A 3 leggyakoribb nyári betegség

A nyári idő beköszöntével több időt töltünk a szabadban, így egészségünkre fokozott figyelmet kell fordítanunk. Az időjárás változékonysága miatt, valamint figyelmetlenségből adódóan is könnyebben kialakul egy-egy betegség, melyek nyáron talán még gyakrabban fordulnak elő.

1. Felfázás

A felfázás téves megnevezés, ugyanis a húgyúti panaszokat bakteriális fertőzés okozza, tehát a felfázás alatt húgyúti fertőzést értünk. A nyaralás alatt gyakrabban használunk nyilvános mellékhelyiséget, továbbá a strandon és tengerparton szintén ki vagyunk téve különböző kórokozóknak. A lubickolás után ajánlott lezuhanyozni, valamint ne töltsünk sok időt a vizes fürdőruhában. Nyáron gyakrabban alakulnak ki hirtelen kisebb-nagyobb zivatarok, így tanácsos mindig esernyőt és egy vékonyabb kardigánt magunknál tartani.

2. Ételfertőzés

A meleg idő kedvez a mikrobák elszaporodásának, így a nem megfelelően tárolt ételek súlyos ételfertőzést okozhatnak. Ételfertőzésről akkor beszélünk, ha az élelmiszerben elszaporodó kórokozók okoznak megbetegedést, ételmérgezés esetén pedig a kórokozó által termelt toxin váltja ki a súlyos tüneteket. Jellemzően hányás, hasmenés és láz alakul ki, amelyek súlyos esetben akár kiszáradáshoz is vezethetnek. Ajánlott mielőbb orvoshoz fordulni a panaszok jelentkezésekor, ugyanis az azonnali kezeléssel nagy mértékben enyhíthetők a tünetek.

3. Napszúrás

A tűző napon könnyen napszúrást kaphatunk. Jellemzően fejfájás, hányinger, hányás jelentkezik, melynek kezelésére ajánlott bő folyadékfogyasztás, és vizes borogatás. Ajánlott a déli órákban árnyékos helyre vonulni, valamint sok folyadékot fogyasztani, hogy a verejtékezés során vesztett sót pótoljuk.

A nyár folyamán bárhol is legyél, a FoglaljOrvost oldalán könnyen foglalhatsz időpontot szakértő orvosokhoz a nap bármely szakaszában!

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük