A döntéshozatal pszichológiája  

 

Napjainkban rengeteg különböző opció vesz minket körbe és az élet szinte minden területén szabadon hozhatunk döntéseket. Ez azonban – számos előnye mellett- sok ember számára fokozhatja a mindennapi stresszt, különösen, ha az illető nehezen hoz döntéseket. Cikkünkből most kiderül, hogy hogyan tehető könnyebbé a döntéshozatal folyamata!

A döntések fontossága

A döntéshozatal folyamata mögött bonyolult mentális és pszichológiai folyamatok állnak és ezeknek az alakulását együttesen befolyásolják az érzelmeink, hiedelmeink, véleményünk, emlékeink és a külső körülmények. Ha nem vagyunk tudatában minden információnak, problémák vannak a mentális vagy a fizikai egészségünkkel, egy határidő miatt nincs elég időnk a döntés alapos mérlegelésére, esetleg más módon vagyunk leterheltek akkor különösen nehéz és stresszes a döntéshozatal folyamata, valamint könnyebben előfordulhat, hogy rossz döntést hozunk.

Nem csoda, hogy a döntéseket sokan nem szeretik. A különböző lehetőségek mérlegelése, a felelősség súlya miatt érzett stressz, a túl sok opció miatt ránk nehezedő leterheltség vagy a rossz döntés következményeitől való félelem mind olyan velejárói a döntéshozatalnak, ami miatt előfordulhat, hogy megpróbálunk kibújni a helyzetből. A döntés meghozásával összefüggésben az is szorongató lehet, hogy lemondunk egy csomó más lehetőségről, köztük talán olyanokról is, aminek nem vagyunk a tudatában. A döntéshozatal helyzete olyan alapvető emberi szorongásokat mozgat meg, mint az életünkért vállalt felelősség és az elhibázott életút miatt érzett bűntudat vagy a választás során érzett elszigeteltség (hiszen a döntéseinket csakis mi hozhatjuk meg, hiába próbáljuk azt másra hárítani).

Azonban, ha igyekszünk elkerülni a döntési helyzeteket, akkor a szabadság és az autonómia megélésének a lehetőségétől fosztjuk meg magunkat. A döntéseink által van lehetőségünk arra, hogy a legjobb énünket megtaláljuk, illetve tanuljunk az elhibázott választásokból. Fontos, hogy a döntés elkerülésével, másra ruházásával, vagy csak a sodródással is döntést hozunk, hiszen a nem döntés is egy választás.

Szerencsére a döntéshozatalban fejlődhetünk és képessé válhatunk arra, hogy könnyebben és magabiztosabban hozzuk meg a választásainkat! Nézzük meg, hogy mi segíthet ebben!

Mi segíthet a könnyebb döntéshozatalban?

  1. Önismeret

Ha tisztában vagyunk azokkal az alapvető értékekkel, amelyek a legfontosabbak az életünkben, akkor sokkal könnyebben tudunk önazonos és így a hosszútávú boldogságunkat, valamint a potenciálunkat kibontakoztató döntéseket hozni.

  1. Információgyűjtés

A döntéshozatal során érzelmi és önismereti alapok mellett a praktikus információkra is érdemes hangsúlyt helyezni. Például a pénzügyi tervezés, a lakhatás vagy a karrierválasztáshoz kapcsolódó, nagyobb jelentőségű döntésekhez kapcsolódóan is sok olyan külső körülményt érdemes mérlegelnünk, amiknek a figyelmen kívül hagyása súlyos következményeket von maga után. Például egy költözés során az új környékről érdemes annyi információt gyűjteni, amennyi csak lehetséges: Milyen munkalehetőségek vannak? Milyen a közlekedés? Vannak-e boltok, közösségi terek vagy sportolási lehetőség? Mekkora a zaj? Választás előtt próbáljuk meg végiggondolni, hogy a mindennapok szintjén milyen következményeket von maga után egy-egy döntés.

  1. Időkérés

Ha bizonytalannak érezzük magunkat, akkor ne felejtsük el, hogy kérhetünk időt is. A mindennapi apró döntéseinket szinte automatikusan hozzuk meg, de egy-egy nagyobb választás előtt annyi féle szempontot kell végiggondolnunk, hogy ezeknek a mérlegelése időbe telik, így, ha alszunk egyet (vagy néhányat) a végleges válaszra, akkor az hozzáadhat a szempontjainkhoz.

  1. Tanácsadás vagy terápia

Néha előfordul, hogy a döntéshozatal folyamatában megrekedünk, nem látjuk az összes figyelembe vehető nézőpontot, esetleg olyan tudattalan motivációk és minták irányítják a viselkedésünket, ami miatt nehéz a választás, esetleg azt eredményezik, hogy a viselkedésünk nincs összhangban a döntésünkkel.

Egy tanácsadási folyamat során elfogadó és támogató közegben, a tanácsadóval közösen gondolhatjuk végig az összes opciót és mérlegelhetünk a lehetőségek között. A terápia keretein belül lehetőségünk van feltérképezni azokat a jellemzően gyermekkor óta fennálló sémákat és élményeket, amelyek miatt nehezebb a döntéshozatal, vagy tudattalanul hatással vannak a döntéshozatal kimenetelére.

Döntési stílusok

A döntéshozatal rengeteg különböző szempont mentén lehetséges, és gyakran előfordul, hogy egy-egy faktor kiemelté válik az egyén döntései során és egy döntési stílus jellemzőbbé válik. Természetesen fontos, hogy ezek a stílusok idővel alakulnak és akár döntéshelyzettől függően is változhatnak.

  1. Racionális döntés: Az ilyen döntések alapja általában a logika és az ésszerűség. Az egyén átgondolja a lehetőségeket, és a rendelkezésre álló információk alapján következtetéseket von le.
  2. Érzelmi döntés: Ezekben az esetekben az érzelmek dominálnak. Az egyén inkább az érzelmi reakcióira támaszkodik, és az intuícióra hallgat.
  3. Intuitív döntés: Az ilyen típusú döntésekben az egyén gyorsan és spontán módon hoz döntéseket, gyakran anélkül, hogy részletesen elemezne vagy megfontolna minden opciót.
  4. Alapos döntés: Az ilyen típusú döntéshozatal során az egyén alaposan elemzi az összes rendelkezésre álló információt, és körültekintően mérlegeli az összes lehetőséget, mielőtt döntést hozna.
  5. Impulzív döntés: Ebben az esetben az egyén hirtelen és kis előzetes gondolkodás után hoz döntéseket. Ez lehet kockázatos, és gyakran a pillanat hevében történik.
  6. Konform döntés: Az egyén ebben az esetben a környezete vagy más emberek véleménye alapján hoz döntéseket, inkább azért, hogy egyetértésben legyen másokkal, mint hogy a saját meggyőződését kövesse.
  7. Megfontolt döntés: Az ilyen típusú döntéshozatal során az egyén alaposan átgondolja az összes következményt és lehetséges kimenetelt, mielőtt döntést hozna.
  8. Kreatív döntés: Az egyén innovatív és kreatív megközelítéseket alkalmaz a problémák megoldására, és olyan döntéseket hoz, amelyek nem mindig követik a hagyományos mintákat vagy logikát.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük