munkahelyi stressz

Miért veszélyesebb a férfi szívre a munkahelyi stressz?

Mindannyian ismerjük az érzést. Mindent megteszek munkáltatóm cégének a sikeréért, de olyan, mintha az erőfeszítésem viszonzatlan maradna. Semmi jutalom, semmi elismerés. Kihathat-e ez az egészségünkre? Az elismerés hiányát miért veszik jobban a szívükre a férfiak?

Mi lesz a szívünkkel, ha nő a stressz a munkahelyen?

Miért viselik rosszabbul a férfiak a munkahelyi stresszt?

Hogyan hat a stressz a kardiovaszkuláris rendszerre?

Miért nem ugyanúgy hat a stressz a férfiakra, mint a nőkre?

Tippek, amelyek segíthetnek a munkahelyi stressz kezelésében

Mit tehet a munkáltató?

Kompenzáld a stresszes munkát a mentális egészséged érdekében

Mi lesz a szívünkkel, ha nő a stressz a munkahelyen?

Egy tanulmány szerint a nagy igénybevétellel, ám alacsony elismeréssel járó munkák kétszeresére növelhetik a szívbetegség kockázatát a férfiak esetében, azokkal szemben, akik nincsenek kitéve hasonlóan megterhelő pszichoszociális hatásoknak.

Mi okozza a feszültséget? A munka túl stresszes, de úgy érzed, az erőfeszítéseiddel nem arányos vagy egyáltalán nincs is elismerés vagy jutalom.

Milyen veszélyeket rejt ez a helyzet, ha nem sikerül oldani a problémát?

A mozgásszegény életmód, a kor és a munkahelyi stressz miatt az artériákban a vérnyomás növelését okozó plakkok képződnek.

A szakértők szerint megoldást jelent a munkahelyi stressz kompenzálásához és így a kedvezőtlen egészségi állapot megelőzéséhez a tudatos jelenlét (mindfulness) alkalmazása, a rendszeres testmozgás és olyan hobbik kialakítása, amelyek hozzájárulnak a gondtalan kikapcsolódáshoz.

Miért viselik rosszabbul a férfiak a munkahelyi stresszt?

Kanadában, 6.500 szellemi munkakörben foglalkoztatott alkalmazottat vizsgáltak a tanulmány során. A résztvevők átlagéletkora 45 év volt. A vizsgálatok fókuszában az állt, hogyan hat a munkahelyi stressz és a feszített munkaterhelés az elismerés hiányával kombinálva a résztvevők egészségére.

A „munkahelyi feszültség” kifejezéssel jellemezték azt a munkakörnyezetet, ahol az alkalmazottakkal szemben magas munkaköri elvárásokat támaszt a munkáltató, ehhez azonban az társul, hogy a munkavállalóknak csupán kevés beleszólásuk van a döntéshozatalba, valamint a munkavégzés mikéntjébe.

A kutatók 18 éven keresztül kísérték figyelemmel a résztvevőket. Rendszeresen mérték a munkahelyi feszültséget, valamint az erőfeszítés-jutalmazás közötti egyensúly hiányát. A szívbetegséggel összefüggő információkat kérdőívekkel dolgozták fel.

A tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a munkahelyi feszültség hatása az erőfeszítés-elismerés egyensúlyának a hiányával kombinálva hasonló mértékű volt, mint a mozgásszegény életmód miatti elhízásnak a koszorúér-betegség kockázata szempontjából.

A szakorvosok szerint a szív egészsége tekintetében a nagy erőfeszítés és az alacsony elismertség azért káros annyira, mert az életünk jelentős részét munkával töltjük. A munkakörben tapasztalt alapvető pszichoszociális stressz a kontroll hiányával kombinálva a stresszes helyzetben fokozza a szervezet fizikális válaszreakcióját a stresszre.

Az alacsony elismeréssel vagy jutalmazással járó munkakört betöltők körében gyakoribb az elégedetlenség. A szervezetünkben a megelégedettség hiányában nem szabadulnak fel azok a vegyületek (pl. dopamin), amelyek mind a fizikális, mind pedig a pszichés, vagy mentális jólét szempontjából jótékony hatásúak a szervezetünkre.

Hogyan hat a stressz a kardiovaszkuláris rendszerre?

Egyik lehetséges mechanizmus, amit a tanulmány is említ, az artériákban a stressz hatására nagyobb mértékben képződnek az érfalak rugalmasságát kedvezőtlenül befolyásoló plakkok. A vérlemezkék összetapadásával a vérrögök képződésének a kockázata fokozódik. Ezek a vérrögök elzárhatják a szív körüli koszorúereket.

Az artériák beszűkülését nem csupán a plakkok váltják ki, hanem maga a stresszhelyzet is. Emiatt a szívbe kevesebb vér jut. Ez mellkasi fájdalmat és szívrohamot okozhat.

Miért van ez? Teljesen természetes élettani folyamat, hogy a nagy stressz kétféle válaszreakciót vált ki a szervezetben: az egyik a harc, a másik pedig a menekülés. Ilyenkor potenciálisan káros hormonok jutnak a véráramba. Az egyik ilyen hormon az epinefrin.

Az epinefrin az a vegyület, amely a testünket a stresszes helyzet kezelésére felkészíti. Hogyan?

Növeli a szívritmust és a vérnyomást. Ezáltal fokozódik az izomzat vérellátása és mozgósítjuk az energiatartalékainkat,  a hatékonyabb küzdelem érdekében.

Amikor kihívásokkal kell megküzdenünk, ez kifejezetten hasznos, ám hosszú távon ez a válaszreakció a szívet jelentős mértékben megterheli, hiszen ez a fajta vészreakció magas vérnyomással társul.

Ezek az élettani folyamatok növelik a szívroham és a stroke kockázatát.

A fentieken túl a stressz túlevésre késztethet. A tartós stressz pedig kihat az alvásminőség jelentős mértékű romlására. Ezek pedig, mintegy ördögi körként, kedvezőtlenül hatnak a szív egészségére.

Miért nem ugyanúgy hat a stressz a férfiakra, mint a nőkre?

Eltöprenghetünk azon, hogy miért károsabb a munkahelyi stressz a férfiak kardiovaszkuláris egészségére, mint a nőkére. Ez egyrészt nem teljesen egyértelmű, másrészt nehéz általános összefüggést megállapítani a szív-egészsége és a nemek között.

Egyes vélemények szerint a nők más stresszkezelési stratégiát alkalmaznak. A munkahelyi stressz tekintetében talán hatékonyabbak a megküzdési stratégiáik. A nők képesek kibeszélni a problémáikat, amely jelentős mértékben segít a stresszoldásban.

A női hormonok bizonyos tekintetben további védelmet nyújtanak a nőknek a koszorúér-betegséggel szemben a menopauza előtti életszakaszukban. Azonban a kockázat a nőkre nézve is növekszik, az életkoruk előrehaladtával.

A munkahelyi stressz közvetlen hatása a nők szívének egészségére nem mutatható ki egyértelműen.

Természetesen a nők szív-egészségére vonatkozó eredmények nem voltak egyértelműek, így nehéz következtetéseket levonni. A tanulmány szerzői szerint ennek a feltevésnek a bizonyítása további vizsgálatot igényel még.

Tippek, amelyek segíthetnek a munkahelyi stressz kezelésében

Függetlenül a nemtől, egy dolog világos: a munkahelyi stressz nem csak kellemetlen; káros a szívedre.

Mit tehetsz azon kívül, hogy munkahelyet változtatsz? Hogyan tudod a stresszt kezelni olyan helyzetben, amikor nincs kellő kontrollod?

Tanuld meg irányítani a stresszre adott reakcióidat.

Alkalmazd a mindfulness, vagyis tudatos jelenlét módszereit vagy éppen a stresszkezelésre alkalmas légzés technikákat. Napközben, a kritikus pillanatokban próbálj meg visszavenni a tempóból, és pár percig pihenj.

Néhány pillanatot szentelj mély lélegzésre, a relaxációra, és trenírozd a tested, hogy ne reagáljon minden helyzetre harc vagy menekülési válaszreakcióval.

Ezek a módszerek segíthetnek ellensúlyozni a stressz negatív szomatikus hatásait.

Mit tehet a munkáltató?

A munkáltatók is felelősséggel tartoznak a támogató munkakörnyezet kialakításáért.

Fontos, hogy az alkalmazottak kifejezhessék aggályaikat és kommunikálhassanak munkáltatóikkal. Ezáltal az alkalmazottakban megerősítést nyer, hogy van kontrolljuk a munkájuk felett.

Kompenzáld a stresszes munkát a mentális egészséged érdekében

Ez a tanulmány világossá teszi, hogy ha irreális követelményekkel szembesülünk és nem kapjuk meg az erőfeszítéseinkért cserébe az elismerést vagy jutalmat, az komoly hatással lehet a mentális egészségünkre is.

A munka jelentős részét képezi a legtöbb ember életének.

A felmondás és munkahelyváltás azonban nem mindig járható út.

Emiatt a munkánkkal járó stressz kezelése elengedhetetlen a szívünk egészségének a megőrzéséhez, az életminőségünk jelentős mértékű javításához.

A munkahelyen kívüli tevékenységek gyakorolják a leghatékonyabban a pozitív hatást a szív-egészségre.

A munka és a magánélet közötti egyensúly elérése kulcsfontosságú. Találjunk magunknak kielégítő hobbit, vezessük be életmódunkba a rendszeres testmozgást és minden körülmények között törekedjünk a jó minőségű alváshoz szükséges körülmények kialakítására.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük