Pénzügyi stressz: így csökkentheted!

 

 A pénzügyek körüli aggodalmak komoly stresszt jelenthetnek, ezért fontos, hogy megtanuljuk felismerni és kezelni ezeket a félelmeinket és negatív érzéseket. Nézzük meg, hogy mit érdemes tudni a témában!

Adósságok mértéke: van ok az aggodalomra?

2023-as adatok alapján egyre népszerűbbek a folyószámla- és kártyahitelek, valamint a szabad felhasználású személyi kölcsönök, viszont a felvett összeg kisebb, mint a megelőző években. Emögött az a változás áll, hogy sokszor már nem a nagyobb értékű vásárlásokhoz van szükség a hitelfelvételre (például autó- vagy lakásvásárlás), hanem a mindennapi kiadások nehézségei miatt.

2023-ban másfél millió lakossági ügyfélnek volt aktív folyószámla hitele, és a félév végére átlagosan 230 ezer forint volt az ezeken lévő tartozás. A késedelmes kölcsönök (amelyek a 90 napot meghaladó fizetési késedelem esetén lépnek életbe) aránya is magas volt, az ügyfelek 5 százaléka kapta meg ezt a státuszt.

Összességében a lakosság eladósodása a világban általánosan meglévő jelenség (természetesen nagy különbségek lehetnek az országok között). Ennek a hátterében a megélhetési költségek emelkedése, a hitelfelvétel folyamatának egyszerűsödése és a megfelelő pénzügyi ismeretek hiánya állnak. A problémára még egy lapáttal rátesznek a fogyasztói társadalom által közvetített értékek és üzenetek.

Mi okozhat pénzügyi stresszt?

A pénzügyek által okozott stressz rengeteg embert érint, ráadásul nagyon súlyos következményekkel jár, ha folyamatosan aggodalmaskodunk az anyagiak miatt. Egy, az Egyesült Királyságban végzett kutatás szerint a pénzügyi stressz a 6 leggyakoribb stresszor közé tartozik például a gyász, a válás, az idős szülők gondozása és a betegségek mellett. A tartós vagy túlzottan gyakori stressz megterheli az idegrendszerünket, a hormonrendszerünket és az immunendszerünk, valamint súlyos betegségek kialakulásához vezet. Egy másik, az Egyesült Államokban végzett felmérés szerint a pénzügyi stressz a lakosság 72 százalékát érintő probléma, így egy széleskörű problémáról beszélhetünk.

De vajon mik okoznak leggyakrabban pénzügyi stresszt? Nézzünk meg néhány példát!

  1. Pénzügyi instabilitás, vagyis bizonytalanság abban, hogy elég lesz-e a jövedelmünk vagy lesz-e egyáltalán. Ha gyakran kétségeink vannak azzal kapcsolatban, hogy miből fogjuk állni az alapvető szükségleteink kielégítéséhez elengedhetetlen kiadásokat, akkor szinte garantált a magas pénzügyi stressz. Ilyen helyzet például a munkanélküliség vagy a munkahelyi bizonytalanság.
  2. A magas adósságok nagy nyomást helyezhetnek ránk, főleg, ha nehézségeink támadnak a visszafizetéssel. Ha hitelfelvétel előtt nem mérlegeljük, hogy valóban kényelmesen vissza tudjuk-e fizetni a felvett pénzt, esetleg nem kalkulálunk a váratlan faktorokkal, akkor könnyen bajba kerülhetünk.
  3. A pénzügyi tervezés hiánya, olyan nehézség lehet, ami rengeteg bizonytalansághoz és így stresszhez vezetnek. Ha például nem tudjuk, hogy mekkorák az átlagos havi kiadásink és bevételeink, akkor nehéz megválaszolni egy nagyobb költés előtt, hogy az vajon biztonságosan belefér-e a keretbe. Ugyanez igaz lehet az olyan hosszabb távú tervezésre, mint például a nyugdíjcélú öngondoskodás (aminek elmaradása esetén jelentős pénzügyi stresszre számíthatunk).
  4. A növekvő költségek miatti szorongással sokan szembenéztünk az elmúlt évek inflációja mellett. Az aggodalom kiemelt mértékű, ha a magas árak az olyan alapvető kiadásokat is érintik, mit a lakhatás, az élelmiszer, az egészségügyi ellátás, vagy az oktatás költségei.
  5. A váratlan kiadások általában váratlan eseményekkel párosulva többszörös stresszfaktorokként jelennek meg. Egy ilyen hirtelen jött, nehéz helyzetben a pénzügyi gondok csak tetézik az egyébként is megoldandó feladatokat.

 

Hogyan csökkenthető a pénzügyi stressz?

A pénzügyi stressz szerencsére egy olyan faktor, amit megtanulhatunk megfelelően kezelni és csökkenteni. Természetesen ennek a módja nagyon sokféle lehet, viszont vannak olyan praktikák, amik a legtöbb ember számára hasznosnak bizonyulnak.

 

  1. Pénzügyi tervezés és költségvetés készítése: Határozzuk meg a jövedelmünket és kiadásainkat, és állítsunk fel egy realisztikus költségvetést. Ez segít átláthatóbbá tenni a pénzügyeinket és tervezhetővé tenni a pénzügyi célokat.

 

  1. Adósságkezelés: Ha adósságokkal küzdünk, dolgozzunk ki egy tervet az adósságok visszafizetésére. Priorizáljuk a magas kamatozású adósságokat, és kerüljük a további hitelfelvételt.

 

  1. Vésztartalék felépítése: Próbáljunk meg felhalmozni egy vésztartalékot, hogy váratlan kiadások vagy kieső jövedelmek esetén biztosítva legyen a pénzügyi biztonságunk. Ennek a mértéke ideálisan a 6 havi jövedelmünknek felel meg és fontos, hogy a pénzhez szinte azonnal hozzá tudjunk férni.

 

  1. Pénzügyi oktatás és tanácsadás: Keressünk pénzügyi tanácsadót vagy tanuljunk pénzügyi ismereteket, hogy jobban megértsük a pénzügyeinket és hatékonyan kezelhessük azokat. Ne felejtsük el, ha az interneten, megbízható forrásból tájékozódunk, akkor is rengeteget tudunk tanulni, ráadásul ingyen.

 

  1. Stresszkezelési technikák alkalmazása: Tanuljunk meg stresszkezelési technikákat, mint például a meditáció, a légzésgyakorlatok, vagy a testmozgás, ezek segítségével szabályozni tudjuk stresszszintünket.

 

  1. Támogatás keresése: Beszéljünk másokkal a pénzügyi stresszünkről, és kérjünk segítséget, ha szükséges. Lehet, hogy családtagok, barátok vagy szakemberek tudnak segíteni a nehéz helyzetek kezelésében, a lényeg, hogy ne féljünk segítséget kérni.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük