FODMAP

Mit tegyek, mielőtt elkezdem az alacsony FODMAP diétát?

Új étrend bevezetése nem mindig megy zökkenőmentesen. Az eredményesség érdekében jó, ha szakemberhez fordulunk.

A siker első alapköve az előre tervezés

Mennyi ideig kell betartanom az alacsony FODMAP diétát?

Mi van, ha nem működik nálam ez a módszer?

Ha már diagnosztizáltak nálunk valamilyen emésztőszervrendszeri (gyomor-bél traktust érintő) betegséget, vagy csak most kezdjük felfedezni a tüneteink lehetséges okait, a kezelés lehetőségeit, érdemes dietetikus vagy gasztroenterológus szakorvoshoz fordulni, aki a helyes irányba tereli útmutatásaival az étrend-változtatás folyamatát.

A szakorvosnak lehet alternatív ötlete, mielőtt kipróbálnánk az újfajta étrendet. Elmagyarázza részletesen az adott étrend lényegét és célját. Segít kidolgozni akár egy konkrét menütervet is, hogy lássuk hogyan kell elindulnunk. Megválaszolják a folyamat közben felmerülő kérdéseinket. Irányt mutatnak probléma esetén.

Az alacsony FODMAP-diéta az ember által nehezen emészthető szénhidrátok fogyasztásának csökkentésére irányul. Érdemes ennek az étrendnek a bevezetése elején szakértőre bíznunk magunkat, hiszen a FODMAP étrend esetében sok tényezőre kell figyelnünk.

A szakértő tanácsokkal lát el adott ételek mennyiségét és adagját illetően. Könnyebb sikeresen bevezetni és követni a diétát, ha olyan ember áll mellettünk, aki ismeri az eredményhez vezető utat.

A siker első alapköve az előre tervezés

Ez egy átmeneti diéta. Ugyanakkor jelentős idő- és energiabefektetést igényel. Okos megoldás lehet olyan időszakot találni az ideiglenes étrend bevezetésére, amikor nem ütközik egyéb fontos eseményekkel vagy kötelezettségekkel.

Az eliminációs diéta lényege, hogy nem szabad egyáltalán fogyasztani a tiltott ételeket, ellenkező esetben a diéta eredménye nem lesz megbízható.

Mielőtt hozzálátunk az alacsony FODMAP diétának az eliminációs szakaszához szilárdan el kell köteleznünk magunkat a sikeres teljesítés iránt. Készítsük elő tudatosan a színteret. Távolítsuk el a hűtőből és a kamrából a magas FODMAP ételeket, és legyen kidolgozva egy menüsor is az előttünk álló időszakra. Gondoskodjunk előre néhány egyszerű, bármikor elkészíthető és élvezhető ételhez szükséges hozzávalóról.

Mennyi ideig kell betartanom az alacsony FODMAP diétát?

  1. szakasz: a szakorvosok által javasolt eliminációs diéta időszaka, legalább két hét, de legfeljebb másfél hónap. Időbe telik, mire ennek a szakasznak meg lesz az eredménye és a tüneteink enyhülnek vagy megszűnnek. Az eliminációs szakaszban fontos kideríteni, mely ételeket lehet újra bevezetni az étrendünkbe, melyeket fogja az emésztőszervrendszerünk tolerálni. A mérsékeltebb diéta hosszú távon könnyebben betartható. A táplálkozásban a változatosság mindig a legjobb módszer a mikro-tápanyagok bevitele szempontjából.
  1. és 3. szakasz: ekkor vezetjük vissza újra az étrendünkbe az eddig elhagyott élelmiszereket.  Ennek a hossza személyfüggő. Az átlagos időtartama körülbelül nyolc hét. Ebben a szakaszban továbbra is be kell tartanunk az alacsony FODMAP diétát, miközben visszavezetünk egyenként egy-egy magas FODMAP élelmiszert mindegyik FODMAP kategóriából. Néhány napig tesztelnünk kell hogyan reagál az emésztőszervrendszerünk az egyre növekvő mennyiségben fogyasztott, újra bevezetett élelmiszerekre, hogy azonosítani tudjuk a tolerancia küszöbünket. Minden teszt között néhány napra visszatérünk a szigorú eliminációs diétához, hogy elkerüljük a keresztreakciókat. Amikor kiderül, mi működik és mi nem, össze kell állítanunk a szakorvosunkkal egy fenntartható, tápláló étrendet, amit hosszú távon követni tudunk majd.

Mi van, ha nem működik nálam ez a módszer?

Ez egy kísérletezésen alapuló kezelési mód. Amennyiben szakorvos felügyelete mellett történik a folyamat, nem lesz semmilyen problémánk. A szakorvos figyelemmel kíséri az általános táplálkozásunkat és monitorozza a felmerülő hiányállapotokat vagy súlyvesztést. Ő mondja meg, mikor kell abbahagynunk az egészet és valami mást kipróbálnunk.

Az alacsony FODMAP diétának a várható sikeraránya magas az IBS-szel élők körében. Ha mégsem működik ez az étrend, más típusú eliminációs diétákat és terápiákat kell kipróbálnunk az emésztőszervrendszeri intoleranciánk tüneteinek enyhítése érdekében.

Az alacsony FODMAP diéta egy speciális módszer azoknak az ételeknek az azonosítására és csökkentésére, amelyek irritálhatják a beleinket és ezzel emésztőszervrendszeri rendellenességet okozhatnak. Ha krónikus tüneteink vannak vagy ételallergiánk van, előnyös lehet az eliminációs folyamat rendszeres követése.

Tulajdonképpen ez egy rövid távon szigorú, de nem életmód diéta. A célunk ezzel a diétával, hogy megtisztítsuk az emésztőszervrendszerünket, kizárjuk azokat az ételeket az étrendünkből, amelyek irritációt okoznak, de minden egyéb ételt igyekszünk újra visszavezetni az étrendünkbe.

Sok olyan élelmiszer szerepel a FODMAP csoportban, amelyek az egészséges étrend részét képezik.

Ide tartoznak a tápláló zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonafélék is. Ezek nem „ártalmas” ételek. Közülük némelyik azonban okozhat emésztési problémákat. Ezeket kizárjuk az étrendünkből, vagy limitáljuk a belőlük elfogyasztott mennyiséget, de a többi előnyeit nyugodtan élvezhetjük továbbra is. Ebben rejlik ennek a diétának a rendkívüli előnye.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük