egészségmegőrző eszközök

Ezekkel az eszközökkel könnyebb az egészségmegőrzés!

Az egészségmegőrzés sokszor komoly erőfeszítéseket, kitartást és tervezést igényel. Néha nagyon lassúnak érezzük a változást, esetleg kívülről nem is látjuk az eredményeket, ezért nagyon könnyen elveszítjük a motivációnkat.

Az Eurostat 2021-es felmérése szerint a magyar emberek a többi európai országhoz képest elégedetlenebbek a saját egészségükkel. Hazánk hátulról a 8. helyen végzett, és a lakosságnak csak 64,8 százaléka volt elégedett az egészségi állapotával. Az Európai Uniós tagállamok közül a legjobban Írország áll, itt az emberek 81,2 százaléka jónak értékelte a saját egészségét.

A rossz statisztikákat látva jogosan merül fel bennünk a kérdés, hogy hogyan javíthatnánk a helyzeten. Természetesen a legátfogóbb megoldás az egészségkultúra szélesebb körben való terjesztésén és teljeskörű programokon alapul, de egyéni szinten tehetünk a legtöbbet saját egészségünk és jóllétünk megőrzésért.

Célunk elérésében sokféle eszköz segíthet minket, de természetesen nagyon fontos a mérlegelés. Rengeteg felesleges terméket találhatunk ezen a piacon, hiszen egészségmegőrzés címszó alatt könnyebb a reklámozás. Vásárlás előtt mérlegeljük alaposan, hogy az adott termék vagy szolgáltatás valóban tudna-e értéket adni számunkra, és tájékozódjunk körültekintően a lehetőségeinkről.

Applikációk, amelyek segítik az egészségmegőrzést

Az egészségügyi applikációk jellemzően az általunk (illetve valamilyen okoseszköz által) bevitt adatokat elemzik és ezeket emészthetőbb formában tárják elénk, kiemelik a lényeget vagy a jövőre vonatkozó predikciókat tesznek.

Például ilyen alkalmazást érdemes telepíteni a telefonunkra, ha mondjuk követni és naplózni szeretnénk a vérnyomásunkat, a vércukorszintünket vagy a menstruációs ciklusunk alakulását. Fontos azonban kiemelni, hogy az ilyen típusú alkalmazások munkát igényelnek a részünkről, hiszen rendszeresen fel kell vinnünk a szükséges adatokat, különben nem kapunk pontos képet.

A vészhelyzetekre specializálódott, ingyenes alkalmazásokból szerencsére bőven válogathatunk. Erre az applikációtípusra jó példa az Életmentő App, amely tartalmazza és továbbítja a mentők felé a legfontosabb egészségügyi adatainkat (például allergiák, kórtörténet, fennálló kezelés, hozzátartozók elérhetőségei) és abban is segít, hogy pontos GPS koordináták alapján gyorsabban megérkezzen a segítség.

Az okoseszközök nélküli alkalmazások között találhatunk még olyan applikációkat, amelyek a tanácsok és értesítések segítségével járulnak hozzá a konzisztens egészségmegőrző szokásaink kialakulásához. Ilyen például az iGyógytorna, amely a mindennapi, általános panaszok enyhítését segíti és a gyakorlatok jól beépíthetők a mindennapi rutinunkba.

Az okosórák és az aktivitásmérők rejtelmei

Ma már egyre többen használnak aktivitásmérőket és okosórákat arra, hogy könnyebben követni tudják egészségi állapotuk alakulását.

De vajon tényleg segít egy ilyen eszköz? Hogyan érdemes választani és mire használhatjuk ezeket a készülékeket?

Az okosórák rendkívül sokféle funkciót elláthatnak: hívásokat intézhetünk a segítségükkel, híreket olvashatunk vagy éppen megválaszolhatjuk az üzeneteinket. Az aktivitásmérők egy speciális okosóra formát képeznek és fő funkciójuk a lépésszámlálás, a mozgáskövetés, a vérnyomásmérés és a pulzusmérés. Az alapvető rendeltetés mellett ezek az eszközök számolják a kalóriákat, mérik az EKG-t, a hőmérsékletet, a véroxigénszintet, jelzik a szívritmuszavart vagy követik a sporttevékenységet (jellemzően a futást és az úszást).

Összességében nagyon sokat segíthetnek a sportteljesítmény javításában, egy-egy egészségügyi probléma időben történő észlelésében és (főként idősebb felhasználók esetén) a biztonságot is szolgálhatják (mert jelzik az egészségügyi problémákat és a vészhelyzeteket). Ha szeretnénk segítségül hívni egy okoseszközt az egészségmegőrzés érdekében, akkor érdemes alaposan tájékozódnunk arról, hogy milyen opciók érhetők el, és a céljainknak leginkább megfelelő lehetőséget választani.

Az egészségbiztosítás

Az egészségmegőrzés fontos része az időben történő, magas színvonalú orvosi kezelés és a különböző szűrővizsgálatok. A leggyorsabb és legmodernebb ellátást a magánegészségügyben kaphatjuk meg, ám ezeknek a szolgáltatásoknak a díjai sokszor nagyon magasak és megterhelőek.

A magán-egészségbiztosítások segítségével kiszámíthatóbbá és alacsonyabbá válnak a költségek, így az egészségbiztosítás egy fontos eszköze lehet az egészségmegőrzésnek.

A magánbiztosítások gyakran fedezik a megelőző vizsgálatokat és a szűrővizsgálatokat, amelyek segítenek az egészségügyi problémák korai felismerésében és elkerülésében. Ilyen vizsgálatok lehetnek például az éves orvosi ellenőrzések, a mammográfia vagy a vérvizsgálatok.

A magán-egészségbiztosítások fontos előnye, hogy ezen szolgáltatás által az emberek gyorsabb és könnyebb hozzáférést kaphatnak az orvosi ellátáshoz. Például lehetővé teszi a sürgős beavatkozások gyorsabb elvégzését, ami jelentősen javítja a gyógyulási esélyeket.

Nem szabad arról sem elfelejtkezni, hogy az egészségbiztosítások általában nagyobb rugalmasságot biztosítanak az egészségügyi ellátás szempontjából. A betegek maguk választhatják ki az orvost vagy kórházat, ahova szeretnének menni, és sokszor magasabb színvonalú szolgáltatást kaphatnak.

Az egészségbiztosítások összességében anyagi biztonságot kínálnak az egészségügyi problémák nehéz időszakában, leveszik a vállunkról a szervezés terhét és kiszámítható, fix áron teszik elérhetővé a jó minőségű magánegészségügyi szolgáltatásokat. A csomagok és a szolgáltatások rendkívül változatosak és széleskörűek, így egy kis utánajárással mindenki megtalálhatja, azt az opciót, ami az igényeihez a legjobban illik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük