. Mindez a stigmatizáció és az előítéletek erősödéséhez vezethet, illetve fenntartja ezeket a rendkívül káros jelenségeket.

Az igazságos világba vetett hit másik hátránya, hogy hajlamossá válhatunk arra, hogy hamis biztonságérzetbe ringassuk magunkat. Természetesen nem készülhetünk fel az összes lehetséges kockázatra, hiszen ezekből annyi van, hogy a legtöbb csak felesleges félelmet és aggodalmat kelt bennünk, de léteznek olyan veszélyforrások, amivel érdemes előre számolni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük