COVID-19 koronavírus teszt a FoglaljOrvost-on!

A koronavírus teszt szinte már mindenki számára ismerős, sokuknak az elmúlt egy évben legalább egyszer szükséges is volt elvégezni a kellemetlennek tartott vizsgálattípust. Cikkünkben összeszedtük azokat a COVID-19 koronavírus teszteket, melyek a FoglaljOrvost oldalán is elérhetők egyes magánrendelők szolgáltatásaként.

Szerológiai vizsgálatok a koronavírus kimutatására

A szerológiai koronavírus tesztek arra adnak választ, találkozott-e már szervezetünk a fertőzéssel, az akut fertőzések esetében azonban kevésbé hatékonyak. Azt vizsgálják, megtalálható-e a szervezetben az immunrendszer által a SARS-COV-2 ellen termelt antianyag, vagyis, hogy volt-e fertőzésünk akár a tudtunkon kívül is, tünetmentesen. A szerológiai teszt vérminta segítségével történik és segíthet a tünetmentes fertőzöttek megtalálásában, a betegség teljes diagnosztikájában és a gyógyult páciensek felderítésében. Utóbbiaknak az ellenanyag kifejlesztésében és a kezelés alatt álló betegek felépülésében lehet nagy szerepük. Az alapján, hogy a fertőzésből felépült betegek szervezete milyen ellenanyagot termelt annak leküzdésére ugyanis elkezdhető a védőoltás előállítása.

A szerológiai teszteket két nagy csoportra lehet osztani, melyek az antitestek korai és késői típusainak kimutatására szolgálnak. Mindkét fajtája viszonylag gyors a PCR tesztekhez képest.

A rapid antitest tesztek akár már tizenöt perc alatt elkészülnek, gyorsaságuk viszont nem nyújt garanciát pontosságukra is. Az ujjbegyből vett vérminta adatai például kevésbé pontosak, mint a vérvétel során nyert minta eredményei, a teszt ára azonban rendkívül kedvező. A teszt gyorsan és könnyen, akár otthon is elvégezhető, kiértékelése pedig szabad szemmel is teljesíthető. Fontos, hogy minden esetben tartsuk be a teszt előírásait, ugyanis már egy olyan apróság, mint néhány perc eltérés a leolvasási időben is pontatlan eredményhez vezethet.

Az automatizált antitest teszt vizsgálati ideje kicsit hosszabb, egy-három órát is igénybe vehet. Előnye a koronavírus gyorsteszthez képest, hogy ellenőrzött minőségű, bevizsgált tesztekről van szó, amik akár nagy tömeg szűrésére is alkalmasak. A betegség korai fázisában ugyanakkor ezeknél is előfordulhat pontatlanság. Az eredmény vizsgálatához szükséges némi szaktudás, ugyanis nem mindegy, hogy a koronavírus melyik antitestét vizsgálja és az mennyire specifikus a COVID-19-re. Érzékeny módszerről van szó, ami laboratóriumi körülményeket kíván, de kiegészítheti a kórokozó kimutatási módokat és epidemiológiai adatok gyűjtésére is alkalmas.

A vérből végzett koronavírus tesztek a betegség 7-10 napjában a vírus korai antitestjeinek kimutatására alkalmasak, a 12-14 napban pedig a késői antitestek fedezhetőek fel a segítségükkel.

COVID-19 PCR teszt

A koronavírus PCR teszt az egyik leghatékonyabb és leggyorsabb módszer a folyamatban lévő fertőzés kimutatására. A vizsgálat az orr-, vagy szájgarat nyálkahártyájából történő mintavétellel kezdődik és a vírus örökítőanyagát, vagyis RNS-ét mutatja ki a mintában, amennyiben aktív fertőzésről van szó. 24-48 óra alatt elkészül, ha pedig pozitív lesz, az azt jelenti, hogy a vírus fertőzőképes is. A hatósági karanténtól való eltekintéshez jelenleg két, egymástól legalább 48 óra elteltével végzett PCR teszt szükséges. Erre a külföldről hazaérkező magyar állampolgároknak és az esetleg velük érkező külföldi hozzátartozóknak is szükségük van.

A PCR teszt előnye, hogy csaknem 100%-ban képes kimutatni a nyálkahártyából vett mintából a koronavírus jelenlétét. Hátránya azonban, hogy speciális mintavételi eszközt, védőfelszerelést és a megfelelő szaktudással rendelkező személyt igényel. Kiértékelése is bonyolult, a vizsgálathoz szükséges lépések egyenként több órát is igénybe vehetnek és különleges műszereket igényelnek, így árát tekintve ez a legdrágább koronavírus teszt.

Koronavírus gyorsteszt

A koronavírus gyorsteszt, ahogy a neve is mutatja gyorsan elkészül. A vizsgálat nagyjából tizenöt percet vesz igénybe és a vírus S-proteinjét mutatja ki. A PCR teszthez hasonlóan a mintavétel ennél a típusnál is a száj-, vagy orrgaratüregből történik, így hasonlóan nagy szaktudást és speciális eszközöket igényel. A vizsgálat ugyanakkor gyorsan elkészül, így különösen a nagy fertőzöttségű területeken használják, ahol fontos a fertőzöttek minél gyorsabb elkülönítése.

Előnye, hogy képes gyorsan igazolni a vírus jelenlétét, a teszt leolvasását pedig egy fluorescent reader segíti. Hátránya, hogy egy negatív teszt önmagában nem igazolja, hogy valóban elkerült volna minket a fertőzés. Megerősítéséhez így RT-PCR vizsgálatra is szükség van.

 

Amennyiben koronavírus tesztelésre van szükséged, válaszd ki a számodra szükséges teszttípust és foglalj időpontot még ma a tesztet végző magánrendelőbe!

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük