Az otthonosság pszichológiája

Írta: Bodor Anna

Az otthonunk a feltöltődés, a pihenés és a társasági élet egyik fontos színtere. Vajon hogyan segíthetjük, hogy minél inkább képes legyen ezen fontos funkciók ellátására? Cikkünkben mutatunk néhány ötletet!

Mit jelent az otthonunk pszichológiai értelemben?

Az otthonunk rengeteg fontos tevékenységnek lehet a színtere: családi élet, pihenés, hobbitevékenységek vagy akár a munka is megjelenhet ezen a területen. Természetesen az otthon fogalma nem egyértelmű és az embereket megkérdezve rengeteg szubjektív jelentés fedezhető fel. Van, aki inkább egy személyhez vagy közösséghez köti az otthonosság érzését, még másoknak inkább az élőhelyükhöz és a lakásukhoz kapcsolódik az otthon kifejezése. Ebben a cikkben most az utóbbi értelmezés fog dominálni.

A pszichológiai elméletek közül leginkább a kötődéselmélet kapcsolható az otthonunk pszichológiájához. A kötődéselmélet hangsúlyozza a gyermek korai kapcsolatait gondozóival, amelyek egyfajta mintát szolgáltatnak a későbbi, felnőttkori kapcsolódásokhoz. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy kötődni nemcsak személyekhez, hanem helyekhez is lehet, ezért a megtanult kapcsolódási mintáink általában az otthonunkhoz fűződő érzelmekben is megjelennek.

Pszichológiai szempontból az otthon jelentése rendkívül sokrétű lehet.

Egyrészt kapcsolódik az identitásunkhoz és fontos helyszíne lehet az érzelmi és személyes fejlődésünknek, hiszen az otthon legtöbbször egyfajta biztonságos térként jelenik meg, ahol szabadon megtapasztalhatjuk és kifejezhetjük az érzelmeink széles skáláját, valamint támogatást kaphatunk a velünk egy fedél alatt élőktől.

Másrészt az otthon jelenheti azt a teret, amelyhez tudunk kapcsolódni és ahol ítélkezéstől mentesen és félelem nélkül kikapcsolódhatunk, feltöltődhetünk és komfortosan érezhetjük magunkat.

Harmadrészt az otthonhoz kapcsolódhat a valahova tartozás érzése, kiemelten akkor, ha az otthon közösségi megélésére gondolunk.

Ezekre érdemes odafigyelni

Fontos kiemelni, hogy az otthonpszichológia nem az éppen aktuális trendekkel, divatba jött berendezési tárgyakkal vagy minél stílusosabb lakáskinézettel foglalkozik. A pszichológiának ez az ága azokat az utakat próbálja megtalálni, amelyen keresztül az otthon és az ott élők minél inkább harmóniába kerülnek. Ne felejtsük el, hogy egy tudatosan kialakított elrendezés vagy néhány apró változtatás már nagyon nagy hatást képes gyakorolni a mentális egészségünkre! Nézzünk meg néhány tényezőt, ami nagy jelentőségű lehet, ha szeretnénk meghittebbé és biztonságosabbá varázsolni az otthonunkat:

  1. Rend

Habár sokan állítják, hogy átlátják a káoszt, a legtöbbször ez a kijelentés inkább csak elhárítja azt a problémát, hogy a környezetünkben uralkodó rendetlenség oda-vissza hat az elménkre, az összeszedettségünkre és a mentális jóllétünkre. Ha a minket körülvevő tér rendszerezett, akkor sokkal valószínűbb, hogy a fejünkben sem keverednek össze a fontos teendők vagy csúsznak el a határidők.

 

  1. A szobák tényleg a funkciójukat töltik be?

 

Ha szeretnénk harmonikusabban élni akkor érdemes megvizsgálunk, hogy a lakásunk helyiségei valóban a nekik szánt funkciót töltik-e be. Előfordulhat, hogy korábban még nem is fogalmaztuk meg magunknak, hogy például mire való a hálószoba vagy a nappali. Ha ezeket nem gondoljuk végig, akkor nehéz úgy alakítani a teret, hogy a lehető legjobban igazodjon a benne végzett tevékenységekhez.

  1. Színek

A színeknek erőteljes befolyásoló hatása van a hangulatunkra ezért – a funkcióhoz és az ízlésünkhöz is igazítva – érdemes végiggondolni, hogy a fő színek az otthonosság és a mentális egészségünk támogatói-e jelenleg. Például a zöld a természetközeliség érzését hozza, a fehér az ártatlansággal van összefüggésben, a kék a nyugalom színe, a rózsaszín a nőiességgel hozható kapcsolatba, a piros szenvedéllyel és izgalommal párosítható, míg a sárgával a jókedvünket fokozhatjuk. Fontos adalék lehet, hogy a szelídebb pasztellszínek inkább nyugtató, míg az erősebb, élénkebb színek energizáló hatással bírnak.

  1. Személyes dekoráció

Otthonunkat érdemes körbevennünk olyan dekorációs tárgyakkal, amelyek mesélnek a személyes vagy családi történetről, kedves emlékeket ébresztenek, vagy csak simán jókedvre derítenek. A fotók, kézzel elkészített dísztárgyak vagy a hobbinkhoz kötődő dekoráció erősítik a valahova tartozás és a biztonság érzését, ezáltal sokkal megnyugtatóbb és harmonikusabb hellyé varázsolva az otthonunkat.

Tanuljunk a dánoktól!

A dán hygge kifejezést sokan ismerik hiszen az elmúlt években a világban rendkívül elterjedtté vált ez a skandináv kulturális sajátosság. A hygge kifejezés nagyjából a magyar meghittség szóval egyezik meg, de nincs pontos megfelelője. Szigorú értelemben mások társaságában megélt barátságos és meleg hangulatot jelent, amikor azt érezzük, hogy védve vagyunk a külvilág veszélyeitől és bátran megnyílhatunk. Valójában azonban a hygge kellemes érzése megteremthető egyedül is, illetve az otthonunk kialakításával is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy nagyobb valószínűséggel lengjen körbe a hygge hangulata.

Érdemes odafigyelnünk a fényekre, hiszen ezzel hatalmas hatást gyakorolhatunk a hangulatunkra. Egyrészt érdemes melegfehér izzókat választanunk, mert ezek sokkal kellemesebb látványt nyújtanak, illetve megnyugtatóbbak. Másrészt gyertyákat is használhatunk, különösen az esti tisztálkodás vagy a közös étkezés kiegészítéseként.

A textilek szintén fontos szerepet tölthetnek be, legyen szó puha takarókról és párnákról, bolyhos szőnyegekről, vagy egy kényelmes sarokról a nappaliban, ahol összejöhet a család.

Természetesen nem muszáj az egész otthonunkat átalakítani a hygge jegyében, de mindenképpen érdemes létrehozni legalább egy helyet, ahol teljesen el tudunk lazulni és feltöltődni. Lehet ez a hely például egy olvasó-sarok, egy meditációs párna vagy a fürdőkád, ahova néha beülünk borozni és pihenni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük