Lehetséges, hogy nem érvényes a TAJ kártya?

Magyarország népegészségügyi állapota meglehetősen rossz, amelynek a hátterében többféle tényező áll. A helyzet hátterében 43 százalékban az életmód, 11 százalékban az egészségügyi ellátás hiányosságai, 19 százalékban a környezeti tényezők és 27 százalékban a genetikai faktorok állnak. A lakosság 62 százaléka elhízott vagy túlsúlyos és nagy arányú a magas vérzsírszinttel, vérnyomással, illetve alkohol vagy dohányfüggőséggel élő személyek száma.

A magyar népegészségügyi helyzet javítása nagy összefogást igénylő és többféle területet érintő feladat. A prevenciónak kiemelt jelentősége van és ez külön kihívást jelent, hiszen hatékonyan, különféle célcsoportokat kell elérnünk vele.

A népegészégügy mutatóinak csökkenésében szerepet játszik az is, hogy az állami egészségügy csak korlátozottan fér hozzá a pénzügyi forrásokhoz. A hosszú várólistákkal, a kimerült dolgozókkal vagy az elavult felszereléssel szembesülve sokan inkább igyekeznek elkerülni az orvoshoz fordulást. Ez sajnos nagyon negatívan befolyásolja a gyógyulási esélyeket, hiszen az időben történő beavatkozás kulcsfontosságú a felépülésben.

Sokan szívesebben választanák a magánegészségügyet, de nem engedhetik meg maguknak a magas költségeket. Egy megfelelő védelmet kínáló egészségbiztosítás segíthet a probléma orvoslásában.

Szerencsére vannak olyan szolgáltatások is, amelyek jó minőségűek az állami egészségügyben is, ráadásul egyre több olyan intézménnyel találkozhatunk, ahol online időpontfoglaló rendszer működik és kényelmesebb az ügyintézés.

Mind az állami, mind a magánegészségügyben elengedhetetlen dokumentum a TAJ-kártya. Az állami rendszerben ennek a segítségével történik annak az ellenőrzése, hogy van-e érvényes társadalombiztosításunk, a magánegészségügyben pedig a beteg-beazonosítás fő eszköze.

Így működik a TAJ kártya

A TAJ-kártya (vagy Társadalombiztosítási Azonosító Jel) egy olyan kód, amely az identifikációt szolgálja mind az egészségügyben, mind a szociális és nyugdíjbiztosítási rendszerben. A számsor könnyű azonosítást tesz lehetővé, azonban a legtöbbször a személyi igazolványunkat is be kell mutatnunk a bejelentkezéskor.

A TAJ kártya tesz jogosulttá a táppénz vagy a nyugdíj igénybevételére is.

A TAJ kártya minden magyar állampolgárnak jár, amennyiben van állandó magyarországi lakcíme. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő felelős a kiállításért és a kézbesítésért egy gyermek megszületését követően. Ha elveszik vagy megrongálódik a kártyánk, esetleg változás áll be az adatainkban, akkor nekünk kell kezdeményeznünk az új dokumentum kiállíttatását. Ezt a kormányablakokban vagy a kormányhivatalokban tehetjük meg.

Így ellenőrizhetjük a TAJ kártya érvényességét

A TAJ kártya mindenkinek jár a születését követően, de az érvényesség nem feltétel nélküli (legalábbis egy idő után).

Alanyi jogon a 18. életév betöltéséig vagy a felsőfokú tanulmányok befejezéséig marad érvényes a TAJ-kártyánk. Ha ezen feltételek már nem állnak fenn, akkor 45 napunk van az egészségügyi járulék befizetésére.

Bejelentett munkaviszony esetén a munkáltató fizeti utánunk a társadalombiztosítást és nem kell aggódnunk az ingyenes állami egészségügy fennmaradása miatt. De vajon mi a helyzet akkor, ha épp nincs munkánk vagy nem tudunk dolgozni?

Fontos, hogy a járulék saját zsebből történő befizetése nem tesz biztosítottá, csupán jogosulttá az ingyenes állami egészségügy igénybevételére. A biztosítottak ennél szélesebb körű szolgáltatásokat használhatnak, például jogosultak táppénzre.

A TAJ kártyánk érvényessége a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő felületén ellenőrizhető, amihez gyakorlatilag bármilyen orvosi szoftverrel hozzáférhetünk. Az online oldalon különféle színekkel jelzik, hogy milyen státuszban van a dokumentum.

A zöld szín érvényes és rendezett jogviszonyt jelöl.

A sárga szín jelöli a korlátozott érvényességet, amely azt jelenti, hogy nem részesülhetünk nem sürgősségi fogászati ellátásban, külföldi gyógykezelésen és nem kerülhetünk fel transzplantációs várólistára. A korlátozott jogviszony jellemzően külföldi állampolgárokra vonatkozik, akik Magyarországon élnek.

A piros szín arra figyelmeztet, hogy a jogviszonyunk rendezetlen és foglalkoznunk kell a problémával. Ez a szín jellemzően akkor jelenik meg, ha munkanélküliek vagyunk és nem fizettük be magunk után a járulékot.

A kék színnel akkor találkozhatunk, ha külföldön érvényes az egészségbiztosításunk, de Magyarországon nem. Ez a kategória a hosszabb külföldi tartózkodás alatt általános.

A barna szín jelöli az érvénytelen TAJ kártyát. Ehhez az vezethet, ha nincs magyarországi lakcímünk, több mint 6 hónapja nem fizettünk egészségbiztosítási járulékot vagy olyan külföldi munkavállalók vagyunk, akinek nincs biztosítása.

Ez történik, ha nem érvényes a TAJ kártyánk

Nem érvényes TAJ-kártya esetén elkülönítünk halasztható és halaszthatatlan orvosi beavatkozásokat.

Halasztható orvosi beavatkozás esetén csak akkor fogunk ellátást kapni, ha rendeztük a fennálló tartozásunkat. Például jellemzően ebbe a kategóriába tartoznak a különböző preventív szűrések, a szépészeti beavatkozások, a dietetikai tanácsadás, a fogászati kezelések, a jóindulatú daganat eltávolítása, a testsúlycsökkentő műtétek, illetve azok a beavatkozások, amelyek a lágyék- és hasfali sérvet, valamint az epehólyagot érintik.

Természetesen sürgősségi beavatkozás esetén nem fogják megvárni a tartozás rendezését. Ilyenkor az érvénytelen TAJ-szám ellenére is elvégzik a beavatkozást, de később meg kell térítenünk az okozott költségeket. Ez az összeg maximum 750 ezer forint lehet.

Szerencsére akkor sincs minden veszve, ha ideglenesen nem tudjuk kigazdálkodni az egészségbiztosítás havi díját, de szeretnénk bent maradni az egészségügyi rendszerben és ingyenesen igénybe venni az állami egészségügyet.” mondja Bodor Anna, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Ilyenkor három dolgot tehetünk.

Kérhetünk segítséget egy rokonunktól vagy barátunktól, aki átmenetileg átvállalja tőlünk a fizetést. Ha ezt a lehetőséget választanánk, akkor mindenképpen jelezzük a NAV felé.

Kérhetünk szociális rászoruló státuszt a kerületben vagy járásban illetékes kormányhivataltól.

Ugyanitt kérvényezhetjük az aktív korúak ellátását is.

Fontos, hogy ezek az opciók csak rossz anyagi körülmények esetén jöhetnek szóba, és ha van rá lehetőségünk, akkor mindenképpen fizessük be magunk után a járulékot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük