hús elhagyása növényi étrend

Elhagynám a húst, de hogyan térjek át növényi alapú étrendre?

Ha azon gondolkozol, hogy részlegesen vagy akár teljes mértékben felhagysz a húsfogyasztással és áttérsz a növényi alapú étrendre, jó úton vagy afelé, hogy az egészségedért és a környezet védelméért is tegyél valamit. Hogyan kezdjem? Mire kell felkészülnöm? – ehhez adunk most bevált tippeket.

Tényleg egészségesebb a növényi étrend?

Határozottan igen. Egy jól összeállított növényi alapú étrend csökkentheti bizonyos krónikus betegségek, például a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség és bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Ha a telített zsírokban és koleszterinben szegény táplálkozást részesíted előnyben, vagy szeretnéd megelőzni a bajokat és jobban érezni magad a bőrödben, akkor a növényi alapú táplálkozás remek választás lehet számodra.

A növényi étrend emésztésre gyakorolt kedvező hatása vitathatatlan. A növények rostdúsak és sok bennük nemcsak a vitamin, hanem az antioxidáns is. Ezek támogatják emésztőrendszerünk működését, ezzel segítenek megőrizni testsúlyunkat.

És még a bolygó is nyerhet vele

Nemcsak az egészségünknek tesz jót a növényi alapú étrend, de környezetünknek is óriási szívességet teszünk vele. Az állati termékek előállítása rengeteg erőforrást igényel és nagy környezeti terheléssel jár. A növényi alapú ételek sokkal fenntarthatóbbak, és kisebb ökológiai lábnyommal rendelkeznek.

Hogyan térj át a növényi étrendre, ha eddig szeretted a húst?

Ha érdekel a növényi alapú étrend, de nem tudod, hogyan kezdd el, ne aggódj, sokan indultak így neki a váltásnak és sokan adták fel, mert hirtelen akartak nagy változást elérni. Nem kell azonnal hátat fordítani a húsos pultnak.

A tartós váltásért inkább érdemes fokozatosan bevezetni a növényi alapú ételeket az étrendünkbe, aztán még többet és még többet belevenni, mígnem azon kapod magadat, hogy már alig van hústermék a hűtődben.

A megfelelő mennyiségű zsiradék bevitelére pedig egészségesebb választást jelentenek a hidegen sajtolt növényi olajok, az avokádó, a csonthéjasok, (diófélék vagy a törökmogyoró, földimogyoró) fogyasztása.

Szereted a tejtermékeket? Akkor ezeket imádni fogod!

A tejtermékek helyett is választhatsz növényi alapú alternatívákat, mint például a rizs-, mandula-, kókusztej vagy a növényi alapú joghurtok. Sőt. Kevesen tudják, hogy a mák az egyik legmagasabb természetes kalciumforrás, a belőle készült máktej igazi csontritkulás elleni elixír.

A kalciumot, jódot, B12-vitamint és D-vitamint is megkaphatjuk ezekből az élelmiszerekből, így biztosítjuk, hogy étrendünk kiegyensúlyozott és tápláló legyen. Ezek a növényi tejek otthon is egyszerűen elkészíthetők, mindössze csak be kell áztatni a magot, majd összeturmixolni és a pépet leszűrni.

Kimutatott tejcukor vagy tejfehérjeérzékenység esetén a hús kiiktatásához hasonló fokozatosságot követve vezesd be az étrendedbe a tejtermékek növényi alapú alternatíváit. Próbálj ki különböző növényi alapú joghurtokat, amelyek mandulából, kókusztejből vagy más növényi alapanyagokból készülnek.

Változatosság az élet sója…

Ne félj kísérletezni a különböző ízekkel, fűszerekkel, és főzési eljárásokkal. Így az étkezés nem csak egészséges, hanem élvezetes és izgalmas lehet.

…és desszertje

Ha édesszájú vagy, kipróbálhatsz növényi alapú desszerteket is. Ízlelgess ilyen sütiket, édességeket mentes pékségekben és cukrászdákban, és ami bejön, azt némi kísérletezéssel te is el tudod készíteni. Szerencsére már sokan megtették ezt az utat előtted, így az internet tele van jobbnál jobb növényi alapú desszertekkel.

Keress inspirációt, fedezd fel az izgalmas recepteket és légy kreatív! A te életed a te ételed.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük