egészségbiztosítás vagy egészségpénztár

Egészségbiztosítás vagy egészségpénztár? Ez a különbség!

Az egészségbiztosítás és az egészségpénztár fogalma gyakran összekeveredik a köznyelvben, és sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mire való ez a kétféle termék. Az is számtalanszor előfordul, hogy élből elutasítják az ötletet, hogy bármelyik szolgáltatást igénybe vegyék.

A magyar statisztikák azt mutatják, hogy a lakosság körében meglehetősen magas a magánegészségügyre fordított kiadás. A Szinapszis kutatás szerint 2021-ben 270 ezer forint volt egy magyar háztartás éves egészségügyi kiadása, 2022-ben pedig 290 ezer forint volt ugyanez a ráfordítás. Ráadásul ki kell emelnünk, hogy a megkérdezettek 23 százaléka korábban még nem járt magánegészségügyben, de tervezi egy privát szolgáltató igénybevételét a jövőben, így valószínűleg növekvő tendenciára számíthatunk ezen a téren.

A fenti számok megmutatják, hogy milyen jelentős összeget fordítunk évente az egészségünkre. Jó hír, hogy ezek a kiadások lehetnének kiszámíthatóbbak és alacsonyabbak, ha segítségképpen igénybe vesszük az egészségbiztosítás és az egészségpénztár szolgáltatásait.

Mi az az egészségbiztosítás?

A magán-egészségbiztosítás egy olyan rendszer, amelyet az egyének vásárolhatnak az állami egészségbiztosításon felül, hogy további védelmet és szolgáltatásokat kapjanak az egészségügyi ellátás terén. Ez a fajta biztosítás lehetővé teszi az emberek számára, hogy magasabb szintű és gyorsabb egészségügyi ellátást kapjanak, valamint olyan szolgáltatásokhoz juthassanak hozzá, amelyek nem állnak rendelkezésre az állami rendszerben.

A magán egészségbiztosítás többféle előnyt kínálhat. Először is, lehetővé teszi a biztosítottak számára, hogy válasszanak az egészségügyi szolgáltatók közül, és gyakran hozzáférést nyújt a magánkórházakhoz és orvosokhoz. Ez jelentős különbséget jelenthet a várakozási időkben és a kezelés minőségében.

Emellett a magán-egészségbiztosítás tartalmazhat speciális szolgáltatásokat is, mint például az egészségügyi szűrővizsgálatok, wellness programok vagy alternatív terápiák. Ez lehetőséget ad az embereknek, hogy megelőző intézkedéseket tegyenek az egészségük megőrzése érdekében, és támogatást nyújt a teljes testi és lelki jólétükre.

Az egészségbiztosításnak három különböző típusát különböztetjük meg. A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás olcsóbbá és kiszámíthatóbbá teszi a magánegészségügyi költségeket, az összegtérítéses egészségbiztosítás egy fix és szabad felhasználású összeget nyújt az egészségügyi problémákkal járó kiadások ellensúlyozására, a kritikus betegségek külföldi gyógykezelésére szóló egészségbiztosítások pedig a súlyos betegségek (például rák, veseelégtelenség vagy szív- és érrendszeri problémák) külföldi gyógykezelésére szólnak.

Mi az az egészségpénztár?

A pénztárak olyan intézmények, amelyek a célzott megtakarítást segítik elő. Például az egészségpénztári számlánkon összegyűjtött összeget különböző, az egészségünkkel kapcsolatos célok megvalósítása érdekében használhatjuk fel. Ide tartoznak például a magánegészségügyi kiadások, a gyógyszerek és különböző gyógyászati segédeszközök megvásárlása, de akár szemüveget vagy különböző babaápolási termékeket is vehetünk a megtakarításunk segítségével.

A pénztárak kamatokkal jutalmazzák a kitartó megtakarítást, illetve az állami támogatásról sem szabad elfelejtenünk. Az évente félrerakott összeg 20 százaléka visszaigényelhető a saját személyi jövedelemadónkból (fontos, hogy a támogatás összege nem haladhatja meg a 150 ezer forintot).

Miért érdemes kombinálni a kettőt?

Az egészségbiztosítás és az egészségpénztár, habár nagyon hasonló célt szolgálnak (az egészségünkkel kapcsolatos anyagi védelmet), nagyon különbözőképpen működnek. Az egészségbiztosítás nem egy megtakarítást hoz létre a számunkra, hanem egy szolgáltatást nyújt a havi biztosítási díjért cserébe. Ez a szolgáltatás azt foglalja magába, hogy a biztosító átvállalja tőlünk az egészségünkkel kapcsolatos kockázati események költségeit, így egy lábadozás időszaka alatt nem kell a pénzügyek miatt aggódnunk.

Ezzel szemben az egészségpénztár feladata, hogy segítse a kitartó és célzott takarékoskodásunkat. A számlára befizetett pénzünk kamatozik, az állami támogatásoknak köszönhetően egyre növekszik, így mindig lesz mihez nyúlnunk egy egészségügyi vészhelyzetben.

A legfontosabb különbség, hogy egészségbiztosítás megléte esetén a biztosító fizet a biztosítási díjak által képezett biztosítási alapjából, míg egészségpénztár esetén a saját megtakarításunk áll rendelkezésre, aminek a gyarapodását, illetve a rendszeres megtakarítást a pénztár teszi lehetővé.

Fontos különbség még, hogy az egészségbiztosítás jellemzően egy személyre szól (illetve léteznek csoportos, családi egészségbiztosítások is, viszont ezek a több biztosított miatt drágábbak, mint egy egyéni verzió). Az egészségpénztári számlánkról bárkinek az egészségügyi kiadásait fedezhetjük.

Az egészségbiztosítás és az egészségpénztár azért egészítik ki jól egymást mert az egészségbiztosításunkkal fedezhetjük a magánegészségügyi kiadásokat vagy kivédhetjük az egyéb, nagyobb egészségügyi kockázatok anyagi vonzatait, miközben a kisebb és gyakoribb egészségügyi kiadásainkat (például gyógyszerek vagy gyógyászati segédeszközök vásárlása) az egészségpénztári számlánkon összegyűlt pénz segítségével fizetjük ki.

Fontos, hogy sem az egészségbiztosítás, sem az egészségpénztár nem képes helyettesíteni az állami egészségügy által nyújtott szolgáltatásokat (például a nagyon költséges műtéteket vagy a sürgősségi ellátást), így a TB fizetésének elhagyása sem lehetséges (már azért sem, mert ez mindenkinek kötelező).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük