Apa, Anya születik

Apa, Anya születik

Változásból nyereség… De hogyan?

Múlt héten írtam arról, hogy hogyan lehet szülőként is fenntartani és ápolni a párkapcsolatunkban a bensőségességet.

Most egy kicsit arra nézünk rá, hogy mi is történik a gyermekszületéskor, illetve azután, amikor is anyává vagy apává válunk, illetve a szerelmespárból egyben szülőpár is lesz.

A baba születése és a kisgyermekes kor egy krízishelyzet, hiába is szépítenénk. A kis jövevény azontúl, hogy hihetetlenül édes és gyönyörű, ugyanakkor rövid távon még kissé kiszámíthatatlan, és nehéz az érkezése által generált változásokra teljes mértékben felkészülni.

Mi minden változik?

  • Egy plusz, új családtag a fedélzeten, aki teljesen átrendezi a szerepeket és új feladatot ad. Az anya- és apaszerep szinte átmenet nélkül 0-24h órában bevon minket. A feladat pedig, ami szintén új: gondoskodni valakiről, aki még nem tudja elmondani, hogy mire is van szüksége.
  • Az anyukáknak a testi gyógyulására (akár fájdalmai is lehetnek), regenerálódására, a szoptatásra, babára hangolódásra kell figyelnie. Mindemellett a saját alapszükségleteinek kielégítésére is (evés-ivás, alvás, környezet, társas kapcsolatok – igény szerint).
  • Az édesapának pedig az új családi rendszert kell gyorsan „megemészteni” – hirtelen egy csecsemő kerül a mindennapok és felesége figyelmének középpontjába is, ugyanakkor családfenntartóként egy fokkal nagyobb nyomás helyeződik rá.

Ezeket áttekintve ugyan meglephetnek minket a vegyes érzéseink (amiket az alváshiány és a kimerültség még fel is erősíthet), még sincs rajtuk nincs mit csodálkozni. A helyzet tökéletesen megmagyarázza őket.

Viszont, ha ezen az időszakon is tudatosan együtt, egymást megtartva, megértve (az önmagunk megértésével kezdve), összekapaszkodva megy keresztül az ifjú szülőpáros, akkor a szerelemből bajtársi szövetség kovácsolódik.

Mit tehetünk, hogy kapcsolatunkban megerősödve és együtt jöjjünk majd ki ebből az élethelyzetből?

  • Beszélgethetünk már előre, hogy milyen lesz az élet a kis jövevénnyel – mi minden fog megváltozni. Mit várunk, mitől tartunk? Tervezgethetünk és tudatosíthatjuk, hogy mindenre nem tudunk felkészülni, lesznek meglepetések. Fő a rugalmasság!
  • Számba vehetjük, hogy milyen kapcsolati, illetve dologi segítséget tudunk majd igénybe venni – család, barátok, védőnő (esetleg szoptatási tanácsadó, gyermekágyas segítő), internetes bevásárlás, ételrendelés. Háztartás körüli teendők, hivatalos ügyek intézése.

Azt gondolhatjuk, hogy az egész szüléstörténetben az anyukáé a főszerep, első ránézésre apuka csak háttérszereplőnek tűnik. Pedig nagyon is fontos szerep az övé, hisz ő az, akire a felesége elsősorban támaszkodni szeretne, mind érzelmileg, mind a gyakorlatias dolgokban.

Ő van legközelebb, ő tudja leginkább megteremteni az anya-baba páros számára azt a nyugodt, biztonságot adó légkört, amire ilyenkor, az összehangolódás időszakában szükségük van. Akár a jelenlétével, akár a szervező, közvetítő, gyakorlatias feladatok felvállalásával.

Ha valamikor igazán szüksége van egy nőnek a férjére, akkor az ezekben a napokban, hetekben van, és ezentúl is folyamatosan!

Segítsük az apukákat is, hogy saját érzéseikkel megbirkózva megtalálják ezt a nő és a gyermek szempontjából is nélkülözhetetlen szerepet és beleálljanak.

Így érnek össze apa-anya-baba együtt, egy családdá.

Szerző: Véghné Karsai Anita, mentálhigiénés szakember

Online időpont foglalás – Véghné Karsai Anita, mentálhigiénés szakember

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük