Növényi vagy tejalapú joghurt

Melyik a jobb: a növényi- vagy a tejalapú joghurt?

Gyakran hallhatjuk, hogy a növényi joghurtok nem annyira táplálók, mint amelyek valódi tejből készülnek. Mi igaz ebből? Most végre kiderült, ugyanis növényi és hagyományos joghurtokat hasonlítottak össze kutatók.

A kétféle eredetű joghurt élettani hatásainak vizsgálatát a New Englandben működő, és innovatív kutatásokkal is foglalkozó Massachussetess Amherst Egyetemen végezték. Az élelmiszertudomány kutatói 612 termék táplálkozási adatait vetették össze, ebben volt többféle zsírtartalmú tejből készült, valamint kókusz-, mandula-, kesudió- és zabtejből előállított joghurt is.

Jobb-e az egyik, mint a másik?

Az eredmények rámutattak arra, hogy mindkettő elvitathatatlan előnyökkel rendelkezik.

A növényi alapú étrend részét képező mandulatej-joghurtról kimutatták, hogy tápanyag-dúsabb, mint a tejalapú változat. Összességében a mandulajoghurt amellett, hogy gazdagabb tápanyagokban, összes cukortartalma és nátriumtartalma is alacsonyabb, rosttartalma magasabb, mint a tejalapú joghurté.

Egyéb tekintetben azonban, az állati eredetű tejből készített joghurt kínál többet. Kimutatták ugyanis, hogy ennek a joghurtnak magasabb a szervezet számára nélkülözhetetlen fehérje, kalcium és kálium tartalma.

Azt azonban nem vitatják, hogy számos előnyt kínál a növényi alapú étrend nemcsak élettani hatásai, hanem akár a környezetvédelem tekintetében is.

A kutatók a Nutrient Rich Foods (NRF) (vagyis a tápanyagban gazdag élelmiszerekre érvényes követelmények) mutatószámai alapján pontozták mindegyik vizsgált joghurt tápanyagsűrűségét. E pontok alapján vetették össze az élettani szempontból elengedhetetlen pl. kalcium, fehérje és rost tartalmat, és persze azokat az összetevőket is, amelyek bevitelét a fogyasztók mérsékelni kívánják étrendjükben; ennek megfelelően összehasonlították tehát a termékek telített zsír-, összes cukor és nátriumtartalmát is.

Tápanyagban legdúsabbnak a pontszámok alapján a mandula bizonyult, ezt követte a zab, az alacsony-zsírtartalmú és zsírmentes tej, majd a magas zsírtartalmú tej következett a rangsorban, és csak azt követte a kesudió és a kókusz.

Mit tartsunk szem előtt, amikor választunk?

Az alábbi szempontokat mindenképpen érdemes szem előtt tartanunk, amikor választunk:

  • A növényi alapú joghurtoknak a fehérjetartalma általában alacsonyabb, mint a tejalapú joghurtoké. Aki a joghurtot étrendjébe fehérjeforrásként kívánja beépíteni válassza a valódi tejalapú joghurtot, ellenkező esetben alternatív fehérjeforrást kell keresnie. Mindenképpen érdemes a kiválasztott növényi alapú joghurt fehérjetartalmát ellenőrizni, hogy elegendő fehérjét vigyenek be a szervezetükbe.
  • A tejalapú joghurtok általában több telített zsírt tartalmaznak, mint a növényi alapú joghurtok. Amennyiben oda kell figyelnünk szívproblémáink miatt, vagy éppen az ilyen problémák kialakulásának megelőzése céljából a telített zsírok bevitelére étrendünkben, mindenképpen egyeztetnünk kell az orvosunkkal e tekintetben, de érdemes lehet a növényi alapú joghurtokat előnyben részesíteni. Fontos ellenőrizni a termékcímkét, mert a növényi alapú joghurtok tartalmazhatnak hozzáadott olajokat vagy zsírokat, amelyek hozzájárulnak a joghurt teljes zsírtartalmához.
  • A harmadik dolog, ami az étrendjük összetétele kapcsán aggaszthatja a fogyasztókat: a termék cukortartalma. A vizsgálatok kimutatták, hogy változó a cukortartalma nemcsak a növényi alapú, hanem a valódi tejalapú joghurtoknak is. Függetlenül attól, hogy tehéntej vagy növényi alapú joghurtok között válogatunk, érdemes ellenőrizni a megvásárolni kívánt termék hozzáadott cukortartalmát, és lehetőleg a cukormentes változatok mellett dönteni, ezáltal jól kontrollálható a cukorbevitelünk.
  • Természetesen az egyéni tápanyagigény is olyan szempont, amelynek figyelembevétele elengedhetetlenül fontos, amikor a növényi alapú és a tejalapú joghurtok között választunk. A tejalapú joghurtoknak általában magasabb a kalcium- és B12-vitamin tartalma a növényi alapú joghurtokhoz viszonyítva. Mindkettő nélkülözhetetlen a szervezet számára, mivel a kalcium fontos a csontok egészségének megőrzéséhez, míg a B12-vitamin az idegrendszer megfelelő működéséhez járul hozzá és szerepe van a vörösvérsejtek termelésében is.
  • A növényi alapú joghurtok egyik pozitívuma, hogy magasabb a rosttartalmuk. A növényi rostok jótékony hatással vannak az emésztőszervrendszerünk egészséges működésére. Emellett jó hír azok számára, akik odafigyelnek a testsúlyukra, hogy a növényi rostok fogyasztása teltségérzetet kelt, így az éhséget a segítségével kis időre elodázhatjuk.

A szakértők azon a véleményen vannak, hogy a megállapításaiktól függetlenül, mindenképpen az egyéni igényeket előtérbe helyezve, kell választanunk a kétféle termék között.

Bármelyik alapanyagból készített joghurtot választjuk a fentieket figyelembevéve alapvetően fontos az, hogy kiegyensúlyozott és változatos étrendet alakítsunk ki magunk és a családtagjaink számára és igyekezzünk a fenti alapelveket is szemünk előtt tartva követni azt, és nem csupán a joghurtválasztás tekintetében.

Forrás: https://www.healthline.com/health-news/almond-milk-yogurt-or-dairy-based-heres-which-one-is-better-for-you?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük